سه شنبه 19 مرداد، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در شهر سن پترزبرگ روسیه با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور این کشور دیدار کرد.
پژوهش خبری صدا و سیما: سه شنبه 19 مرداد، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در شهر سن پترزبرگ روسیه با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور این کشور دیدار کرد.
این نخستین دیدار بعد از بروز تنش اخیر بین دو کشور بود. روابط تاریخی ترکیه و روسیه تا فروپاشی شوروی همواره تیره و سرد بوده است. بعد از دهه 90 شرایط روابط دو کشور بهبود یافت. اگرچه از نظر مسائل امنیتی و نظامی هنوز دو کشور نگرانی های متفاوتی دارند، ولی در حوزه های اقتصادی و تجاری روابط دو کشور در بالاترین سطح قرار داشته است. به عبارتی دیگر انگیزه های اقتصادی سبب شده است که روسیه و ترکیه، همکاری را بر تعارض در مناسبات همدیگر مقدم بدانند.
بعد از اصابت جنگنده روسی توسط هواپیماهای ترکیه و سرنگونی آن در نوامبر 2015 ، روابط دو کشور مجددا به سردی گرایید. این تحولات از یک سو و فشار بین المللی بر ترکیه در خصوص بحران سوریه از سویی دیگر باعث شد تا دولت ترکیه دست به تغییرات جدی در کادر سیاسی بزند. با برکناری احمد داوداوغلو نخست وزیر ترکیه و روی کار آمدن بینالی ییلدیریم نخست وزیر جدید تغییرات مهمی در کادر سیاسی و دیپلماسی ترکیه انجام گرفت. بعد از این تغییرات زمزمه هایی در خصوص عزم آنکارا برای بهبود روابط خود با کشورهای منطقه شنیده شد. دیری نگذشت که ارتش ترکیه در تیرماه 95 دست به کودتای نظامی زد ، گرچه این طرح شکست خورد ولی فضای سیاسی ترکیه را در هاله ای از ابهام فرو برد. اکنون این دیدار اردوغان با پوتین بعد از دستگیری کودتاگران و برقراری ثبات سیاسی در داخل ترکیه، صورت می گیرد. این اتفاق وضعیت جدیدی در روابط دو کشور و سیاست های منطقه ای به وجود خواهد آورد. برخی از تأثیرات احتمالی بهبود روابط دو کشور عبارتند از:
- خروج از انزوای سیاسی و دور زدن تحریم های اقتصادی که غرب علیه روسیه بکار بسته است.
- تاثیر بر بحران های منطقه از جمله سوریه
- کاهش اقدامات تروریستی اکراد پ.ک.ک در داخل ترکیه
- پیامدهای این رویداد بر سیاست منطقه ای ایران در خصوص سوریه و صادرات انرژی
- بهبود اوضاع اقتصادی و توسعه صادرات ترکیه به روسیه
- تاثیر بر سیاست های اروپایی ترکیه از جمله روند الحاق ترکیه به اتحادیه اروپا
- تاثیر بر روابط روسیه با ناتو
پژوهش خبری صدا و سیما// پژوهشگر: رحیم خجسته