اقتصاد مقاومتی(34):
رصد توصیه های رهبری در سال"اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال"
نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" در ادامه نام گذاری سال1395 در رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی است.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صداوسیما، نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" در ادامه نام گذاری سال1395 در رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی می باشد. حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی در اجتماع انبوه زائران و مجاوران حرم مطهر رضوی(ع)، فرمودند:" دشمن در تبلیغات وسیع خود بهدنبال نسبت دادن کمبودهای معیشتی و اقتصادی به نظام جمهوری اسلامی است تا اینگونه وانمود کند که نظام اسلامی قادر به حل مشکلات و گرهگشایی از زندگی مردم نیست."
همچنین در قسمت دیگری از صحبت های ایشان در خصوص خلاء های اقتصادی امروز کشور بیان شده است که:"«بیکاری بهخصوص بیکاری جوانان تحصیلکرده» و «مشکلات معیشتی مردم بهویژه طبقات ضعیف» دو مشکل اصلی در عرصه اقتصادی است و مردم از لحاظ معیشت دچار مشکل هستند و مشکلات معیشتی تبعات اجتماعی و فرهنگی را در پی دارد و دشمن نیز برروی همین مسائل متمرکز میشود."
برای اینکه نظام اسلامی بتواند با نقشه های دشمن هوشمندانه برخورد کند، می بایست گره های اصلی مشکلات اقتصادی کشور را شناسایی کرده و اقدام به برطرف کردن آنها نماید به اذعان بسیاری از کارشناسان گره های اصلی اقتصادی کشور ،«رکود تولید» و «بیکاری» است که در سیاستهای اقتصاد مقاومتی ، راهحل این مشکلات آورده شده است. که نتیجه حل این مشکلات رونق تولید و اشتغال می باشد.چنانچه برخی از فواید رونق گرفتن تولید ملی، نیز در فرمایشات مقام معظم رهبری در حرم مطهر عنوان شده است.در نتیجه ایشان هدف نظام اسلامی را، "پیشرفت همهجانبه، استقلال از قدرتهای سلطهگر جهانی، شکوفایی استعدادها، رهایی کشور از آسیبهای اجتماعی و عزت و امنیت و اقتدار ملی" بیان کردند و برای رسیدن به آن نیز در راستای سیاست های اقتصادی سال گذشته نقشه راهی برای رونق تولید و به تبع آن اشتغال ترسیم کردند. که در دوبخش رونق تولید و اشتغال، قابل رصد کردن می باشد. بخش اول نیز در هفت محور تقسیم بندی شده است.
مدیریت پژوهش های خبری معاونت سیاسی تلاش دارد اقدامات مسئولان رادر خصوص فرمایشات مقام معظم رهبری، در خصوص تولید و اشتغال - در سال 1396 – را رصد کرده و در قالب گزارش های هفتگی به اطلاع مخاطبان خود برساند.
مهم ترين محورهاي مهم و برجسته مورد بررسي در18/ 09/ 96 الي22/ 09/ 96 عبارتند از:
در رصد هفته مورد بررسي، از نکات ده گانه تعيين شده از سوي مقام معظم رهبري به موارد ذيل پرداخته شده است:
"دخالت دادن مردم در کار توليد"، "گسترش صادرات و طرف هاي صادراتي" ، "ثبات سياست ها و قوانين و حذف قوانين دست و پاگير" ، " اشتغال " .
و مهم ترين محورهاي رصد شده از نکات فوق عبارتند از:
- بر اساس لایحه بودجه سال ۹۷ کل کشور، دویست میلیون دلار از محل صندوق توسعه ملی بابت حمایت از شرکت های دانشبنیان خصوصی و تعاونی اختصاص خواهد یافت.
- بر اساس لایحه بودجه ۹۷ مبلغ ۱۷۴۰۰ میلیارد تومان از محل مابه التفاوت قیمت نفت در سال ۹۷ نسبت به ابتدای سال ۹۶ برای حمایت از طرح های تولیدی و اشتغالزایی اختصاص یافته است.
- در لایحه بودجه سال ١٣٩٧، رقمی معادل ١٨ هزار میلیارد تومان از محل منابع حاصل از صرفه جویی و هدفمندی یارانه ها به تولید و اشتغال اختصاص یافته است.
- خط ششم انتقال گاز سراسری که علاوه بر تامین پایدار گاز مورد نیاز مناطق غرب و شمال غرب کشور، زمینه گسترش صادرات به عراق را نیز فراهم می کند در دی ماه به بهره برداری می رسد.
- پنج میلیون و 789 هزار تن محصولات صنایع فلزی در هفت ماه امسال به خارج از کشور صادر شده است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 39 درصد افزایش یافته است .
