پخش زنده
امروز: -
کارنامه برجامی غرب باتوجه به موضوعاتی همچون تلاش برای سرپا نگه داشتن تحریم ها و سنگ اندازی در مسیر تبادلات بانکی آکنده از نقاط ضعف است .. حال در این زمانه پر حادثه و حساس ضرورت واقع بینی مسئولان و رصد ِدقیق برجام بیش از پیش برهمگان نمایان می شود.
پژوهش خبری صدا و سیما: تحلیل و جمعبندی مهمترین اظهارات و اقدامات مقامات جمهوری اسلامی ایران، آمریکا، اروپا و آژانس بین المللی انرژی اتمی پس از برجام؛ « افزایش صادارت نفتی ایران ، طرح دعوی از سوی مرکز قانون و عدالت آمریکا علیه دولت اوباما ، تاکید بانک جهانی بر خودداری از همکاری با ایران در دوره پسابرجامی ، انتقاد رئیس مجلس نمایندگان آمریکا از نقش جان کری در اجرای برجام، تاکید بانک صادرات – واردات آمریکا بر ممانعت از تسهیل مبادله با ایران، حمایت وزیر امورخارجه آمریکا از معامله بوئینگ با ایران ، تحریم چند شرکت روسی همکار با ایران و تاکید رئیس مجلس شورای اسلامی بر وجود نقاط ضعف برجامی غرب» از جمله مهم ترین موضوعاتی هستند که در بازه زمانی 07/04/ 95 تا 13/ 04/ 95 در خصوص برجام رسانه ای شدند.
« انتقاد رئیس مجلس نمایندگان آمریکا از نقش جان کری در اجرای برجام » اولین خبر مهمِ برجامی این هفته بود . واکنشِ مخالفان تندروی برجام در آمریکا پیش از این در قالب و چارچوب های متنوعی همچون ؛ مخالفت های تند، ارائه طرح های تحریمی پیشنهادی و مخالفت با همکاری تجاری و اقتصادی و .. نمایان شد. حال به گزارش رسانهها پال رایان رئیس مجلس نمایندگان آمریکا با انتقاد از نقش وزیرامورخارجه آمریکا در برجام و متهم ساختن وی به بازاریابی برای ایران ، در مصاحبه با واشنگتن فریبیکن گفت: «حقیقت اینجا است که ایران اصلیترین حامی تروریسم دولتی است. تا زمانی که این تغییر نکند، شرکتها حق دارند برای ورود به بازار ایران، نگران باشند.» ، «کجای توافق هستهای اوباما آمده که جان کری باید بازاریاب اصلی ایران باشد؟»(خبرگزاری فارس پنجشنبه 10/ 04/ 95) البته جناح تندرو و مخالف برجام در آمریکا علاوه بر این خبر ، چند خبرِ دیگر را به خود اختصاص دادند از جمله مخالفت صریح بانک صادرات – واردات آمریکا با تسهیل امور تجاری بانکی با ایران! بر این اساس فرد هاچبرگ رئیس بانک صادرات- واردات آمریکا با صدور اطلاعیهای مبنی بر خودداری این بانک از تسهیل معاملات بانکی با ایران تصریح کرد: هیچ مبادلهای برای ایران را تسهیل نخواهیم کرد. «به موجب قوانین جاری، بانک صادرات - واردات ایالات متحده هیچ مبادلهای را برای حامیان تروریسم دولتی تأمین مالی نخواهد کرد.»(خبرگزاری فارس پنجشنبه 10/ 04/ 95)
« تاکید رئیس مجلس شورای اسلامی بر وجود نقاط ضعف برجامی غرب » مهمترین خبربرجامی این هفته بود. به گزارش خبرگزاری ها علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در اظهاراتی با تاکید بر پایبندی ایران اسلامی بر تعهدات برجامی ایران و وجود نقاط ضعف برجامی در کارنامه غرب تاکید کرد؛ به نظر میرسد غربیها در اجرای برجام نقاط ضعفی را جا گذاشتند که برخی از این نقاط ضعف مربوط به برچیدن تحریمها علیه ایران میشود که بخشی از این عدم برچیدن تحریمها را در بانکهای بزرگ کشور شاهدیم. یک اضطرابی هم برای سرمایهگذاری در ایران ایجاد میکنند و در پشت صحنه خزانهداری آمریکا اضطرابهایی را به وجود میآورد تا سرمایهگذاری در ایران انجام نشود. آنها همزمان با توافق هستهای، عملیات دیگری را هم از نظر سیاسی سامان دادند تا نفوذ نظامیشان را در منطقه بیشتر جلوه دهند. (تابناک سه شنبه 08/ 04/ 95) وی همچنین در سخنان مشابهی تاکید کرد: مسیری که غربی ها می روند، کج راهه است و آنها می خواهند به ایران با بهانه دیگر فشار آورند. اگر غربی ها به دنبال این باشند که حول و حوش مسأله هسته ای دیوار بکشند و هسته ای را به زبان دیگری احیا کنند.توافق بهم میخورد .(انتخاب پنجشنبه 10/ 04/ 95)دبیر شورای عالی امنیت ملی هم به نکته مهم رصدِ برجام اشاره کرد و افزود: کل برجام در اختیار آمریکا نیست و کشورهاى اروپایی موضع متفاوتى نسبت به آمریکا دارند.، البته باید گفت هیئت نظارت بر برجام به طور مداوم تشکیل و در جلسه گذشته این کمیته،...( باشگاه خبرنگاران جوان شنبه 12/ 04/ 95) با توجه به این چند خبر به نظر م یرسد که اولا تعدادی از مسئولان با توجه به بدعهدی و مانع تراشی آمریکا در برجام ؛ در مقام اعتراض برآمده و از ضرورت رصد دقیق برجام از سوی هیئت نظارت بر برجام سخن رانده اند. که این توجه به رصد دقیق برجام کاملا مهم و ارزشمند بلکه حیاتی است. ثانیا به نظر میرسد این مواضع برگرفته از بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار رمضانی ایشان با مسئولین نظام است که این الگو گیری مبارک و فرخنده است انشاءالله.
متن کامل این تحقیق در اینجا قابل دریافت است
پژوهش خبری صدا و سیما// مرتضی هوشیار