اقتصاد مقاومتی(45):
رصدتوصیه های رهبری در سال"اقتصاد مقاومتی،تولید و اشتغال"
نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال"، رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی است.
پژوهش خبری صدا وسیما: نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" در ادامه نام گذاری سال1395 در رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی می باشد. حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی در اجتماع انبوه زائران و مجاوران حرم مطهر رضوی(ع)، فرمودند:" دشمن در تبلیغات وسیع خود بهدنبال نسبت دادن کمبودهای معیشتی و اقتصادی به نظام جمهوری اسلامی است تا اینگونه وانمود کند که نظام اسلامی قادر به حل مشکلات و گرهگشایی از زندگی مردم نیست."
همچنین در قسمت دیگری از صحبت های ایشان در خصوص خلاء های اقتصادی امروز کشور بیان شده است که:"«بیکاری بهخصوص بیکاری جوانان تحصیلکرده» و «مشکلات معیشتی مردم بهویژه طبقات ضعیف» دو مشکل اصلی در عرصه اقتصادی است و مردم از لحاظ معیشت دچار مشکل هستند و مشکلات معیشتی تبعات اجتماعی و فرهنگی را در پی دارد و دشمن نیز برروی همین مسائل متمرکز میشود."
برای اینکه نظام اسلامی بتواند با نقشه های دشمن هوشمندانه برخورد کند، می بایست گره های اصلی مشکلات اقتصادی کشور را شناسایی کرده و اقدام به برطرف کردن آنها نماید به اذعان بسیاری از کارشناسان گره های اصلی اقتصادی کشور ،«رکود تولید» و «بیکاری» است که در سیاستهای اقتصاد مقاومتی ، راهحل این مشکلات آورده شده است. که نتیجه حل این مشکلات رونق تولید و اشتغال می باشد.چنانچه برخی از فواید رونق گرفتن تولید ملی، نیز در فرمایشات مقام معظم رهبری در حرم مطهر عنوان شده است.در نتیجه ایشان هدف نظام اسلامی را، "پیشرفت همهجانبه، استقلال از قدرتهای سلطهگر جهانی، شکوفایی استعدادها، رهایی کشور از آسیبهای اجتماعی و عزت و امنیت و اقتدار ملی" بیان کردند و برای رسیدن به آن نیز در راستای سیاست های اقتصادی سال گذشته نقشه راهی برای رونق تولید و به تبع آن اشتغال ترسیم کردند. که در دوبخش رونق تولید و اشتغال، قابل رصد کردن می باشد. بخش اول نیز در هفت محور تقسیم بندی شده است.
مهم ترين محورهاي مهم و برجسته مورد بررسي در05/ 12/ 96 الي09/ 12/ 96 عبارتند از:
در رصد هفته مورد بررسي، از نکات ده گانه تعيين شده از سوي مقام معظم رهبري به موارد ذيل پرداخته شده است:
"دخالت دادن مردم در کار توليد"، "گسترش صادرات و طرف هاي صادراتي" ، "تأمين امنيت سرمايهگذاري"، "مبارزه با باندهاي قاچاق"، " اشتغال ".
و مهم ترين محورهاي رصد شده از نکات فوق عبارتند از:
- تمرکز صندوق ضمانت سرمایهگذاری صنایع کوچک بر کمک به مناطق کم برخوردار است و سرمایه در گردش نواحی روستایی یکی از کارهایی است که انجام میدهيم.یکی از مشکلات مهمی که صنایع کوچک با آن درگیر هستند مسئلة تأمین مالی است و صندوق ضمانت در حمایت از این صنایع تشکیل شده است.
- رویکرد ما حمایت از تولید قطعهسازان داخلی است، در این خصوص اقدامهایی همچون حمایت از ساخت داخل قطعاتی که خرید خارج میشوند، حمایت مضاعف از سازندگان دارای رتبة بالاتر کیفی، افزایش سطح تعامل با قطعهسازان، کوتاه کردن زمان پرداخت مطالبات و ایجاد روابط مناسب و سازنده با انجمن صنایع همگن قطعهسازان کشور انجام شده است.
- اختصاص تسهیلات 2 هزار میلیارد تومانی برای نوسازی ناوگان بخش کشاورزی در سال 97 - از این مبلغ 1200 میلیارد تومان از محل خط اعتباری و نزدیک به 800 میلیارد تومان از محل قانون حمایت از توسعه و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری با کامزد چهار تا 6 درصد تأمین شود.