- صادرات برق در سال جاری نسبت به سال گذشته 25 درصد بیشتر شده است،همراه با احداث نیروگاه های جدید در کشور عراق و پاکستان و تامین برق افغانسان طبیعتا میزان صادرات نیز افزایش مییابد.
- رشد هشت درصدی ارزش و 39 درصدی وزن صنایع فلزی صادر شده در هفت ماهه امسال. در هفت ماهه امسال پنج میلیون و 789 هزار تن محصولات صنایع معدنی فلزی صادر شد.
- اکنون شاهد وجود بیش از 11 هزار قانون در کشور بوده که برای تسهیل فضای کسبوکار کشور باید قوانین زائد و دست و پاگیر حذف شوند.
- با هدف ایجاد اشتغال در روستاها طرح روستا تعاون در 300 روستای کشور اجرا می شود. در مرحله نخست طرح روستا تعاون، هزار روستای کشور هدف گذاری شده است . چهار بانک عامل تسهیلات ارزان قیمت در اختیار روستاییان قرار می دهند.
- طرح کارورزی ازسوی دولت تدبیر و امید و با هدف جذب فارغ التحصیلان دانشگاهی بیکار از مقطع کاردانی تا مقطع دکتری از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به اجرا درآمد . با اجرای طرح کارورزی برای جذب فارغ التحصیلان دانشگاهی بیش از ٢٠ هزار نفر تاکنون مشغول به کار شده اند.
- برای حل معضل بیکاری در کشور دولت باید از ظرفیتهای بالقوه و نادیده گرفته شده بخش تعاون استفاده کند. هزینه اشتغال در بخش تعاون کمتر است به نحوی که با کمتر از ۱۰ درصد هزینهای که در بخش های دیگر برای ایجاد شغل صورت میگیرد میتوان در مناطق روستایی و کمتر توسعه یافته یک شغل پایدار و مولد ایجاد کرد.
- طبق لایحه بودجه سال آینده اختصاص ۱۸ هزار میلیارد تومان از محل صرفه جویی و هدفمندی یارانه ها برای تولید و اشتغال در لایحه بودجه ۹۷ پیش بینی شده که از محلهای مختلف از جمله منابع بانک ها، صندوق توسعه ملی و سرمایه گذاری خارجی تأمین خواهد شد.
- در قانون بودجه سال٩٦، هدفگذاری شده است که ٤٥٠ هزار فرصت شغلی در بخش صنعت، معدن و تجارت ایجاد شود، این عدد در لایحه بودجه ١٣٩٧ کل کشور، ٦٣٤ هزار نفر پیش بینی شده است.
- دولت برای اشتغالزایی باید با تعریف مدلهای جدید اقتصادی به تدریج از غلبه دولت سالاری بر اقتصاد رقابتی بکاهد و با تقویت بخش خصوصی و ایجاد رونق در تولید، ظرفیتهای خالی کارخانجات را فعال کند تا در نتیجه آن اشتغال ایجاد شود؛
- راه حل معضل بیکاری در مقابله با واردات قاچاق، بالا بردن توان خرید مردم، گسترش فرهنگ خرید و مصرف کالای ایرانی و حمایت از تولیدکنندگان داخلی است. طرح اشتغال فراگیر شامل چند طرح مجزا نظیر کارورزی فارغ التحصیلان و مهارت آموزی است و دولت امیدوار است با اجرای آن بخش اعظمی از بازار کار را ساماندهی و معضل اشتغال را حل کند .
- امسال دولت 120 هزار میلیارد ریال برای اشتغال روستاییان اختصاص داده که امید است با پیگیری فرمانداران، بخشداران و دهیاران در آینده ای نزدیک پروژه هایی را این مناطق افتتاح کنیم که هم به اقتصاد روستاها کمک کند و هم جوانان روستایی مشغول کار شوند .
- 2200 فرصت شغلی بصورت مستقیم و غیر مستقیم با بهره برداری از کارخانه نورد گرم فولاد کاوه اروند ایجاد می شود.
- شرکت ملی گاز ایران در سال نخست قرارداد صادرات گاز به عراق متعهد به صادرات روزانه ۷ میلیون مترمکعب بوده که با توجه به نیاز و درخواست طرف عراقی، این شرکت حجم مذکور را تا حدود ۱۴ میلیون مترمکعب در روز در اوج فصل گرم در عراق، افزایش داد.
- بر اساس تازهترین آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران از تجارت خارجی هشت ماهه نخست سال جاری، در این مدت 434 هزار و 675 تن انواع کالا از ایران به مالزی صادر شده که 55 صدم درصد از وزن کل صادرات ایران به مالزی را به خود اختصاص میدهد.
پژوهش خبری // گروه اقتصاد