پخش زنده
امروز: -
دستاوردهای چشمگیر اجرای طرح محله محور شهید سلیمانی حاصل هم افزایی و همدلی و همکاری همه عوامل اجرایی از صدر تا ذیل است و بدون این همدلی و همکاری بهترین و دقیق ترین طرحهای علمی به موفقیت نخواهد رسید.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: وضعیت پاندمی کرونا که حدود یک سال است دنیا با آن درگیر است، تلفات انسانی و مالی فراوانی به جوامع بشری وارد کرده و توان و انرژی زیادی از مسئولان عرصه بهداشت و درمان در سراسر دنیا را به خود اختصاص داده است و شیوه های متعدد و سیاستگذاری های مختلفی در سطح کشورها برای مقابله با این بحران سهمگین و مهلک طراحی و اجرا شده است و به جز معدود کشورهایی، اغلب این پروتکل های درمانی موفقیت در حد مطلوب نداشته اند.
در کشور ما نیز از ابتدای شیوع این بیماری تمرکز عمده و به جای مسئولان بر مبارزه با این بیماری در عرصه درمان مبتلایان و تسکین آلام آنها بود و پیشرفت های زیادی هم در این زمینه به دست آمد اما در کنار آن جان انسان های زیادی به مخاطره افتاد چه از کادر درمان و چه از مردم. کادر درمان ایثارگرانه خدمت کردند اما فازهای جدیدی در بحران اپیدمی بروز و ظهور کرد. این بدان معنا بود که تمرکز بر حوزه درمان به تنهایی نمی تواند پاسخگوی این بحران عظیم با این همه ورودی باشد.
بنابراین شیوه دیگری باید در کنار توجه به درمان و در تکمیل این فرایند به شکل منسجم تری شکل می گرفت و آن استفاده از ظرفیت همه نهادها و نیروهای مردمی تحت مدیریتی واحد و محله محور و به شیوه ای علمی بود تا بتوان با اولویت دادن به پیشگیری به جای درمان، به حل این بحران کمک کرد.
اطلاع رسانی به موقع و تشخیص مخاطرات در فوریت ها می تواند جان انسان های در معرض خطر را در شرایط اضطراری به شرط اعمال مداخلات موثر، سریع و هماهنگ نجات بخشد. در این زمینه بهترین و موثرترین راه جلب مشارکت اجتماعی از طریق بهره گیری از کمک نیروهای بسیج و داوطلب مردمی و سازماندهی محله محور مردم است.
مشارکت اجتماعی به معنی سازماندهی گروه هایی از مردم با هدف مشترک که در یک محدوده مشخص جغرافیایی دور هم جمع شده و به فراخور توان و امکانات هر فرد/ گروه به نوعی در دستیابی به اهداف مشترک مشارکت دارند.
این مشارکت محله محور باید به گونه ای طراحی شود که اعتماد مردم را جلب نموده، اهداف و فعالیتها توسط گروه های مردمی طراحی و اجرا گردند. در این راه اطلاعات مرتبط با پیشگیری و مقابله با مخاطرات به روشی مورد قبول و منطبق بر فرهنگ و توانایی مردم محله به آنان ارائه گردد.
طرح محله محور شهید سلیمانی نمونه مشخصی است از جلب مشارکت مردم، هماهنگی بین بخشی، برنامه ریزی بر اساس نیاز محلات و استفاده بهینه از توان نظام شبکه های بهداشتی درمانی کشور.
شواهد نشان می دهد که از آغاز اجرای این طرح تاکنون پیشرفت های زیادی در عرصه مقابله با گسترش این بیماری در کشور انجام شده که حتی از اهداف اولیه آن نیز جلوتر است. این گزارش مروری دارد بر این دستاوردهای طرح شهید سلیمانی با توجه به اهداف اولیه آن.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است
پژوهشگر : فریفته هدایتی