دور جدید نظرسنجی CNN نشان می دهد مطرح شدن حواشی مالی بنیاد کلینتون، افت آراء نامزد دموکرات را در پی داشته و کلینتون در رقابت دو نفره یک درصد و در رقابت ۴ نفره (با حضور دو نامزد احزاب سبز و لیبرترین) دو درصد از ترامپ عقب افتاده است.
پژوهش خبری صدا و سیما: انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، سهشنبه 18 آبان 1395 برابر با هشتم نوامبر 2016 برگزار خواهد شد. هر یک از دو نامزد دمکرات و جمهوریخواه (هیلاری کلینتون و دونالد ترامپ) که بتواند 270 الکترال کالج را از مجموع 538 الکترال کالج به دست آورد، به عنوان چهل و پنجمین رئیس جمهوری آمریکا سوگند یاد خواهد کرد.
در حالیکه کمتر از 60 روز تا برگزاری انتخابات باقی مانده است، نتایج نظرسنجیها حاکی از این است که دو نامزد اصلی، بختی برابر برای پیروزی دارند. پدیده این دوره از انتخابات آمریکا و بلکه تاریخ انتخابات آمریکا، ترامپ، کماکان در سخنرانیهای انتخاباتی خود «اشتباهات احمقانه نظام حاکم» را یادآور میشود و میگوید فساد نهادهایی همچون دادگستری، اف بی آی و وزرات امور خارجه، مردم آمریکا را خشمگین کرده است. او که با پیش از این با بیان اظهاراتی علیه اقلیتهای قومی و دینی، خود را در معرض انتقاد طرفداران حزب رقیب قرار داده بود، اکنون تلاش میکند اندکی از مواضع پیشین عقبنشینی کند و در چهره حامی و مدافع حقوق آفریقایی و اسپانیاییتباران آمریکا ظاهر شود. با استناد به آمارها از وضع وخیم آنان سخن میگوید و وعده میدهد که آنها را از فقر و ترس نجات خواهد داد.
ترامپ با اشاره به ناامنی موجود در آمریکا معتقد است مردم مناطق جنگی جهان، نسبت به ساکنان برخی ایالت های آمریکا، امنیت بیشتری دارند. این نامزد جمهوریخواه، مداخله در دیگر کشورها از جمله ترکیه، بیتوجهی به خواست مردم، وضع اقتصادی نامطلوب و امضای توافقات فاجعهبار را از دیگر شواهد ناکارآمدی نظام حاکم بر آمریکا عنوان میکند. از دیدگاه ترامپ، کلینتونِ متعصب و تنبل با حمایت برخی کشورهای خارجی و رسانههای ارتباط جمعی ضعف های خود را میپوشاند؛ در حالیکه از اقلیتها سوءاستفاده میکند؛ دروغ میگوید و از قانون فرار میکند تا قدرت و ثروت به چنگ آورد. نامزد جمهوریخواهان ترفند بیتوجهی به اتهامات نامزد رقیب را کنار گذاشته و تصمیم گرفته است به طور شفاف به این اتهامات پاسخ دهد. او تاکید میکند که نژادپرست، متعصب و اسلامستیز نیست؛ بلکه میخواهد با ایجاد دولتی «صادق»، کاخ سفید را از حامیان منافع گروههای خاص باز پس گیرد و چرخه فساد را در نظام سیاسی حاکم بشکند.
در مقابل، کلینتون انرژی کمتری برای پاسخ به ترامپ مصرف میکند. بخش بیشتر بار حمله به ترامپ را حامیان کلینتون در رسانهها و محافل قدرت و یا حتی مقامات کشورهای خارجی به دوش میکشند. کلینتون، ترامپ را در قالب نگرش افراطی موجود در جهان میگنجاند و با اشاره به حمایت نایجل فاراژ، رهبر جریان افراطی و راستگرای انگلیسی از ترامپ، قدرت گرفتن راست افراطی را خطری جهانی معرفی میکند که تحت حمایت رئیس جمهور روسیه قرار دارد.
