اقتصاد مقاومتی(26)
رصدتوصیه های مقام معظم رهبری درسال"اقتصادمقاومتی،تولیدواشتغال"
نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" در ادامه نام گذاری سال1395 در رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی است.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صداوسیما، نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" در ادامه نام گذاری سال1395 در رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی می باشد. حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی در اجتماع انبوه زائران و مجاوران حرم مطهر رضوی(ع)، فرمودند:" دشمن در تبلیغات وسیع خود بهدنبال نسبت دادن کمبودهای معیشتی و اقتصادی به نظام جمهوری اسلامی است تا اینگونه وانمود کند که نظام اسلامی قادر به حل مشکلات و گرهگشایی از زندگی مردم نیست."
همچنین در قسمت دیگری از صحبت های ایشان در خصوص خلاء های اقتصادی امروز کشور بیان شده است که:"«بیکاری بهخصوص بیکاری جوانان تحصیلکرده» و «مشکلات معیشتی مردم بهویژه طبقات ضعیف» دو مشکل اصلی در عرصه اقتصادی است و مردم از لحاظ معیشت دچار مشکل هستند و مشکلات معیشتی تبعات اجتماعی و فرهنگی را در پی دارد و دشمن نیز برروی همین مسائل متمرکز میشود."
برای اینکه نظام اسلامی بتواند با نقشه های دشمن هوشمندانه برخورد کند، می بایست گره های اصلی مشکلات اقتصادی کشور را شناسایی کرده و اقدام به برطرف کردن آنها نماید به اذعان بسیاری از کارشناسان گره های اصلی اقتصادی کشور ،«رکود تولید» و «بیکاری» است که در سیاستهای اقتصاد مقاومتی ، راهحل این مشکلات آورده شده است. که نتیجه حل این مشکلات رونق تولید و اشتغال می باشد.چنانچه برخی از فواید رونق گرفتن تولید ملی، نیز در فرمایشات مقام معظم رهبری در حرم مطهر عنوان شده است.در نتیجه ایشان هدف نظام اسلامی را، "پیشرفت همهجانبه، استقلال از قدرتهای سلطهگر جهانی، شکوفایی استعدادها، رهایی کشور از آسیبهای اجتماعی و عزت و امنیت و اقتدار ملی" بیان کردند و برای رسیدن به آن نیز در راستای سیاست های اقتصادی سال گذشته نقشه راهی برای رونق تولید و به تبع آن اشتغال ترسیم کردند. که در دوبخش رونق تولید و اشتغال، قابل رصد کردن می باشد. بخش اول نیز در هفت محور تقسیم بندی شده است.
مدیریت پژوهش های خبری معاونت سیاسی تلاش دارد اقدامات مسئولان رادر خصوص فرمایشات مقام معظم رهبری، در خصوص تولید و اشتغال -در سال 1396 – را رصد کرده و در قالب گزارش های هفتگی به اطلاع مخاطبان خود برساند.
مهمترین محورهای مهم و برجسته مورد بررسی در22/ 07/ 96 الی26 /07/ 96 عبارتند از:
در رصد هفته مورد بررسی، از نکات ده گانه تعیین شده از سوی مقام معظم رهبری به موارد ذیل پرداخته شده است:
"دخالت دادن مردم در کار تولید"، "گسترش صادرات و طرف های صادراتی" ، "جلوگیری از واردات کالاهایی که یا در داخل تولید میشوند یا قابل تولید کردن است." ،" مبارزه با باندهای قاچاق"، " اشتغال " .
و مهم ترین محورهای رصد شده از نکات فوق عبارتند از:
- تخصیص ۱۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات از منابع بانکی برای نوسازی صنایع کشور و ٢٠ هزار میلیارد تومان تسهیلات از منابع بانکی در قالب طرح رونق تولید در سال ۹۶
- امسال همچون سال گذشته پرداخت تسهیلات را به 30هزار واحد تولیدی اعم از صنعتی و کشاورزی ادامه می دهیم .
- در سال جاری 300 هزار میلیارد ریال تسهیلات برای طرحهای نیمه تمام، نوسازی آنها و تامین سرمایه در گردش تخصیص یافته است.
- چرخ 500 بنگاه اقتصادی بحران زده در پنج استان با تسهیلات پرداختی بانک ملی به حرکت درآمد.
- برای کمک به صادرکنندگان حدود دو میلیارد دلار تسهیلات از منابع صندوق اختصاص مییابد. تسهیلاتی که صندوق توسعه ملی پرداخت می کند، سرمایه در گردش و سرمایه گذاری در طرح هاست .
- برای نخستین بار در کشور ۳۱ هزار تن گندم دورم با کیفیت، به کشور ایتالیا که مهد پاستای جهان است صادر شد.
