اقتصاد مقاومتی(33)
رصد توصیه های رهبری در سال"اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال"
نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" در ادامه نام گذاری سال1395 در رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی است.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صداوسیما، نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" در ادامه نام گذاری سال1395 در رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی می باشد. حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی در اجتماع انبوه زائران و مجاوران حرم مطهر رضوی(ع)، فرمودند:" دشمن در تبلیغات وسیع خود بهدنبال نسبت دادن کمبودهای معیشتی و اقتصادی به نظام جمهوری اسلامی است تا اینگونه وانمود کند که نظام اسلامی قادر به حل مشکلات و گرهگشایی از زندگی مردم نیست."
همچنین در قسمت دیگری از صحبت های ایشان در خصوص خلاء های اقتصادی امروز کشور بیان شده است که:"«بیکاری بهخصوص بیکاری جوانان تحصیلکرده» و «مشکلات معیشتی مردم بهویژه طبقات ضعیف» دو مشکل اصلی در عرصه اقتصادی است و مردم از لحاظ معیشت دچار مشکل هستند و مشکلات معیشتی تبعات اجتماعی و فرهنگی را در پی دارد و دشمن نیز برروی همین مسائل متمرکز میشود."
برای اینکه نظام اسلامی بتواند با نقشه های دشمن هوشمندانه برخورد کند، می بایست گره های اصلی مشکلات اقتصادی کشور را شناسایی کرده و اقدام به برطرف کردن آنها نماید به اذعان بسیاری از کارشناسان گره های اصلی اقتصادی کشور ،«رکود تولید» و «بیکاری» است که در سیاستهای اقتصاد مقاومتی ، راهحل این مشکلات آورده شده است. که نتیجه حل این مشکلات رونق تولید و اشتغال می باشد.چنانچه برخی از فواید رونق گرفتن تولید ملی، نیز در فرمایشات مقام معظم رهبری در حرم مطهر عنوان شده است.در نتیجه ایشان هدف نظام اسلامی را، "پیشرفت همهجانبه، استقلال از قدرتهای سلطهگر جهانی، شکوفایی استعدادها، رهایی کشور از آسیبهای اجتماعی و عزت و امنیت و اقتدار ملی" بیان کردند و برای رسیدن به آن نیز در راستای سیاست های اقتصادی سال گذشته نقشه راهی برای رونق تولید و به تبع آن اشتغال ترسیم کردند. که در دوبخش رونق تولید و اشتغال، قابل رصد کردن می باشد. بخش اول نیز در هفت محور تقسیم بندی شده است.
مدیریت پژوهش های خبری معاونت سیاسی تلاش دارد اقدامات مسئولان رادر خصوص فرمایشات مقام معظم رهبری، در خصوص تولید و اشتغال -در سال 1396 – را رصد کرده و در قالب گزارش های هفتگی به اطلاع مخاطبان خود برساند.
مهم ترین محورهای مهم و برجسته مورد بررسی در11/ 09/ 96 الی14/ 09/ 96 عبارتند از:
در رصد هفته مورد بررسی، از نکات ده گانه تعیین شده از سوی مقام معظم رهبری به موارد ذیل پرداخته شده است:
"دخالت دادن مردم در کار تولید"، "گسترش صادرات و طرف های صادراتی" ، "تامین امنیت سرمایه گذاری"، "جلوگیری از واردات کالاهایی که یا در داخل تولید میشوند یا قابل تولید کردن است." ،" مبارزه با باندهای قاچاق"، " اشتغال" .
و مهم ترین محورهای رصد شده از نکات فوق عبارتند از:
- بخش خصوصی از ابتدای دولت یازدهم تاکنون 6 هزار و 500 میلیارد تومان در طرح های معدنی و صنایع معدنی مشارکت کرده است که سرمایه گذاری استثنایی محسوب می شود.
- پژوهشگاه نیرو از تولید محصولات دانش بنیان در صنعت برق حمایت می کند این حمایت ها در قالب ارایه تسهیلاتِ سرمایه گذاری خطرپذیر، تامین سرمایه در گردش و همچنین سرمایه ثابت و ضمانت نامه است.
- صادرات ایران به ترکیه در۱۰ ماهه سال جاری میلادی با رشد ۷۹ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل از ۶.۵ میلیارد دلار عبور کرد . نفت و گاز مهمترین کالاهای وارداتی ترکیه از ایران هستند که طی ماه های اخیر با افزایش قیمت مواجه شده است.