- در11ماه امسال صادرات غیرنفتی کشور با 5 درصد رشد نسبت به سال گذشته از مرز 41میلیارد دلار عبورکرده است.
- در 11 ماه سال جاری با نظارت دامپزشکی بیش از 27هزار تن انواع فرآوردههای دامی از استان گلستان صادر شد.بیشترین حجم این فرآوردهها به مقصد افغانستان، ترکمنستان، عراق، چین، هنگ کنگ و ویتنام صادر شده است.
- سواحل مکران یک منطقه کاملاً امن برای سرمایهگذاری است و حضور نیروهای مسلح در این منطقه تضمین مضاعفی است تا همة سرمایهگذاران با امنیت خاطر فعالیت کنند.در این منطقه کوچکترین مساله ناامنی وجود ندارد، و زیر ساختهای بسیار خوبی در منطقه از جمله فرودگاه بندر و شبکه ریلی در حال انجام است .
- افزایش درآمدهای گمرک ایران با گمرک الکترونیک و افزایش کنترل و ایجاد شفافیت در لایههای مختلف گمرک کشور- ایران در بحث کشف و ضبط مواد مخدر در گمرکات وضعیت بسیار خوبی دارد و بر اساس اعلام سازمان جهانی گمرک در زمینة مبارزه با قاچاق مواد مخدر، کشور ایران در میان گمرکات جهان مقام اول را به خود اختصاص داده است.
- "روستا تعاون" طرح حمایتی دولت برای توانمندسازی روستائیان است.هدف اصلی طرح روستا تعاون این است بتواند با حمایت دولت و با همکاری و همفکری روستائیان اشتغال را در روستاها راهاندازی کند و بتواند به اقتصاد کشور کمک کند.
- پرداخت وام اشتغال ۷میلیارد تومانی روستایی مرزی از بهمن ماه سال جاری آغاز شده و تا تابستان ۹۷ به پایان خواهد رسید.در راستای اجرای این طرح، مجموع منابع صندوق توسعه ملی با تلفیق منابع هر یک از موسسات مذکور حدود 12 هزار میلیارد تومان برای پرداخت تسهیلات اشتغال روستایی اختصاص مییابد.
- 70 درصد فارغ التحصیلان و دانش آموختگان بخش کشاورزی جویای کار هستند و باید فضا را برای ورود آنها به بازار کار مهیا کرد.سامانه جامع مدیریت آموزش تا پایان سال راه اندازی می شود که دولت با حمایت حداقلی از فارغالتحصیلان جویای کار برای بحث آموزش مهارتی می تواند آنها را وارد عرصه کار کند.
- تاکنون یک هزار و 500 تعاونی برای شرکت در طرح روستا تعاون با هدف افزایش اشتغال، اعلام آمادگی کردهاند.با هدف ایجاد اشتغال، چهار بانک عامل، تسهیلات ارزان قیمت با سود 6 درصد و بازپرداخت 9 ساله در اختیار مردم روستاها قرار میدهند.
- تفاهمنامه همکاری اتاق تعاون ایران با کمیته امداد امام خمینی (ره) با هدف ایجاد اشتغال از مسیر تعاونیها با حضور رؤسای این دو مجموعه امضا شد. طبق این تفاهمنامه همکاری برای ارائه مشاورههای شغلی و برنامهریزی برای ارتقا مهارتهای متقاضیان اشتغال نیز از دیگر اهداف این تفاهمنامه اعلام شد.
- بانک توسعة تعاون هیچ محدودیتی برای پرداخت وام بانکی به متقاضیان فعال در بخشهای صنعت، معدن، کشاورزی، خدمات، بازرگانی و مسکن ندارد، اعتبار پیشبینیشده برای اجرای طرح اشتغالزایی را 20 هزار میلیارد تومان اعلام کرد.
- بر پاية آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران در مدت 10 ماهه (منتهی به دی) 96 مجموع ارزش صادرات معدن و صنایع معدنی به رقم هفت میلیارد و 587 میلیون دلار رسید که در مقایسه با دوره مشابه پارسال رشد 4.6 درصدی دارد.
- دولت با تخصیص40 میلیارد تومان اعتبار به اشتغال روستایی زمینه را برای اشتغال این بخش فراهم کرده است. این اعتبار به صندوقهای کارآفرینی، پست بانک و صندوق توسعه تعاونی اختصاص یافته و در کمیتههای فنی برای توزیع آن اقدامات مؤثر صورت گرفته است.
پژوهش خبری // گروه اقتصاد