اقتصاد مقاومتی:(40)
رصد توصیه های رهبری در سال"اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال"
نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال"، رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی است.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صداوسیما، نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" در ادامه نام گذاری سال1395 در رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی می باشد. حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی در اجتماع انبوه زائران و مجاوران حرم مطهر رضوی(ع)، فرمودند:" دشمن در تبلیغات وسیع خود بهدنبال نسبت دادن کمبودهای معیشتی و اقتصادی به نظام جمهوری اسلامی است تا اینگونه وانمود کند که نظام اسلامی قادر به حل مشکلات و گرهگشایی از زندگی مردم نیست."
همچنین در قسمت دیگری از صحبت های ایشان در خصوص خلاء های اقتصادی امروز کشور بیان شده است که:"«بیکاری بهخصوص بیکاری جوانان تحصیلکرده» و «مشکلات معیشتی مردم بهویژه طبقات ضعیف» دو مشکل اصلی در عرصه اقتصادی است و مردم از لحاظ معیشت دچار مشکل هستند و مشکلات معیشتی تبعات اجتماعی و فرهنگی را در پی دارد و دشمن نیز برروی همین مسائل متمرکز میشود."
برای اینکه نظام اسلامی بتواند با نقشه های دشمن هوشمندانه برخورد کند، می بایست گره های اصلی مشکلات اقتصادی کشور را شناسایی کرده و اقدام به برطرف کردن آنها نماید به اذعان بسیاری از کارشناسان گره های اصلی اقتصادی کشور ،«رکود تولید» و «بیکاری» است که در سیاستهای اقتصاد مقاومتی ، راهحل این مشکلات آورده شده است. که نتیجه حل این مشکلات رونق تولید و اشتغال می باشد.چنانچه برخی از فواید رونق گرفتن تولید ملی، نیز در فرمایشات مقام معظم رهبری در حرم مطهر عنوان شده است.در نتیجه ایشان هدف نظام اسلامی را، "پیشرفت همهجانبه، استقلال از قدرتهای سلطهگر جهانی، شکوفایی استعدادها، رهایی کشور از آسیبهای اجتماعی و عزت و امنیت و اقتدار ملی" بیان کردند و برای رسیدن به آن نیز در راستای سیاست های اقتصادی سال گذشته نقشه راهی برای رونق تولید و به تبع آن اشتغال ترسیم کردند. که در دوبخش رونق تولید و اشتغال، قابل رصد کردن می باشد. بخش اول نیز در هفت محور تقسیم بندی شده است.
مهمترين محورهاي مهم و برجسته مورد بررسي در 30/ 10/ 96 الي04/ 11/ 96 عبارتند از:
در رصد هفته مورد بررسي، از نکات ده گانه تعيين شده از سوي مقام معظم رهبري به موارد ذيل پرداخته شده است:
"دخالت دادن مردم در کار توليد"، "گسترش صادرات و طرف هاي صادراتي"، "جلوگيري از واردات کالاهايي که يا در داخل توليد ميشوند يا قابل توليد کردن است." " اشتغال " .
و مهم ترين محورهاي رصد شده از نکات فوق عبارتند از:
- با هدف حمایت از بنگاه های خرد، کوچک و متوسط که بخش قابل توجهی از آنها در حوزه اصناف تولیدی فعالیت می کنند، دستورالعمل شناسایی و تامین مالی بنگاه های صنفی تولیدی برای بازسازی و نوسازی ابلاغ شد .
- با توجه به ضرورت انجام حمایت از بنگاههای خرد، کوچک و متوسط که بخش قابل توجهی از آنها در حوزه اصناف تولیدی فعالیت میکنند و با توجه بند 1/ 3 بسته ارتقای توان تولید ملی مصوب جلسه 26 اسفندماه 95 ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی، دستورالعمل شناسایی و تأمین مالی بنگاههای صنفی تولیدی برای بازسازی و نوسازی از سوی وزیر صنعت، معدن و تجارت ابلاغ شد.
- طبق مصوبه کمیسیون تلفیق، برای طرحهای عمرانی استانها ۳۰۰۰ میلیارد تومان و برای ترمیم طرحهای عمرانی در جدول ۲۰ و پروژههایی که بیش از ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارند، ۷۰۰ میلیارد تومان اختصاص داده شد.
- کمیته ای به منظور بررسی آخرین وضعیت واحدهای تولیدی واتخاذ تدابیر مناسب به منظور ایجاد رونق در این واحدها در ایام پایانی سال وافزایش تولید تشکیل شود.