- 87 درصد محصولات پتروشیمی شهرستان آذربایجان غربی صادر می شود،از ابتدای امسال تاکنون بیش از 140 هزار تن محصولات پتروشیمی شرکتپتروشیمی مهاباد به ارزش 156 میلیون دلار صادر شد.
- از هفته قبل که خبر ممنوعیت واردات برنج تا پایان سال اعلام شده، بازار خرید و فروش برنج کشور بتدریج به جنب و جوش افتاده و در حال رونق گرفتن است. در هیچ شرایطی قرار نیست تولید داخلی، فدای واردات بی رویه شود و یا مصرف کننده آسیب ببیند.
- طرح رجیستری گوشی تلفن همراه پس از مدت زیادی بررسی و آزمون و خطا، وارد مراحل جدی عملیاتی شده وفاز دوم آن با اعمال محدودیت روی تمامی محصولات اپل شامل گوشی و تبلت از 14 آذر آغاز می شود. این بار حتی جعل شماره سریال هم کارساز نخواهد بود .
- در آبانماه امسال، ۲۱۴ تعاونی و یک اتحادیه به ثبت رسید که توانستند ۳۶۶۷ فرصت شغلی را با سرمایه اولیه حدود ۲۶میلیارد ایجاد کنند.
- صنعت فرش دستباف از صنایع کاربر و ارزشمند و یکی از بهترین و پردرآمدترین صادرات کشور به شمار میرود که با هزینههای اندک و استفاده از تجهیزات ساده در کارگاههای خانگی، موجب اشتغالزایی قابل ملاحظهای در اقتصاد کشور می شود.
- امروز قرارداد مهم تولید مشترک 450 دستگاه کشش حومهای بین ایران و کره جنوبی به ارزش 720 میلیون یورو امضا میشود.در دوره تولید این قرارداد برای هزار نفر نیروی انسانی در ایران فرصت شغلی ایجاد میکند و همچنین اشتغالزایی غیرمستقیم این قرارداد در دوران تولید برای 1700 نفر است.
- صنعت مبلسازی بخشی از ارزش افزوده را تولید میکند و بالغ بر 70 هزار نفر اشتغال در صنعت مبلمان و صنایع وابسته وجود دارد.
- ایجاد اشتغال وکاهش بیکاری، رفع فقر، ساماندهی صندوق های بازنشستگی و پیشگیری از آسیب های اجتماعی را چهار برنامه مهم وزارتخانه خود در سال 96 اعلام کرد.
- با توجه به زیرساختهای فراهم شده در کشور، در سال جاری ۳۰ هزار شغل در حوزه فناوری ایجاد شده است.پژوهشهای دانشگاهها و مراکز آموزش عالی، باید با هدف رفع نیازهای جامعه، بازار کار و صنعت انجام شوند.
- تسیهلات اشتغال روستایی قرار است صرفا برای اشتغالزایی در مناطق روستایی و عشایر و همچنین سرمایه در گردش در شهرهای زیر ۱۰ هزار نفر پرداخت شود. وام اشتغال روستایی با تبدیل ۱.۵ میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی به ریال پرداخت میشود.
- یک موافقتنامه تشویق و حمایت از سرمایه گذاری بین ایران و مجارستان توسط وزیر اقتصاد کشورمان و همتای مجارستانی وی به امضاء رسید. مجارستان عضو اتحادیه اروپا است و امضای این موافقتنامه ها به فضای سرمایه گذاری و اقتصادی دو کشور کمک می کند. امضای این موافقتنامه ها یک اطمینان خاطری برای کاهش ریسک سرمایه گذاری را فراهم می کند .
- 5 میلیون تن سیمان طی هفت ماه سال جاری به خارج از کشور صادر شده است .در هفت ماه امسال (منتهی به مهرماه) در مجموع 55 هزار تن سیمان به کشور روسیه صادر شده است.
- گمرک ایران در بخشنامهای تاکید کرد از هرگونه ترخیص "گندم وارداتی" اکیدا خودداری شود. بر این اساس با توجه به نامه معاون جهاد کشاورزی در خصوص تحقق خود کفایی گندم و مواجهه با مازاد تولید و ذخایر کالای مزبور برممنوعیت واردات گندم تاکید شد.
- ممنوعیت واردات شکر و بی نیازی از آن تا پایان امسال - با توجه به موجودی انبارها و تولید بالای شکر در سال جاری (که هم اکنون در فصل برداشت آن و تحویل به کارخانه های قند و شکر هستیم) به نظر میرسد تا پایان امسال نیازی به واردات شکر نداشته باشیم.
پژوهش خبری // گروه اقتصاد