اقتصاد مقاومتی(46)
رصدتوصیه های رهبری در سال"اقتصاد مقاومتی،تولید و اشتغال"
نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال"، رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی است.
پژوهش خبری صدا وسیما: نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" در ادامه نام گذاری سال1395 در رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی می باشد. حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی در اجتماع انبوه زائران و مجاوران حرم مطهر رضوی(ع)، فرمودند:" دشمن در تبلیغات وسیع خود بهدنبال نسبت دادن کمبودهای معیشتی و اقتصادی به نظام جمهوری اسلامی است تا اینگونه وانمود کند که نظام اسلامی قادر به حل مشکلات و گرهگشایی از زندگی مردم نیست."
همچنین در قسمت دیگری از صحبت های ایشان در خصوص خلاء های اقتصادی امروز کشور بیان شده است که:"«بیکاری بهخصوص بیکاری جوانان تحصیلکرده» و «مشکلات معیشتی مردم بهویژه طبقات ضعیف» دو مشکل اصلی در عرصه اقتصادی است و مردم از لحاظ معیشت دچار مشکل هستند و مشکلات معیشتی تبعات اجتماعی و فرهنگی را در پی دارد و دشمن نیز برروی همین مسائل متمرکز میشود."
برای اینکه نظام اسلامی بتواند با نقشه های دشمن هوشمندانه برخورد کند، می بایست گره های اصلی مشکلات اقتصادی کشور را شناسایی کرده و اقدام به برطرف کردن آنها نماید به اذعان بسیاری از کارشناسان گره های اصلی اقتصادی کشور ،«رکود تولید» و «بیکاری» است که در سیاستهای اقتصاد مقاومتی ، راهحل این مشکلات آورده شده است. که نتیجه حل این مشکلات رونق تولید و اشتغال می باشد.چنانچه برخی از فواید رونق گرفتن تولید ملی، نیز در فرمایشات مقام معظم رهبری در حرم مطهر عنوان شده است.در نتیجه ایشان هدف نظام اسلامی را، "پیشرفت همهجانبه، استقلال از قدرتهای سلطهگر جهانی، شکوفایی استعدادها، رهایی کشور از آسیبهای اجتماعی و عزت و امنیت و اقتدار ملی" بیان کردند و برای رسیدن به آن نیز در راستای سیاست های اقتصادی سال گذشته نقشه راهی برای رونق تولید و به تبع آن اشتغال ترسیم کردند. که در دوبخش رونق تولید و اشتغال، قابل رصد کردن می باشد. بخش اول نیز در هفت محور تقسیم بندی شده است.
مهمترين محورهاي مهم و برجسته مورد بررسي در12/12/ 96 الي16 /12/ 96 عبارتند از:
در رصد هفته مورد بررسي، از نکات ده گانه تعيين شده از سوي مقام معظم رهبري به موارد ذيل پرداخته شده است:
"دخالت دادن مردم در کار توليد"، "گسترش صادرات و طرف هاي صادراتي" ، "تامين امنيت سرمايه گذاري" ، ،" مبارزه با باندهاي قاچاق"،" اشتغال " .
و مهمترين محورهاي رصد شده از نکات فوق عبارتند از:
- پرداخت 82 هزار و 135 میلیارد ریال اعتبار برای تامین مالی 10 هزار و 707 بنگاه تولیدی کوچک و متوسط و طرح های نیمه تمام با پیشرفت بیش از 60 درصد در راستای اقتصاد مقاومتی از آغاز امسال تا پایان آذر ماه است.
- مبلغ 32 هزار میلیارد ریال در بودجه 97 برای نوسازی صنایع کشور پیشبینی شده است که ۴۷۰۰ واحد صنعتی در ۱۰ ماه گذشته آغاز به کار کردهاند .
- در بودجه سال آتی اختصاص 200 میلیون دلار از محل صندوق توسعه ملی برای اجرای طرح آبخیزداری و آبخوانداری پیش بینی شده است.
- طی یازده ماهه امسال 12 میلیون تن کالای غیرنفتی به ارزش 5.5 میلیارد دلار از ایران به عراق صادر شده است. 66 درصد از مجموع صادرات ایران به کشورهای چین، عراق، امارات، کره جنوبی و افغانستان انجام شده که نیمی از آن سهم چین و عراق است .