- مذاکره با کشورهای حاشیه خلیج فارس و دریای عمان در زمینه صادرات برق به این کشورها ، سیاست ما این است که در آینده ای نزدیک به هاب انرژی الکتریکی منطقه تبدیل شویم؛ یعنی حتی فارغ از ملاحظاتی که ممکن است وجود داشته باشد، نقش مبادله گر برق در بین همه کشورهای منطقه را ایفا کنیم.
- بیش از 120 هزار تن شمش آلومینیوم کارنشده در سال جاری به نقاط مختلف جهان صادر شد. ارزش صادرات شمش کار نشده آلومینیوم امسال کشور 210 میلیون دلار برآورد می شود.
- طی ۹ ماهه نخست امسال بیش از ۱۶۰ تن زعفران به کشورهای مختلف صادر شده است که ۳۳.۳۳ درصد از نظر وزنی و ۲۶.۰۵ درصد از نظر ارزشی نسبت به همین بازه زمانی در سال گذشته افزایش یافته و در این میان امارات، هنگ کنگ، اسپانیا، افغانستان و چین در صدر این جدول قرار دارند.
- در 9 ماهه امسال 183 میلیون دلار لوازم خانگی به کشورهایی چون عراق، افغانستان، سودان، تاجیکستان، ترکیه و ایتالیا صادر شد.
- با دستور رئیس سازمان شیلات به مدت ۳ سال واردات تیلاپیای چینی و بیکیفیت برای حمایت ازتولیدکنندگان داخلی ممنوع شد .
- در استان البرز 201 طرح توسعه در دست اجرا داریم که 3.7 درصد طرح های اجرایی با سرمایه گذاری 20هزار میلیارد تومان را دربرمی گیرد. این طرح ها اشتغالزایی قابل توجهی را به همراه می آورد.
- تهیه دو طرح دوفوریتی در حوزه تولید و اشتغال و ایجاد خط اعتباری برای تأمین منابع مالی طرحهای وزارتخانه نفت و نیرو ، این طرح با عنوان تأمین پشتوانه و منابع مالی برای طرحها و پروژههای اشتغالزایی کشور مطرح است .
- با راه اندازی گام دوم منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر خوزستان، بیش از یک هزار و 300 نفر مشغول به کار می شود.
- اصولى ترین راهکار توسعه واشتغال روستایی پایدار جلب مشارکت سازمان یافته مردم است. براین اساس وزارت تعاون ، کار ورفاه اجتماعى از ابتداى سال جارى طرح روستا تعاون راباهدف فعال سازى تعاونی هاى موجود براى ارایه طرح هاى توسعه واشتغال آفرین یا تأسیس تعاونى در روستاهایی که داراى مزیت نسبی هستند در دستور کار خود قرار داد وبراساس این طرح در مرحله اول 1000 تعاونى در هزار روستا راهدف گزارى نموده است .
- در شش ماه ابتدایی سال جاری ۷۹۵ هزار نفر جذب بازار کار شدند و نرخ بیکاری در سال ۹۵ که ۱۲.۴ درصد بود در این مدت به ۱۱.۷ درصد کاهش یافته است.
- کمیسیون تلفیق در تبصره ۱۸ اختصاص ۳۰۰۰ میلیارد تومان برای اشتغال را به تصویب رساند. طبق تبصره ۱۸، حدود ۳۱ هزار میلیارد تومان از محل سپردهگذاری صندوق توسعه ملی و منابع دیگر به این منظور اختصاص یافته بود که با استفاده از سپردههای بانکها به همین مقدار ۶۲ هزار میلیارد تومان برای اشتغال و تولید در جدول ۱۸ اختصاص داده شد.
- فراخوان وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برای ثبت طرح های اشتغالزای روستایی بر مبنای ارتباطات و فناوری اطلاعاتکه این طرح ها در دستگاههای اجرایی مربوطه مورد بررسی قرار گرفته و پس از تایید کارگروه فنی جهت دریافت تسهیلات برای راه اندازی طرح، به بانک عامل معرفی می شوند.
- در دیماه امسال، تعداد ۳۸۲ تعاونی با عضویت ۵۷۴۲ نفر در کل کشور به ثبت رسیده است که این میزان تعاونی برای ۶۲۰۳نفر فرصت شغلی ایجاد کردهاند.
پژوهش خبری // گروه اقتصاد