پخش زنده
امروز: -
این نوشتار تلاش دارد به مناسبت سالگرد « اجرایی شدن» برجام در 27 دی 1394 ، مهمترین موضوعات مربوط به برجام از جمله رویدادها ، واکنش های آمریکایی ها به برجام ، واکنش آژانس بین المللی انرژی اتمی به اجرای تعهدات ایران در برجام و در نهایت تعدادی از مصادیق بد عهدی آمریکا در برجام را با ارائه اسنادِ خبری مرور کند.
از آن تاریخ تاکنون پروندة هستهای ایران فراز و نشیبهای زیادی پشت ِ سر گذاشت به گونهای که در دورهای که آقای روحانی دبیری شورای عالی امنیت ملی را بر عهده داشت ( 13/ 7/ 82 تا 24/ 5/ 84 ) پروندة هستهای ایران شاهد صدور بیانیه سعدآباد و امضاء توافقنامة بروکسل و پاریس و در نهایت تعلیق داوطلبانه فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی بود. اما عدم پایبندی غرب به تعهدات خود باعث شد ایران در اردیبهشت سال 84 فعالیتهای هستهای خود را از سر بگیرد. در دورة دبیری آقای لاریجانی نیز پروندة هستهای ایران شاهد چند نوبت مذاکره و در نهایت تنظیم جدول زمانی برای پاسخگویی به پرسشهای آژانس (مدالیته) بود. این پرونده در دوره آقای دکتر جلیلی نیز سه دور مذاکره در ژنو، دو دور مذاکره در استانبول، یک دور مذاکره در بغداد ، مسکو و در نهایت دو دور مذاکره در آلماتی و فریز در برابر فریز و پذیرش پیشنهاد ایران برای شکلگیری همکاری میان 7 کشور را تجربه کرد.
با روی کار آمدن دولت یازدهم، مأموریت مذاکرات و حل و فصل پروندة هستهای به وزارت امورخارجه محول شد . حاصل این مأموریت، مذاکرات سخت و فشرده 22 ماه های بود که در 3 آذر 92 توافق ژنو با عنوان « برنامه اقدام مشترک » در پی داشت . اما این روند ادامه یافت تا اینکه پس از نُه دور مذاکرات سخت و فشرده و چندین تمدید در 13 فروردین 94 بیانیه لوزان قرائت شد پس از آن در تاریخ 23 تیر 94 بیانیه جمعبندی مذاکرات مبنی بر دستیابی به توافق جامع (برجام) توسط مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و طرف ایرانی قرائت شد. پس از این مهم شورای امنیت سازمان ملل نیز تنها با گذشت شش روز از دستیابی به توافق جامع ، قطعنامه 2231 را در تأیید دستیابی به برجام تصویب نمود. برجام در ادامه پس از 60 روز بررسی و مجادلات طولانی ، به تصویب مجلسین آمریکا (سنا و نمایندگان) رسید. همزمان مجلس شورای اسلامی در تاریخ 21/ 7/ 94 پس از بررسیهای کارشناسی مفصل برنامه جامع اقدام مشترک را تصویب و فردای آن روز از سوی شورای نگهبان به تایید رسید. رهبر معظم انقلاب نیز در تاریخ 29/ 7/ 94 ضمن نامه ای به رئیس جمهوری که حاوی الزامات نُه گانه در اجرای برجام بود، برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را با عنایت به طی مراحل مختلف برای اجرا ابلاغ کردند.
بولتن حاضر تلاش دارد به مناسبت سالگرد « اجرایی شدن» برجام در 27 دی 1394 ، مهمترین موضوعات مربوط به برجام از جمله رویدادها ، واکنش های آمریکایی ها به برجام ، واکنش آژانس بین المللی انرژی اتمی به اجرای تعهدات ایران در برجام و در نهایت تعدادی از مصادیق بد عهدی آمریکا در برجام را با ارائه اسنادِ خبری مرور کند.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری صدا وسیما//پژوهشگر: مرتضی هوشیار
نمودار واکنش مقامات آمریکایی به برجام
نمودارمصادیق بدعهدی برجامی آمریکا