پخش زنده
امروز: -
نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" در ادامه نام گذاری سال1395 در رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی است.
برای اینکه نظام اسلامی بتواند با نقشه های دشمن هوشمندانه برخورد کند، می بایست گره های اصلی مشکلات اقتصادی کشور را شناسایی کرده و اقدام به برطرف کردن آنها نماید به اذعان بسیاری از کارشناسان گره های اصلی اقتصادی کشور ،«رکود تولید» و «بیکاری» است که در سیاستهای اقتصاد مقاومتی ، راهحل این مشکلات آورده شده است. که نتیجه حل این مشکلات رونق تولید و اشتغال می باشد.چنانچه برخی از فواید رونق گرفتن تولید ملی، نیز در فرمایشات مقام معظم رهبری در حرم مطهر عنوان شده است.در نتیجه ایشان هدف نظام اسلامی را، "پیشرفت همهجانبه، استقلال از قدرتهای سلطهگر جهانی، شکوفایی استعدادها، رهایی کشور از آسیبهای اجتماعی و عزت و امنیت و اقتدار ملی" بیان کردند و برای رسیدن به آن نیز در راستای سیاست های اقتصادی سال گذشته نقشه راهی برای رونق تولید و به تبع آن اشتغال ترسیم کردند. که در دوبخش رونق تولید و اشتغال، قابل رصد کردن می باشد. بخش اول نیز در هفت محور تقسیم بندی شده است.
مدیریت پژوهش های خبری معاونت سیاسی تلاش دارد اقدامات مسئولان رادر خصوص فرمایشات مقام معظم رهبری، در خصوص تولید و اشتغال -در سال 1396 – را رصد کرده و در قالب گزارش های هفتگی به اطلاع مخاطبان خود برساند.
و مهم ترین محورهای رصد شده از نکات فوق عبارتند از:
- فروش 267 میلیارد ریال کالای قاچاق سریع الفساد/ 267 میلیارد ریال کالای قاچاق که اغلب کالاهای سریع الفساد هستند، در پنج ماه نخست امسال توسط این سازمان به فروش رفت.
- شکستن طلسم 15 ساله در قلب اروپا / امضای دو قرارداد تامین مالی خارجی (فاینانس) با «اوبر بانک اتریش» و «دانسکه» دانمارک، طلسم 15 ساله دریافت فاینانس از بانک های اروپایی برای استفاده از طرح های عمرانی در ایران را شکست.
- مدیرعامل 'البین بانک' روسیه با تاکید بر گسترش همکاری دو جانبه بانکی اعلام کرد که موانع بانکی بین 2 کشور ایران و روسیه برطرف شده است.
- تهیه بانک اطلاعاتی قراردادها؛ تا اوایل سال آینده آمار قابل اتکا از میزان قراردادهای موقت و دائم ارائه شود. این سامانه ذیل «سامانه جامع روابط کار» با حدود ۳۰ نرم افزار طراحی و تکمیل شده و آماده بهره برداری است. این موضوع در نهایت باعث میشود یک بانک اطلاعاتی دقیق از کارفرمایان و کارگران و همچنین میزان قراردادهای کار اعم از موقت و دائم تهیه شود
- با ایجاد اصلاحی در بخشنامه مقررات ارزی، واردکنندگان کالا و خدمات در مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی میتوانند به جای پرداخت ۱۰۰ درصدی مبلغ اعتبار اسنادی تنها ۳۰ درصد آن را ارائه کرده و مابقی را با تامین ضمانتنامه در زمانی دیگر پرداخت کنند[1].
- - فاز اول توسعه میدان نفتی آزادگان جنوبی که به عنوان بزرگترین میدان نفتی کشور شناخته میشود به صورت بیع متقابل در حال انجام است و فازهای توسعهای بعدی، به صورت یکپارچه با میدان آزادگان شمالی در قالب مدل جدید قراردادهای نفتی درحال پیگیری است و در این راستا تفاهمنامههایی با شرکتهای INPEX ،TOTAL ،TENCO ،PETRONAS و SHELL منعقد شده است
- آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران از صادرات 34 هزار و 579 کیلوگرم سنگ پا به جمهوری آذربایجان، عراق، کویت، ازبکستان، استرالیا، ترکمنستان، هلند و افغانستان در پنج ماهه امسال حکایت دارد.
