اقتصاد مقاومتی(25):
رصدتوصیه های مقام معظم رهبری درسال"اقتصادمقاومتی،تولیدواشتغال"
نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" در ادامه نام گذاری سال1395 در رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی است.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صداوسیما، نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" در ادامه نام گذاری سال1395 در رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی می باشد. حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی در اجتماع انبوه زائران و مجاوران حرم مطهر رضوی(ع)، فرمودند:" دشمن در تبلیغات وسیع خود بهدنبال نسبت دادن کمبودهای معیشتی و اقتصادی به نظام جمهوری اسلامی است تا اینگونه وانمود کند که نظام اسلامی قادر به حل مشکلات و گرهگشایی از زندگی مردم نیست."
همچنین در قسمت دیگری از صحبت های ایشان در خصوص خلاء های اقتصادی امروز کشور بیان شده است که:"«بیکاری بهخصوص بیکاری جوانان تحصیلکرده» و «مشکلات معیشتی مردم بهویژه طبقات ضعیف» دو مشکل اصلی در عرصه اقتصادی است و مردم از لحاظ معیشت دچار مشکل هستند و مشکلات معیشتی تبعات اجتماعی و فرهنگی را در پی دارد و دشمن نیز برروی همین مسائل متمرکز میشود."
برای اینکه نظام اسلامی بتواند با نقشه های دشمن هوشمندانه برخورد کند، می بایست گره های اصلی مشکلات اقتصادی کشور را شناسایی کرده و اقدام به برطرف کردن آنها نماید به اذعان بسیاری از کارشناسان گره های اصلی اقتصادی کشور ،«رکود تولید» و «بیکاری» است که در سیاستهای اقتصاد مقاومتی ، راهحل این مشکلات آورده شده است. که نتیجه حل این مشکلات رونق تولید و اشتغال می باشد.چنانچه برخی از فواید رونق گرفتن تولید ملی، نیز در فرمایشات مقام معظم رهبری در حرم مطهر عنوان شده است.در نتیجه ایشان هدف نظام اسلامی را، "پیشرفت همهجانبه، استقلال از قدرتهای سلطهگر جهانی، شکوفایی استعدادها، رهایی کشور از آسیبهای اجتماعی و عزت و امنیت و اقتدار ملی" بیان کردند و برای رسیدن به آن نیز در راستای سیاست های اقتصادی سال گذشته نقشه راهی برای رونق تولید و به تبع آن اشتغال ترسیم کردند. که در دوبخش رونق تولید و اشتغال، قابل رصد کردن می باشد. بخش اول نیز در هفت محور تقسیم بندی شده است.
مدیریت پژوهش های خبری معاونت سیاسی تلاش دارد اقدامات مسئولان رادر خصوص فرمایشات مقام معظم رهبری، در خصوص تولید و اشتغال -در سال 1396 – را رصد کرده و در قالب گزارش های هفتگی به اطلاع مخاطبان خود برساند.
و مهم ترین محورهای رصد شده از نکات فوق عبارتند از:
- در 6 ماهه نخست سالجاری قریب 500 واحد صنعتی متوقف، فعالیت خود را از سرگرفتهاند. در چند سال گذشته مقدار تسهیلاتی که در قالب طرح رونق به این عملیات اختصاص داده شد حدود 17 هزار میلیارد تومان برای حدود 24 هزار واحد صنعتی بوده
- حمایت بنیاد مستضعفان از 6 هزار طرح اشتغالزایی تا 5 سال آینده - هم اکنون برای هر استان 20 میلیارد تومان در سال و برای هر طرح 2 میلیارد تومان در نظر گرفتهایم .
- 48 هزار میلیارد ریال تسهیلات در 6 ماه نخست امسال به واحدهای صنعتی و تولیدی در کشور پرداخت شد.
- پرداخت بیش از 1200 میلیارد تومان تسهیلات رونق تولید در سال جاری
- درصد بازار پلیمر و لاستیک پاکستان در اختیار ایران است، علاوه بر کشورهای همسایه، به آلمان، فرانسه، اسپانیا، انگلیس و اروپای شرقی صادرات داریم .
- در چارچوب برنامه ریزی تنوع بخشی به همکاری های اقتصادی ایران، ارزش صادرات جمهوری اسلامی به روسیه در شش ماهه اول سال 2017 نسبت به دوره مشابه سال پیش 36 درصد افزایش یافت .
