پخش زنده
امروز: -
«ژرارد آروئاد» سفیر فرانسه در آمریکا در حساب کاربریاش در شبکه اجتماعی توئیتر با انتقاد از پایبندی افراطی بانکها به قوانین آمریکا و اجتناب از مبادله با ایران نوشت اگر ایران از مزیت رفع تحریمها در برجام برخوردار نشود، چرا باید به این توافق پایبند بماند؟
پژوهش خبری صدا و سیما: تحلیل و جمعبندی مهمترین اظهارات و اقدامات مقامات جمهوری اسلامی ایران، آمریکا، اروپا و آژانس بین المللی انرژی اتمی پس از برجام؛«تذکر 103 نماینده مجلس به رئیس جمهوری درباره اجرای برجام، مذاکره با روس ها برای فروش 40 تن آب سنگین، شکست طرح سنا درباره خرید آب سنگین از ایران، صدور مجوز استفاده ایران از خط لوله نفت اتحادیه اروپا ، درخواست آمریکا از اتحادیه اروپا برای تحریم ماهان، آمادگی قانونگذاران آمریکایی برای ارائه طرح تحریم جامع ایران و انتقاد دیپلمات فرانسوی از کارشکنی واشنگتن در برجام » مهم ترین خبرهای برجامی دربازه زمانی 20 /02/ 95 تا 26 /02/ 95 هستند که رسانه ای شدند.
1ـ «تذکر 103 نماینده مجلس به رئیس جمهوری درباره اجرای برجام» اولین خبر برجامی در مقطع بررسی می باشد. بر این اساس خبرگزاری صدا و سیما در قالب گزارشی اعلام کرد: تذکر 103 نماینده به رئیس جمهور درباره اجرای برجام در این تذکر که محمد دهقان عضو هیئت رییسه آن را قرائت کرد، ابراهیم کارخانه نماینده همدان و 102 نمایند دیگر از رییس جمهوری خواستارتعیین ضرب الاجل شدند. 103 نفر از نمایندگان نیز در تذکری به رئیسجمهور خواستار تعیین ضربالاجل تجدیدنظر در اقدامات داوطلبانه و از سرگیری کلیه فعالیتها در چارچوب NPT بر اساس قانون اقدام متقابل و متناسب دولت در اجرای برجام در صورت عدم استرداد داراییهای سرقت شده ایران و ادامه شیطنتها و تهدیدها، کارشکنی و عدم پایبندی به آمریکا و رفع تحریمها و ایجاد فضای روانی مسموم در اجرای برجام شدند. (خبرگزاری صدا و سیما دوشنبه 20/ 02/ 95)
2- «مذاکره با روس ها برای فروش 40 تن آب سنگین» دیگر خبری است که با حساسیت و فراوانی زیادی در رسانه ها بازتاب یافت. در وهله اول علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی در این خصوص اعلام کرد: قرار بود آب سنگین به آمریکا منتقل شود، اما بعد از قضیه ۲ میلیارد دلار، یک مقدار احتیاط کردیم و در زمینه نحوه پرداخت و امور دیگر فعلا در حال مذاکره هستیم تا با اطمینان خاطر این کار را انجام دهیم. در جمع خبرنگاران و در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس درباره روند انتقال آب سنگین به آمریکا و دریافت مبلغ آن با بیان اینکه مذاکرات در این زمینه در جریان است، وی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار فارس درباره روند مذاکرات برای فروش ۴۰ تن آب سنگین به روسیه نیز عنوان کرد: مذاکرات در این زمینه در جریان است و به موقع اطلاع رسانی میشود.(خبرگزاری فارس سه شنبه 21/ 02/ 1395) عباس عراقچی نیز در سخنان مشابهی با تاکید بر اتخاذ تصمیم احتیاط آمیز که در این خصوص (یعنی مواجهه با آمریکا) ارزشمند است اعلام کرد: قرارداد فروش آب سنگین به آمریکا لغو نمیشود ، احتیاط در خصوص فروش آب سنگین به آمریکا به معنای لغو قرارداد منعقده نیست ، احتیاط بیشتر برای این است که مطمئن شویم در بحث پرداخت اشکالی پیش نیاید و گرفتار احکام دادگاههای آمریکایی نشود.(خبرگزاری مهر چهارشنبه 22/ 02/ 1395)
3- «تقویت جریان انتقادی اروپا بر ضدِ اقدامات دوگانه برجامی» به نظر مهم ترین خبر در حوزه برجام و تعهدات برجامی 1+5 است.
در پی درج خبرهایی مبنی بر انتقاد شرکت ها و حتی مقامات غربی از رفتار دوگانه آمریکایی ها در برجام و سرپا نگه داشتن تحریم ها این هفته نیز شاهد بازتاب این گونه خبرها البته در سطحی بالاتر بودیم . بر این اساس سایت خبری الف اعلام کرد: «ژرارد آروئاد» سفیر فرانسه در آمریکا روز جمعه در حساب کاربریاش در شبکه اجتماعی توئیتر با انتقاد از پایبندی افراطی بانکها به قوانین آمریکا و اجتناب از مبادله با ایران نوشت اگر ایران از مزیت رفع تحریمها در برجام برخوردار نشود، چرا باید به این توافق پایبند بماند؟ انتقاد کرد. وی در حساب کاربریاش در توئیتر نوشت: «توافق هستهای، تنها به موضوع هستهای مربوط میشود. تا زمانی که ایرانیها، تعهداتشان را اجرا کنند، ما هم باید به وعدههایمان عمل کنیم.»..(الف شنبه 25/ 02/ 1395)
هفته گذشته نیز خبرگزاری مهر اعلام کرد: یک رسانه غربی با اشاره به ادامه خودداری بانک های خارجی از رابطه با بانکهای ایران از مذاکره فرانسه با آمریکا برای حل این موضوع خبر داد. دولت فرانسه مذاکراتی را با آمریکا برای اطمینان دادن به بانکهایی که وارد ارتباط با ایران می شوند آغاز کرده است. دلیل این مذاکرات آن است که هنوز بانک های غربی به دلیل ترس از اقدامات آمریکا، از ارتباط با ایران واهمه دارند و این در حالی است که در یک ماه گذشته مقامات مختلف آمریکایی از جمله شخص «باراک اوباما» رئیس جمهور، بر این امر تاکید کردهاند که بانک های اروپایی میتوانند روابط خود با ایران را از سر بگیرند.(خبرگزاری مهر چهارشنبه 15/ 02/ 92)
با توجه به خبرِ یادشده به نظر می رسد ؛
اولا: طرف های اروپایی خصوصا شرکت ها به سنگ اندازی های آمریکا به عنوان مانع اصلی بهره مندی خود از فرصت پیش آمده در قالب برجام پی برده و از این واقعیت به شدت گلایه مندند.
ثانیا: این شرکت ها تلاش می کنند به هر شکلی شده این حلقه معیوب و دیوار تحریمی سلیقه ای را(به خاطر منافع خود هم که شده) درهم شکنند.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری//مرتضی هوشیار