اقتصاد مقاومتی(27)
رصد توصیه های رهبری در سال"اقتصاد مقاومتی،تولید و اشتغال"
نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" در ادامه نام گذاری سال1395 در رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی است.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صداوسیما، نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" در ادامه نام گذاری سال1395 در رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی می باشد. حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی در اجتماع انبوه زائران و مجاوران حرم مطهر رضوی(ع)، فرمودند:" دشمن در تبلیغات وسیع خود بهدنبال نسبت دادن کمبودهای معیشتی و اقتصادی به نظام جمهوری اسلامی است تا اینگونه وانمود کند که نظام اسلامی قادر به حل مشکلات و گرهگشایی از زندگی مردم نیست."
همچنین در قسمت دیگری از صحبت های ایشان در خصوص خلاء های اقتصادی امروز کشور بیان شده است که:"«بیکاری بهخصوص بیکاری جوانان تحصیلکرده» و «مشکلات معیشتی مردم بهویژه طبقات ضعیف» دو مشکل اصلی در عرصه اقتصادی است و مردم از لحاظ معیشت دچار مشکل هستند و مشکلات معیشتی تبعات اجتماعی و فرهنگی را در پی دارد و دشمن نیز برروی همین مسائل متمرکز میشود."
برای اینکه نظام اسلامی بتواند با نقشه های دشمن هوشمندانه برخورد کند، می بایست گره های اصلی مشکلات اقتصادی کشور را شناسایی کرده و اقدام به برطرف کردن آنها نماید به اذعان بسیاری از کارشناسان گره های اصلی اقتصادی کشور ،«رکود تولید» و «بیکاری» است که در سیاستهای اقتصاد مقاومتی ، راهحل این مشکلات آورده شده است. که نتیجه حل این مشکلات رونق تولید و اشتغال می باشد.چنانچه برخی از فواید رونق گرفتن تولید ملی، نیز در فرمایشات مقام معظم رهبری در حرم مطهر عنوان شده است.در نتیجه ایشان هدف نظام اسلامی را، "پیشرفت همهجانبه، استقلال از قدرتهای سلطهگر جهانی، شکوفایی استعدادها، رهایی کشور از آسیبهای اجتماعی و عزت و امنیت و اقتدار ملی" بیان کردند و برای رسیدن به آن نیز در راستای سیاست های اقتصادی سال گذشته نقشه راهی برای رونق تولید و به تبع آن اشتغال ترسیم کردند. که در دوبخش رونق تولید و اشتغال، قابل رصد کردن می باشد. بخش اول نیز در هفت محور تقسیم بندی شده است.
مدیریت پژوهش های خبری معاونت سیاسی تلاش دارد اقدامات مسئولان رادر خصوص فرمایشات مقام معظم رهبری، در خصوص تولید و اشتغال -در سال 1396 – را رصد کرده و در قالب گزارش های هفتگی به اطلاع مخاطبان خود برساند.
مهم ترین محورهای مهم و برجسته مورد بررسی در29/ 07/ 96 الی03/ 08/ 96 عبارتند از:
در رصد هفته مورد بررسی، از نکات ده گانه تعیین شده از سوی مقام معظم رهبری به موارد ذیل پرداخته شده است:
"دخالت دادن مردم در کار تولید"، "گسترش صادرات و طرف های صادراتی" ، " مبارزه با باندهای قاچاق"، " اشتغال " .
و مهم ترین محورهای رصد شده از نکات فوق عبارتند از:
- پرداخت وام اشتغالزایی به روستائیان با شرایط آسان در پرداخت تسهیلات به روستاییان و عشایر به منظور اجرای عدالت سعی شده پول بدون وثیقه پرداخت نشود اما وثیقه های آسان و سبک با شرایط خاص از این قشر اخذ خواهد شد.
- با تخصیص منابع ملی سالانه نزدیک به ۱۰ تا ۱۵ هزار هکتار از این اراضی شالیزاری را می توان تجهیز و نوسازی کرد و پیش بینی می کنیم با تامین سرمایه های خارجی این عدد به ۳۰ تا ۴۰ هزار هکتار در سال برسد.
- در سال جاری 30 هزار میلیارد تومان برای بازگشت واحدهای تولیدی به چرخه بازار اختصاص یافته که نسبت به سال گذشته این مبلغ 2 برابر شده است.
- پرداخت تسهیلات به بنگاههای کوچک و متوسط و مشارکت در طرح تضمینی خرید گندم به میزان 300 میلیارد تومان ازجمله طرحهای بزرگی است که بانک توسعه تعاون در راستای حمایت از سیاستهای دولت صورت داده است.