کلینتون که اکنون تحت فشار اخبار منتشره درباره حواشی مالی بنیاد کلینتون و افشای ایمیلهایش قرار دارد، اتهامات رقیب را با طنز و شوخی پاسخ میدهد و سعی میکند او را دست کم بگیرد. حتی به کنایه میگوید، میخواهد در برخورد با ترامپ از تجربه دوران دبستانش استفاده کند. او برای خاطر جمع کردن جمهوریخواهان نگرانِ امنیت و قدرت نظامی آمریکا، وعده داده است توان ارتش را در حوزههای فضایی و مجازی افزایش دهد؛ زرادخانه هستهای آمریکا را به روز رسانی کند و برای کاهش سلاحهای هستهای موجود در جهان اقدام تازهای را در دستور کار قرار دهد. نکته جالب در این کارزار این است که هر دو نامزد، حزب جمهوریخواه را تحسین میکنند. ترامپ میکوشد خود را به آرمانهای حزب وفادار نشان دهد و کلینتون درصدد است اظهارات و برنامههای ترامپ را مغایر با ارزش های حزب معرفی نماید.
تاکنون مقامات بسیاری از کشورهای جهان در خصوص انتخابات آمریکا اظهار نظر کردهاند و تقریباً در همه موارد علیه برنامههای ترامپ موضع گرفتهاند. اما پوتین رئیس جمهور روسیه، مهمترین مقام خارجی بوده که پیشتر ترامپ را تحسین کرده است. پوتین که نام او و کشورش در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به کرات تکرار میشود،13شهریور در مصاحبهای «رفتارهای تخریبی و رسوایی» هر دو نامزد دمکرات و جمهوریخواه را تقبیح و اظهار کرد: نقشه برای ترسیم آرمانهای ضد روسی، رویکردی کوتهبینانه است.
با این همه، در دو هفته گذشته دو موضوع «مهاجرت و امنیت» بیش از سایر موضوعات کمپینهای تبلیغاتی نامزدهای ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا را تحت تاثیر قرار داد. سفر ترامپ به مکزیک بهانهای برای برجسته شدن سیاستهای ترامپ در حوزه مهاجرت و دیدگاه وی درباره ساخت دیوار در مرز با این کشور شد. ترامپ که همواره تاکید میکند هزینه ساخت دیوار بر عهده مکزیک است، در این سفر اشارهای به موضوع نکرد، اما در بازگشت مجدداً گفتههای پیشین خود را تکرار کرد. عقبنشینی ترامپ از اظهارات پیشین مبنی بر اخراج همه مهاجران غیر قانونی، موضوع دیگری بود که مورد توجه رسانهها قرار گرفت. ترامپ در چرخشی آشکار با هدف جلب حمایت مهاجران، این بار گفت تنها مهاجران غیر قانونی «بزهکار» را اخراج خواهد کرد. از سوی دیگر، انتشار گزارش اف بی آی در خصوص ایمیلهای هیلاری کلینتون نیز بهانه دیگری بود تا مخالفان وی در حزب رقیب او را به بیتوجهی به امنیت آمریکا متهم و حتی با استناد به آن، ضعف حافظه و بیماری مرموز هیلاری را مطرح نمایند. با این حال رسانه ها و دیگر حامیان دولتی کلینتون تلاش بسیاری برای کم اهمیت جلوه دادن این موضوع بکار گرفتهاند.
هر دو نامزد همچنان موضوع توافق هستهای ایران را در سخنرانیهای خود مورد اشاره قرار میدهند؛ ترامپ، هیلاری کلینتون را مسئول حصول توافق میداند و او را سرزنش میکند، در مقابل کلینتون وعده میدهد به رغم دفاع از توافق، بر فشار علیه ایران بیافزاید.
نتایج نظر سنجیهای جدید نشان می دهد دو نامزد علیرغم اینکه مورد اعتماد مردم نیستند، برای پیروزی در انتخابات، فاصله آماری کمی با هم دارند. دور جدید نظرسنجی CNN نشان میدهد مطرح شدن حواشی مالی بنیاد کلینتون، افت آراء نامزد دموکرات را در پی داشته و کلینتون در رقابت دو نفره یک درصد و در رقابت ۴ نفره (با حضور دو نامزد احزاب سبز و لیبرترین) دو درصد از ترامپ عقب افتاده است.
در متن پیش رو رخدادهای انتخاباتی آمریکا در نیمه اول مردادماه بررسی شده است. خبرگزاری صدا و سیما منبع اصلی این بررسی است.