- بررسی تغییرات قیمتی 16 گروه کالای صادراتی ایران در دی ماه گذشته نشان می دهد که شاخص بهای این کالاها در این ماه نسبت به آذر ماه امسال 5.3 درصد و نسبت به دی ماه سال گذشته 22.3 درصد رشد داشته است.
- تولید روزانه نفت کشور در حال حاضر حدود چهار میلیون بشکه و صادرات نفت و میعانات گازی نیز حدود 2.6 میلیون بشکه است.
- در یازده ماهه ابتدای سال جاری، ۴۱.۶ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی صورت گرفته که رشد ۵ درصدی را تجربه کرده است .
- در بخش فولاد که امسال قصد افزایش تولید آن به هشت میلیون تن را داریم، فرصت سرمایه گذاری برای تکمیل زنجیره های صنعت وجود دارد که با توجه به تقاضای جهانی، این سرمایه گذاری ها بسیار سودآور خواهد بود. وزارت صنعت ، معدن و تجارت خواهان سرمایه گذآری شرکت های اروپایی در بخش معدن است و از آن حمایت می کند.
- راه اندازی سامانه های الکترونیکی و تجهیز گمرکات به دستگاههای کنترلی پیشرفته، قاچاق در مبادی گمرکی را برای قاچاقچیان سخت کرده است و آنها در هر عملیات برای عبور قاچاق از مرز ایران از شگردهای پیچیده تری استفاده می کنند. اما این ترفند ها همچنان با رصد ماموران گمرک، تیم سمگا و دیگر تجهیزات کنترلی گمرک ایران شناسایی و کشف می شود.
- کشفیات کالاهای قاچاق 23 درصد افزایش یافته و ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز با قوت و طبق برنامه به ماموریتهای خود ادامه میدهد. طی 10 ماه نخست امسال ، بیش از 36 هزار و 216 میلیارد ریال کالای مظنون به قاچاق کشف شده است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته – که 29 هزار و 382 میلیارد ریال بود –3 درصد افزایش یافت.
- 600 هزار میلیارد ریال در بودجه سال 1397 کشور به اشتغال اختصاص یافته است. این بودجه برای پرداخت تسهیلات اشتغالزایی در حوزه های مختلف و با توجه به توان، به متقاضیان دارای شرایط لازم پرداخت خواهد شد.
- طرح توسعه اشتغال از طریق اصلاح بافتهای فرسوده از طریق وزیر راه و شهرسازی ارائه شد و هدفگذاری برای این طرح ایجاد ۲۸۰ هزار شغل برای سالهای ۹۷ و ۹۸ خواهد بود. برای اجرای این طرح «صندوق بازآفرینی شهری» با همکاری سایر دستگاهها ایجاد خواهد شد.
- طی چهار سال آینده با نوسازی 31 هزار و 500 واحد صنعتی و راه اندازی هشت هزار واحد جدید 370 هزار اشتغال فراهم می شود.
- امسال حدود 12 هزار میلیارد تومان تسهیلات برای رونق اشتغالزایی به شهرهای کمتر از 10 هزار نفر اختصاص یافته است که با کارمزد کمتر از 6درصد به متقاضیان داده میشود.
- صندوقضمانت سرمایه گذاری صنایع کوچک در طرح اشتغال روستایی مشارکت می کند. با امضای تفاهم نامه سه جانبه سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی ایران، پست بانک و صندوق ضمانت سرمایه گذاری صنایع کوچک، حمایت از توسعه اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری عملیاتی شد.
- پس از برجام مسیر نقل و انتقال بانکی در معاملات فولاد باز شد و بر همین اساس در دو سال گذشته به ترتیب ۱۵۰ تا ۱۰۰ درصد صادرات فولادمان افزایش پیدا کرد.
- اشتغال فراگیر از اردیبهشت ماه سال آینده خیز می گیرد، 300 هزار نفر در سامانه اشتغال روستایی ثبت نام شدند که با غربالگری 80 هزار نفر شناسایی شدند که تسهیلات برای اشتغال آنان 14هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.
پژوهش خبری // گروه اقتصاد