- افزایش 26 درصدی صادرات زعفران در پنجماه اول امسال - براساس آمار در پنجماه نخست امسال 68 تن و 640 کیلوگرم زعفران به ارزش 92 میلیون و 623 هزار دلار به 54 کشور مختلف صادر شده است .
- ظرفیت صادرات صنایع دستی در کشور دو میلیارد دلار است، این صنعت می تواند بسیار اشتغالزا باشد. بر این اساس در حال برنامه ریزی هستیم تا با حمایت دولت و مجلس، عدد صادرات صنایع دستی را افزایش دهیم.
- صادرات غیرنفتی کشور به ۴۷ میلیارد دلار رسیده است امیدواریم این رقم به ۵۰ میلیارد دلار نیز برسد و ما به سمت صادرات ۱۰۰ میلیارد دلاری غیرنفتی حرکت کنیم.
- واردات چین از ایران افزایش زیادی داشته است. چین در ۸ ماهه نخست ۲۰۱۶ بالغ بر ۹.۳ میلیارد دلار کالا از ایران وارد کرده بود که این رقم با افزایش ۳۰ درصدی در ۸ ماهه نخست امسال به ۱۲.۱۳ میلیارد دلار رسیده است. نفت کالای عمده وارداتی چین از ایران است.
- در 5 ماهه نخست امسال، بیش از 89 میلیون دلار فرش از گمرکات استان تهران صادر شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل 19 درصد رشد داشته است.
- صادرات محصولات لبنیاتی و آبزیان از جمله محصولات کشاورزی است که طی چند وقت اخیر افزایش چشم گیری داشته است. صادرات به کشور روسیه افزایش یافته است.
- بنگاه های کوچک و متوسط در هفت ماهه امسال بیش از یک میلیارد و 90 میلیون دلار صادرات داشتند که مطابق برنامه های اقتصاد مقاومتی تا پایان امسال به 2 میلیارد دلار افزون خواهد شد.
- با الکترونیکی شدن تشریفات گمرکی ، خدمت گیرندگان می توانند به صورت ۲۴ ساعته تشریفات گمرکی کالاهای صادراتی، ترانزیتی و وارداتی را بدون مراجعه حضوری انجام و کالای خود را به گمرک اظهار کنند.
- 190هزار میلیارد ریال تسهیلات برای اشتغال در حوزه روستایی و عشایری و شهرهای زیر 10 هزار نفر اختصاص یافته است.
- مسئولان کشور باید با ارائه تسهیلات کافی انگیزه لازم را برای استفاده از امکانات کشور ایجاد کنند تا بتوانیم با بهره گیری از این نعمات الهی زمینه های شغلی کافی را در کشور ایجاد کنیم.
- ٩٢٠ هزار نفر وارد بازار کار و ٧٠٣ هزار نفر شاغل شدند/ افزایش سرمایه گذاری در بخش خصوصی و دولتی موجب افزایش اشتغال خواهد شد.
- راهاندازی سامانه ثبت قراردادهای کار در راستای کسب اطلاعات دقیق از انواع قراردادهای کار تقریبا نهایی شده و طی چند روز آینده در ۳ استان به صورت آزمایشی فعالیت خود را آغاز میکند .
- زنجیره فولاد در نیمه نخست امسال بیش از چهار میلیون تن صادرات داشته که انتظار می رود تا پایان سال حجم صادرات فولاد به مرز 10 میلیون تن افزایش یابد.
- ۹۰ درصد صادرات خدمات فنی و مهندسی در دست وزارت نیرو است که ۸۰ درصد آن، مربوط به صنعت برق میشود
- بازارهای جدیدی برای صادرات محصولات شیلاتی پیش بینی شده است به طوری که ایران ظرفیت صادرات حدود 30 هزار تن محصولات آبزی به روسیه را دارد.
- سامانه جامع تجارت ایران دارای دو حوزه داخلی و خارجی است.حوزه خارجی آن دارای سه بخش واردات، صادرات و ترانزیت است که در حال حاضر در حوزه واردات، عملیاتی مانند ثبت مجوز، ثبت سفارش و عملیات بانکی به صورت 100 درصد انجام میشود و بازرگانان برای واردات از این سه حوزه در سامانه جامع تجارت بهره میگیرند.
- در حال حاضر تمامی رویههای گمرکی بر اساس سیاستهای جدید تسهیل صادرات در گمرک باشماق کردستان به صورت الکترونیکی انجام میگیرد و بر اساس تسهیلات جدید گمرکی، کالاهای صادراتی از تمامی نقاط کشور به روش الکترونیکی از طریق سامانه جامع گمرکی و پنجره واحد تجارت فرآمرزی به گمرک اظهار و صرفا به هنگام خروج از مرز این کالاها کنترل میشود.
پژوهش خبری // گروه اقتصاد