- در نیمه نخست سالجاری در حالی واردات رسمیپوشاک با کاهش رو به رو شده، که صادرات پوشاک با افزایش 24 درصدی رو به رو شده است.
- در 6 ماه نخست امسال بیش از 881 میلیون دلار صادرات توسط واحدهای صنعتی کوچک مستقر در شهرکهای صنعتی کشور انجام شده است.
- افزایش 25 درصدی صادرات برق در 6 ماه نخست امسال نسبت به دوره مشابه پارسال .
- افزایش پنج درصدی صادرات ایران به عراق در 6 ماه نخست امسال در مقایسه با پارسال و رسیدن آن به سه میلیارد و 168 میلیون دلار .
- در ۵ ماهه امسال ۱۷۷ هزارتن لبنیات به ارزش تقریبی ۳۴۵ میلیون دلار از کشور صادر شده که از نظر ارزشی حدود ۲۸ درصد رشد داشته است.
- در نیمه نخست امسال 311 هزار تن کالای تولیدی استان خراسان به ارزش 61.5 میلیون دلار به خارج از کشور صادر شد.
- در راستای سیاستهای اقتصاد مقاومتی شرکتهای تولیدکننده متانول در سطح صنایع پتروشیمی کشور تصمیم به تاسیس یک کنسرسیوم و یا اتحادیه با رویکرد صادرات یکپارچه محصولات متانولی گرفته اند.
- 16قلم کالای خارجی که ازطریق گمرک گناوه و دیلم در یک سال اخیر وارد کشور شده بود، در آزمون های این موسسه مغایر با استانداردهای ملی شناخته و از ورود آنها به بازار جلوگیری شد.
- با انجام طرح رجستیری قادر خواهیم بود قاچاق کالا در این حوزه را به صفر برسانیم و این کار نیازمند اراده جدی از سوی دستگاههای مسئول است،
- اطلاعات کالاهای متروکه و قاچاق میان گمرک و سازمان تملیکی با امضای تفاهم نامه دوجانبه الکترونیکی شد. بر همین اساس، جریان تبادل اطلاعات به صورت ٢٤ ساعته و در تمامی روزهای هفته برقرار خواهد بود.
- برای توسعه اشتغال در کشور نیازمند رشد با کیفیت هستیم، رشدی که فقط از فروش فرآورده های نفت و گاز حاصل نشود. یکی از مهمترین ویژگی های برنامه اشتغال فراگیر،اتصال به بازارهای بین المللی و تعامل فعالان بخش خصوصی در اجرای این طرح است.
- طرح ایجاد 140 هزار فرصت شغلی در حوزه های زیر مجموعه سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تدوین و تقدیم رئیس جمهوری شده است. بر اساس این طرح 70 هزار شغل در حوزه گردشگری ایجاد خواهد شد.
- در راستای اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی، امسال 6 هزار واحد صنعتی با ظرفیتاشتغال برای 35 هزار نفر در کشور تکمیل می شود.
- زنان و مشاغل سبز و فناوری میتوانند مشکلات زیست محیطی را حل کنند. میتوان از مشاغل سبز و فناوری برای اشتغالزایی، رفع مشکلات اقتصادی در روستا، و بهبود شرایط محیطی استفاده کرد.
- وزارت ارتباطات اعتقاد دارد که در حوزه آیپیتی میتواند اشتغالزایی بسیار خوبی داشته باشد و امسال وزارت ارتباطات موظف است که 130 هزار شغل در این حوزه ایجاد کند.
- با مصوبه مجلس شورای اسلامی، امسال برای روستاهای زیر 10 هزار نفر کشور نیز در مجموع یک میلیون و 900 هزار فرصت شغلی ایجاد می شود.
- صادرات نفت ایران که پیش از رفع تحریم ها تنها به پنج کشور چین، هند، ژاپن، کره جنوبی و ترکیه محدود شده بود، در ماه های پس از اجرای برجام، رو به فزونی گذاشت. اکنون صادرات نفت و میعانات گازی ایران به حدود 2 میلیون و 600 هزار بشکه رسیده است که حدود یک چهارم آن به کشورهای اروپایی صادر می شود.
- ۲ هزار میلیارد تومان حقوق ورودی قانونی دولت با قاچاق تلفن همراه تضییع میشود که استقرار سامانه جامع ثبت، ردیابی و تأیید اصالت تلفن همراه از آن جلوگیری خواهد کرد.
- برای ارتقای بهره وری باید اشتغال پایدار داشته باشیم ، در اشتغال فراگیر دو زنجیره ارزش و بهبود فضای کسب و کار باید درنظر گرفته شود .
پژوهش خبری // گروه اقتصاد