- بعد از برجام حدود 14 میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی جذب شده است.اولویت دولت بصورت ویژه جذب سرمایه گذاری خارجی در بخش صنعت پتروشیمی است.در دوران بعد از برجام حدود 14 میلیارد دلار سرمایه گذاری مستقیم خارجی جذب شده است.
- در پی امضای قراردادهای خط اعتباری و همکاری مالی دانسکه بانک و موسسه اعتبار صادراتی ای.کی.اف دانمارک با ایران ، مقامات این دو موسسه بانکی دانمارک بر بهبود شرایط کار با ایران در دوره پسابرجام تاکید کردند.
- امضای موافقتنامه قرارداد 10 میلیارد دلاری خط اعتباری 'سیتیک تراست' چین با 5 بانک ایرانی، نخستین قرارداد بزرگ ایران با چین پس از برجام است.
- ۹ شرکت آماده عرضه در بورس و شش شرکت دیگر آماده درج هستند. همچنین ۲۳ شرکت در انتظار پذیرش بوده که در مجموع حدود ۴۰ شرکت در صف انتظار ورود به بورس هستند. یکی از ثمراتی که تلاشهای سال گذشته برای ما داشت نزدیک شدن فضای بخش خصوصی به بورس بود، چرا که عرضههای ما مربوط به بخش خصوصی بود.
- رکورد ۶۰ ماهه تولید «روی» شکست.
- تولید مواد اولیه پلیمری در کشور حدود ۷.۵ میلیون تن در سال است. این رقم با برنامه ریزیهای کلان انجام شده تا پایان برنامه ششم توسعه به ۱۲ میلیون تن در سال افزایش خواهد یافت.
- فائو پیشبینی کرد؛تولید گندم در ایران؛ ۲۵ درصد بیش از میانگین ۵ سال اخیر .وضعیت آب و هوایی مناسب باعث شده تا ایران در سال زراعی جدید به عنوان یکی از تولیدکنندگان بزرگ منطقه پس از ترکیه باقی مانده و در سال زراعی ۲۰۱۷ به تولید ۱۳.۵ میلیون تن گندم دست یابد.
- زمان بازپرداخت تسهیلات ۸۰ میلیونی خرید مسکن از ۱۲ سال به ۲۰ سال و نرخ سود تسهیلات یک تا دو درصد کاهش مییابد.
- ایران هشتمین تولید کننده پیله و نخ ابریشم دنیاست.امسال تولید پیله تر ابریشم به 850 تن به ارزش بالغ بر دویست میلیارد ریال رسید . هدف از تاسیس مرکز توسعه نوغانداری کشور است و نتایج آن پرورش کرم ابریشم در 10 استان جدید نیز بیانگر موفقیت آمیز بودن تولید پیله تر ابریشمی در عمده مناطق کشور به علت وجود مزیت های نسبی نوغانداری به عنوان حرفه ای برای توسعه روستایی است.
- فعال شدن معادن کوچک و متوسط در دستور کار دولت است.نقشههای مقیاس یکصد هزارم توسط سازمان زمین شناسی آماده شده و تا پایان مهرماه منتشر خواهد شد که باعث جذب سرمایه های بخش خصوصی و دولتی در معدنکاری خواهد شد.
- ابلاغ فهرست کالاهای صادراتی مشمول لغو معافیت مالیاتی که شامل تولیدات معدنی نیز می شود، سیاستی مثبت است.
- قاچاق کالا را از ۲۵ میلیارد دلار به ۱۲ میلیارد دلار کاهش داد. در دولت یازدهم ، سامانه ای در گمرک طراحی شد که توانست بخش زیادی از مشکلات مربوط به تجارت را رفع کند.
- سامانه جادهای جریمه هوشمند، جهت رهگیری محمولههای دام و فراورده های دامی راهاندازی شد. با اجرا و گسترش این طرح، نظارتهای بهداشتی سازمان بر محموله های مورد نظر، ارتقاء یافته و حمل و نقل غیرمجاز و قاچاق با کاهش قابل توجهی مواجه شود.
- در چهارماهه ابتدای امسال 171 هزارتن انواع محصولات لبنی به ارزش 342 میلیون دلار صادر شد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 28 درصد افزایش نشان می دهد.
- تاکنون 80 هزار نفر از فارغ التحصیلان دانشگاهی برای طرح های کارورزی ثبت نام کرده اند که از اواخر شهریور ماه در حال بستن قراردادکار با کارفرمایان برای بکارگیری کارورزان هستیم.