- صادرات کالا از طریق خط ریلی زاهدان به کویته پاکستان در 6 ماهه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه پارسال 186 درصد رشد داشته است.
- صادرات لبنیات در سال جاری نرخ رشد 25 درصدی را تجربه کرده است و در صادرات آبزیان نیز بالای 50 تا 60 درصد پیشرفت داریم .
- حجم مبادلات دو کشور ایران و گرجستان در دو سال اخیر به 131 میلیون دلار رسیده که 83 میلیون دلار آن صادرات ایران به گرجستان است.
- در نیمه نخست سال جاری در حالی واردات رسمی پوشاک با کاهش رو به رو شده که صادرات پوشاک با افزایش ۲۴ درصدی همراه شده است.
- شرایط برای سرمایهگذاری در ایران از سوی بخشهایی از اروپا مساعد است اما یگانه تهدیدی که باید مورد نظر قرار گیرد، اصلاح مقررات داخلی در این خصوص است.
- ایجاد ۲۰ هزار فرصت شغلی جدید با اختصاص تسهیلات ۲۰ میلیون تومانی ، مجموع اعتبار این طرح برای کل کشور ۸۰۰ میلیارد تومان برآورد شده است . و یکی از راه های اشتغالزایی برای جمعیت بیکار کشور، توسعه مشاغل خانگی است.
- نهایی شدن آئیننامه نحوه پرداخت تسهیلات 1.5 میلیارد دلاری صندوق توسعه ملی در کمیسیون اجتماعی دولت با هدف توسعه اشتغال روستایی و عشایری .
- بهترین قالب برای پایداری اشتغال در کشور ایجاد تعاونیها است ، تعاونیها جمع پراکنده روستایی را متمرکز کرده و به آنان هویت حقوقی میدهد. بهترین راهکار ایجاد اشتغال در مناطق روستایی استفاده از ظرفیت تعاونیها است .
- بانک صادرات ایران در راستای تحقق برنامه های اقتصاد مقاومتی، رونق تولید و اشتغالزایی، طی ٦ ماهه اول سال ٩٦ در استان قزوین، با اعطای ٤٤٢ فقره تسهیلات به ارزش بیش از ١٩٤٥ میلیارد ریال، برای ٤٨٢٧ نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم اشتغال ایجاد کرد.
- امروز نیازمند سرمایه گذاری های معدنی هستیم و باید رتبه ریسک مان را بهبود بخشیده، از سرمایه گذاران بین المللی حمایت کنیم و به آنان اطمینان خاطر بدهیم. فراموش نکنیم سرمایه در جایی که قوانین باثبات، هزینه های تولید منطقی و محیط سرمایه گذاری امن بوده و سودآوری وجود داشته باشد، وارد می شود.
- اجرای طرح رجیستری را به صورت تدریجی و با لحاظ کردن برندهایی که نمایندگی داخل کشور ندارند و تنها از طریق قاچاق وارد کشور می شوند انجام می دهیم زیرساخت های فنی برای اجرای این پروژه آماده شده است.
- جوانان باید با مهارت مشاغل اقتصادی و تولیدی آشنا شوند ، آموزشهای مهارتی به عنوان یکی از ارکان اصلی نظام آموزشی کشور میتواند تحول عظیمی در بازار کار کشور ایجاد کند، همه افراد باید از دوران جوانی با مشاغل اقتصادی و کار و تولید و کسب و کار آشنا شوند.
- بیش از 10 هزار طرح صنعتی در داخل شهرک های صنعتی با اشتغال بیش از 160 هزار نفر با تلاش های صورت گرفته در چهار سال گذشته به بهره برداری رسید.
- توسعه مشاغل خانگی سرمایه زیادی نیاز ندارد و میتواند به ایجاد فرصتهای شغلی بسیار منجر شود. دولت باید روی بخشهای زودبازده که در کوتاه مدت به ایجاد شغل منجر میشود، سرمایهگذاری کند.
- طرح توسعه اشتغال در روستاها بیشتر با هدف توانمندسازی و ایجاد ارزش افزوده در محصولات مزیتدار منطقه اجرا خواهد شد . مطالعات لازم در روستاها در حال انجام است تا بازاریابی، آموزش و مهارتهای لازم پیش از اشتغال به کار ارائه شود.
پژوهش خبری // گروه اقتصاد