پنجاه و هشتمین انتخابات ریاست جمهوری امریکا در حالی آبان ماه سال 95 برگزار میشود که محیط بینالمللی نسبت به چهار سال گذشته،تغییرهای شگرفی را تجربه کرده است. ازاینرو، طبیعی است که امریکا نیز با دغدغهها و مسائل جدیدی دست به گریبان است که رییسجمهور آینده باید برای آنها برنامه داشته باشد.
پژوهش خبری صدا و سیما: آمریکا به دنبال خاتمه جنگ جهانی دوم در سال 1945 و به طور خاص، پس از اتمام جنگ سرد و فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال 1991 تبدیل به یگانه هژمون موجود در عرصه روابط بینالملل شد. پس از آن تا سال 2008 میلادی این رژیم تک قطبی ساختار خود را حفظ کرد ولی بحران اقتصادی که در این سال رخ داد، علاوه بر تبعاتی که بر اقتصاد این کشور داشت، زمینه را برای تغییر بافت فضای جهانی و تحول در نظام امنیتی بینالملل را نیز فراهم کرد؛ تا جایی که بسیاری از کارشناسان از سررسید تاریخ انقضای «رژیم امنیت هژمونیک» به رهبری ایالات متحده سخن میگویند. این مساله لزوما ناظر بر پایان قدرت آمریکا نیست؛ بلکه این نوع نگاه را در پیش چشم اندیشمندان و سیاستمداران قرار میدهد که فضا برای ظهور یک قدرت بینالمللی فراهم است که میتواند مشمول احیای هژمون واشنگتن و یا ظهور قدرتهای جدید مانند چین و یا اساسا تشکیل یک رژیم امنیتی جدید در سطح بینالملل باشد.
آنچه در این گزارش تهیه شده، نوعی آیندهپژوهی ژورنالیستی – آکادمیک است که اگرچه به صورت تام و تمام از روشهای متدوال دانشگاهی به منظور پیشبرد اهداف علم آیندهپژوهی استفاده نمیکند اما خالی وجوه علمی نیست و میتواند به عنوان یک سند راهبردی در اختیار کارشناسان و اهالی سیاست قرار گیرد.
1- دیدهبانی
پنجاه و هشتمین انتخابات ریاست جمهوری امریکا در حالی آبان ماه سال 95 برگزار میشود که محیط بینالمللی نسبت به چهار سال گذشته، تغییرهای شگرفی را تجربه کرده است. از این رو، طبیعی است که امریکا نیز با دغدغهها و مسائل جدیدی دست به گریبان است که رییسجمهور آینده باید برای آنها برنامه داشته باشد. با اینحال در شرایط کنونی، تدوین راهبرد برای کشوری هم چون امریکا بسیار دشوارتر از گذشته است؛ چراکه برخلاف گذشته، این کشور با هیچ تهدید مستقیمی روبهرو نیست. در طول جنگ سرد هر نوع تلاشی به رقابت با اتحاد جماهیر شوروی نسبت داده میشد. با فروپاشی پیمان ورشو و شوروی نیز ترویج و توسعه ارزشها و نهادهای غربی در حوزه نفوذ شوروی سابق، به کانون تمرکز سیاستهای امریکا بدل شد.
پس از واقعه یازده سپتامبر سال 2001، جنگجهانی علیه تروریسم به شاهبیت تعامل امریکا با متحدانش در برابر موضعگیری در قبال دشمنان مختلف بدل شد. امروز امریکا با هیچ تهدید مستقیمی روبهرو نیست. با اینحال دولتمردان کاخسفید موج گسترده و متنوعی از چالشهای مختلف را پیش روی خود میبینند که اقتدار و سلطه جهانی این کشور را به چالش کشیده است:
- روسیه بهعنوان رقیب دیرینه امریکا در پی بازیابی قدرت و نفوذ خود، نقش فعالانهای را در معادلات جهانی ایفا میکند.
- چین با تقویت موقعیت داخلی خود به دنبال تقویت نفوذ در محیط پیرامونی و مناطق مختلف است.
- ایران با گذار از مرحله تحریمها، به مقتدرترین بازیگر منطقه جنوبغربآسیا بدل شده است.
- القاعده و داعش، مجموعه وسیعی از گروههای افراطی را در گستره وسیعی از آفریقا و آسیا سازماندهی کردهاند.
- پیامدهای تغییرهای آبوهوایی بیش از هر زمان دیگری ملموس است.
- فضای مجازی به میدان نبرد جدیدی برای نیروهای منظم و غیرمنظم تبدیل شده است.
- گسترش مسافرتهای بینالمللی، موجب شده تا در زمان کوتاهی، بیماریهای خطرناکی همچون ابولا و زیکا بهسرعت در مناطق مختلف شیوع یابند.
برآیند مسائل یادشده یادآور این نکته است که همزمان با تغییر شتابان فناوری و روند انتقال قدرت به کنشگران جدید و بهویژه بازیگران غیردولتی، نظم جهانِ تکقطبیِ مطلوب امریکا نیز در حال فروپاشی است و رییسجمهور آینده امریکا برای حفظ جایگاه این کشور، ناگزیر باید راهکارهای مؤثری را برای آنها پیشبینی کند. همانطور که مشاهده میشود اغلب این مسائل حول سیاستخارجی و امنیت ملی متمرکز هستند.
2- روندپژوهی
هدف اصلی روندپژوهی همانند هر روش دیگر در آینده پژوهی ، تجویزهای آیندهساز است. در کنار این تجویزها، خوراک روشهای دیگر آینده پژوهی هم فراهم میشود تا در ادامه فرایند، تجویزهای عمیقتر و راهگشاتری ارائه شوند. روندپژوهی دادههای خام و پردازش شده در دیدهبانی را دریافت میکند و با استنباط روابط بین آنها، به حجم انبوه دادهها نظم، معنا و جهت میدهد.
بر همین مبنا، محورهای اصلی مورد بحث در جریان برگزاری انتخابات مقدماتی ریاست جمهوری ایالات متحده که توسط هر کدام از کاندیداها بیان شده، مورد تحلیل قرار گرفته و ساختارهای نظری و اجرایی آنها از منظور دو کاندیدای نهایی یعنی دونالد ترامپ و هیلاری کلینتون ارائه شده است. این مواضع برگرفته از سخنرانیهای رسمی این افراد و بر مبنای استخراج تحلیلی بولتن شورای روابط خارجی آمریکاست.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری صدا و سیما//
* منابع و همچنین متن کامل این تحقیق در آرشیو در دسترس است.