پخش زنده
امروز: -
در ماه های اخیر بیشتر شرکت های اروپایی و آسیایی به این باور رسیده اند که؛ آمریکا با اقدامات خود نه تنها در راستای تعهدات برجامی حرکت نمی کند بلکه با اقداماتِ مختلف خود تحریم های ظالمانه را سرپا نگه داشته و در نتیجه مانع از فعالیت این شرکت ها می شود .
تحلیل و جمعبندی مهمترین اظهارات و اقدامات مقامات جمهوری اسلامی ایران، آمریکا، اروپا و آژانس بین المللی انرژی اتمی پس از برجام؛ «حضور عباس عراقچی معاون حقوقی و امور بین الملل وزارت امورخارجه در جلسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، نامه اعتراضی سه عضو کنگره به شرکت بوئینگ ، آغاز فعالیت بانک های آلمانی در ایران، مذاکره دولت فرانسه با دولت آمریکا در خصوص دادوستد با ایران و آغاز صادرات نفت ایران به ایتالیا » از جمله موضوعاتی هستند که دربازه زمانی 13/02/ 95 تا 19 /02/ 95 در خصوص برجام رسانه ای شدند.
تداوم دشمنی های آمریکا بر ضد ایران اسلامی نکته تازه و عجیبی نیست که اتفاقِ آن تعجبِ دیگران را در پی داشته باشد بلکه دولت آمریکا در تمام سال های پس از انقلابِ اسلامی به هر بهانه ای این دشمنی را بروز و ظهور داده حتی پس از برجام نیز دولت و تندروان واشنگتن با هدف سرپا نگه داشتن ساختار تحریم ها ؛ طرح های ضد ایرانی چندی ارائه دادند. در جدیدترینِ آنها سه عضو کنگره آمریکا در نامه شدیداللحنی به شرکت بوئینگ خواستار ممانعت از فروش هواپیما به ایران شدند.
«منافع حاصله از برجام» برای طرف های مذاکره بی شک مهم ترین موضوع در این خصوص و سئوال درباره آن مهترین سئوال است. اهمیت این سئوال زمانی بهتر درک می شود که بدانیم که عواید حاصله از برجام برای ایران به اعتراف وزیر امورخارجه آمریکا تنها 3 میلیارد دلار بوده است. اما در کنار این خبر بد نیست خبرِ «مذاکره دولت فرانسه با دولت آمریکا در خصوص دادو ستد با ایران» را مد نظر قرار دهیم.
واقعیت این است که به نظر می رسد مهم ترین خبرِ برجامی در مقطع بررسی ؛ همین خبر باشد. براین اساس خبرگزاری مهر اعلام کرد: یک رسانه غربی با اشاره به ادامه خودداری بانک های خارجی از رابطه با بانکهای ایران از مذاکره فرانسه با آمریکا برای حل این موضوع خبر داد. دولت فرانسه مذاکراتی را با آمریکا برای اطمینان دادن به بانکهایی که وارد ارتباط با ایران می شوند آغاز کرده است. علت این مذاکرات آن است که هنوز بانک های غربی به دلیل ترس از اقدامات آمریکا، از ارتباط با ایران واهمه دارند و این در حالی است که در یک ماه گذشته مقامات مختلف آمریکایی از جمله شخص «باراک اوباما» رئیس جمهور، بر این امر تاکید کردهاند که بانک های اروپایی میتوانند روابط خود با ایران را از سر بگیرند.(خبرگزاری مهر چهارشنبه 15/ 02/ 92)
با توجه به خبرِ یادشده به نظر می رسد ؛
اولا: طرف های اروپایی خصوصا شرکت ها معتقدند توافق هسته ای خوب است زیرا به ایران اجازه جذب سرمایه گذاری خارجی را می دهد اما این توافق کافی نیست زیرا سنگ اندازی های آمریکا مانع بهره مندی شرکت های اروپایی از فرصت پیش آمده می شود.
ثانیا: در ماه های اخیر بیشتر شرکت های اروپایی و آسیایی به این باور رسیده اند که ؛ آمریکا با اقدامات خود نه تنها در راستای تعهدات برجامی خود حرکت نمی کنند بلکه با اقداماتِ مختلف خود تحریم های ظالمانه را سرپا نگه داشته و در نتیجه مانع از فعالیت این شرکت ها می شوند .
ثالثا:این رفتار خصمانه آمریکا گله مندی این شرکت ها از آمریکا را در پی داشته و در نتیجه به گونه ای موج منفی علیه آمریکا را ایجاد کرده..
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است
پژوهش خبری//مرتضی هوشیار