هیچ شک و تردیدی در این نیست که آمریکا در اجرای تعهدات برجامی خود به ویژه در زمینه اقتصادی کارشکنی و بد عهدی می کند، و این کارشکنی نه تنها برای مقامات داخلی بلکه برای شرکت های اروپایی نیز کاملا آشکار شده است .
پژوهش خبری: تحلیل و جمعبندی مهمترین اظهارات و اقدامات مقامات جمهوری اسلامی ایران، آمریکا، اروپا و آژانس بین المللی انرژی اتمی پس از برجام؛«تمدید تحریم های حقوق بشری اتحادیه اروپا علیه ایران، تاکید وزیرخزانه داری آمریکا بر باقی بودن تحریم ها و ممانعت از دستیابی ایران به نظام مالی آمریکا، مخالفت لابی صهیونیستی آیپک با کاهش تحریم های ایران ، تاکید رهبر معظم انقلاب بر بی نتیجه بودن مناسبات برخی کشورهای اروپایی ، تصمیم اتحادیه اروپا به گشایش دفتر در تهران ، نشست پر تنش شرکت های اروپایی با مقامات آمریکایی درباره روابط اقتصادی با ایران و انتقاد از سرعت عمل اجرای برجام و دستاوردهای آن» از جمله موضوعاتی هستند که دربازه زمانی 22/ 01/ 95 تا 28/ 01/ 95 در خصوص برجام رسانه ای شدند..
« تصمیم اتحادیه اروپا به گشایش دفتر در تهران » از جمله موضوعاتی است که حتی پیش از سفر هماهنگ کننده ارشد اتحادیه اروپا به ایران، مورد گمانهزنی و حتی اعلام رسانه ای برخی منابع خبری قرار گرفت. از منظر این رسانه ها سفر موگرینی به تهران و گشایش دفتر اتحادیه اروپا در ایران حکایت از آغاز دور تازهای از مناسبات تهران با اتحادیه اروپایی دارد. واقعیت این است که جایگاه مهم و کم نظیر ایران در منطقه و در جهان اسلام عامل اصلی این علاقمندی به توسعه روابط است. این اهمیت در حدی است که به محضِ شُل شدن تحریم ها بیشتر جریانات بین المللی تلاش می کنند سطح مناسبات خود با ایران ر ا ارتقاء بخشند.
«تاکید وزیرخزانه داری آمریکا بر باقی بودن تحریم ها و ممانعت از دستیابی ایران به نظام مالی آمریکا» دیگر خبر مهمی است که در هفته اخیر در خصوص برجام بازتاب رسانه ای گسترده ای یافت. این که به رغم امضای برجام دولت آمریکا تمایل خاصی به تداوم تحریم ها دارد جای هیچ شکل و شبه هایی نیست. اما این تمایلِ درونی گاهی اوقات به زبان جاری شده و توسط مقامات مختلف واشنگتن ابراز میشود از جمله وزیر خزانه داری آمریکا که از تداوم تحریم ها و ممانعت از دستیبابی ایران به چرخه دلار به صراحت سخن گفت.گفتنی است جریانات سیاسی دیگری همچون آیپک با موضع گیری تندِ خود ، هم راستا با دو نفر یاد شده در بالا بیانه ایی صادر کردند.
« تقریباً هیچ » ؟! اظهارات رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی در حاشیه اجلاس بهاره بانک جهانی و صندوق بین المللی پول در واشنگتن و همچنین در مصاحبه با تلویزیون بلومبرگ مبنی براینکه به علت کارشکنی آمریکا در عمل به تعهدات برجامی خود تقریبا هیچ چیز عاید ایران نشده ؛ از سوی رسانه ها بازتاب فراوانی یافت.
پیش از سیف نعمت زاده وزیر صنعت نیز به بهانه سفر نخست وزیر ایتالیا و هیئت همراه به تهران در اظهاتی از سرعت اجرای برجام از سوی طرف های غربی گلایه کرد. از طرفی تعدادی از شرکت های اروپایی نیز از تداوم تحریم ها(در عمل و ایجاد مشکلات و موانع متعدد برای بر قراری مناسبات مالی- اقتصادی با ایران به علت کارشکنی دولت آمریکا ) ناخرسندی خود را اعلام کرده اند.برای نمونه می توان به این خبر اشاره کرد: نشست پرتنش شرکتهای اروپایی با مقامات آمریکایی درباره ایران؛ نمایندگان شرکتهای اروپایی در دیدار با مقامات دولت آمریکا از تداوم دشواریهای معاملات تجاری با ایران گلایه کردند..(خبرگزاری فارس جمعه 27/ 01/ 95)
در این خصوص ملاحظاتی چند به نظر می رسد ؛
اولا هیچ شک و تردیدی در این نیست که آمریکا در اجرای تعهدات برجامی خود به ویژه در زمینه اقتصادی کارشکنی و بد عهدی می کند، و این کارشکنی نه تنها برای مقامات داخلی بلکه برای شرکت های اروپایی نیز کاملا آشکار شده است .ثانیا: سخنان مقامات کشورمان همچون آقای سیف و ظریف برای استفاده بیشتر و بهتر از فضای شکل گرفته در محافل بین المللی اقتصادی علیه آمریکا است. یعنی با توجه به برخی خبرهای یادشده که نشان از گلایه مندی شرکت های اروپایی از عملکرد واشنگتن که مانع از برداشته شدن تحریم ها و تداوم موانع برقراری مناسبات اقتصادی و بانکی میان ایران و این شرکت ها دارد؛ مقامات کشورمان در تلاشند بر شدت موج ضدِآمریکایی یادشده بی فزایند و چه فرصتی بهتر از نشست های اقتصادیِ جهانی برای تقویت این موج ضدِ آمریکایی؟!
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است
پژوهش خبری// مرتضی هوشیار