- تاکنون ۲۶ هزار و ۴۱۸ بنگاه تولیدی برای گرفتن تسهیلات با نرخ سود ۱۸ درصد در طرح رونق تولید که ۳۰ هزار میلیارد تومان اعتبار برای آن پیشبینی شده ثبتنام کردهاند[2].
- با استفاده از نرمافزار جدیدی که سازمان مالیاتی به کار برد، در سال گذشته ۴ تا ۵ هزار میلیارد تومان مالیاتهای مخفی با کمک نهادهای مختلف کشف شد. ما به جای اینکه نرخ مالیاتی را افزایش دهیم باید تور مالیاتی را گسترش دهیم.
- صدور برق در شش ماه اول امسال نسبت به مدت مشابه پارسال30 درصد رشد داشته است . اگر برق ایران با عراق سنکرون شود، زمینه برای گسترش مبادلات برقی ایران با افغانستان و پاکستان نیز فراهم خواهد شد.
- بر اساس آخرین آمار، عراق با ۲ میلیارد دلار واردات از ایران در چهار ماهۀ نخست سال جاری، دومین مقصد صادراتی کالاهای ایرانی به شمار میآیدو همچنین بالغ بر ۳ میلیارد دلار صادرات ایران به عراق در شش ماهۀ نخست سال پیشبینی میشود.
- - امسال صادرات مناطق آزاد کشور نسبت به سال گذشته ۲۵ درصد افزایش داشته و ارزش آن به یک میلیارد دلار رسیده است.
- پرداخت سه نوع تسهیلات تولیدی با کارمزدهای حداکثر هشت درصدی در مناطق روستایی، تصویب شد. با تصویب مجلس شورای اسلامی یک و نیم میلیارد دلار معادل 5 هزار و پانصد میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی برای پرداخت تسهیلات ارزان برای توسعه روستایی اختصاص یافته است.
- دولت با اختصاص پنج هزار ریال یارانه به تولیدکنندگان در ازای تولید هر کیلوگرم کشمش و تعیین و برخورداری از تعرفه ترجیحی برای واردات موز در ازای صادرات کشمش، ازصادرکنندگان حمایت می کند.
- آیین نامه اجرایی «برنامه اشتغال فراگیر ۹۶» در نشست مشترک وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با مدیران عامل بانکها تصویب شد تا برنامه اشتغالی دولت، برای سال جاری رسما آغاز شود.
پژوهش خبری // گروه اقتصاد
[1] - تا پیش از این و بر اساس بند "ب" از بخش ششم مجموعه مقررات ارزی واردات کالا و خدمات از طریق گشایش اعتبار اسنادی (LC) دارای شرایط خاصی بود که دچار تغییر شده است. در دستور قبلی واردات کالا و خدمات و پرداخت کرایه حمل برای کلیه واحدهای تولیدی و تجاری در قبال ارائه پروفرمها(پیش فاکتور) و از محل ارز متقاضی انجام میشد که این دریافت صد درصد وجه ارزی اعتبار اسنادی و یا حواله را در بر میگرفت.اما با توجه به برخی مسائلی که به همراه داشت، از جمله عدم تمایل واردکننده با توجه به پرداخت ۱۰۰ درصدی که مکلف به آن در ابتدای گشایش اعتبار اسنادی بود، بانک مرکزی با تغییراتی که در این مورد ایجاد کرده، تصمیم گرفته است تا مبلغ اولیه را به ۳۰ درصد کاهش دهد و به عبارتی ۷۰ درصد با واردکنندگان راه آمده است.
[2] -در سال گذشته طرح رونق تولید اقتصادی با پرداخت تسهیلاتی معادل ۲۴ هزار میلیارد تومان به ۱۷ هزار واحد تولیدی صنعتی و کشاورزی در دستور کار قرار گرفت و در سال جاری نیز این طرح به عنوان مکمل طرح قبلی در جهت پرداخت تسهیلات به ۳۰ هزار واحد تولیدی مدنظر قرار گرفته است. در طرحی که قرار است تحت عنوان رونق تولید اقتصادی در سال جاری مدنظر قرار گیرد ۲۰ هزار میلیارد تومان اعتبار جهت پرداخت به ۱۰ هزار واحد صنعتی در راستای بهبود وضعیت فعلی و نیز ۱۰ هزار میلیارد تومان برای ۵۰۰۰ واحد صنعتی کوچک، متوسط و بزرگ به منظور نوسازی و بهسازی تعریف شده است.