پخش زنده
امروز: -
حوادث متعدد خشونت و کشتار با انگیزه های تروریستی، روانی، نژادی و .... در کشورهای اروپایی بلژیک، فرانسه و آلمان ، ضعف امنیتی را در این کشورها آشکارتر می سازد. این درحالی است که این کشورهای عضو ناتو مدعی تأمین امنیت منطقه ای و بین المللی در چارچوب ناتو هستند.
حوادث متعدد خشونت و کشتار با انگیزه های تروریستی، روانی، نژادی و .... در کشورهای اروپایی بلژیک، فرانسه و آلمان ، ضعف امنیتی را در این کشورها آشکارتر می سازد. این درحالی است که این کشورهای عضو ناتو مدعی تأمین امنیت منطقه ای و بین المللی در چارچوب ناتو هستند. اما حمله تروریستی نیس در فرانسه و حمله اخیر در مونیخ آلمان فارغ از هر انگیزهای این پتانسیل را داشت که امنیت داخلی فرانسه و آلمان را زیرسوال برده و شکننده نشان دهد. برخی ناظران معتقدند برخلاف شعارهای دولتمردان غربی مبنی بر وجود ساختار مستحکم امنیتی و اطلاعاتی در کشورهای اروپایی، به شدت این ساختار ضعیف و شکننده است . چراکه بودجه بیشتر صرف نظامی گری در ناتو و همراهی با دولت ایالات متحده آمریکا می شود.
به همین دلیل با وجود افزایش نیروهای امنیتی پلیس در فرانسه، امکان جلوگیری از حمله تروریستی به وجود نیامد.اگرچه دستگاه اجرایی فرانسه در پی حملات 13 نوامبر 2015 فرانسه که منجر به کشته شدن 130 نفر شد، طی حکمی اقدام به برقراری وضعیت فوقالعاده در کشور کرد و وزیر کشور فرانسه برای تأمین امنیت مسابقات فوتبال جام ملتهای اروپا موسوم به یورو 2016 بیش از 90 هزار نیروی پلیس، سرباز و مامور امنیتی خصوصی را در این کشور مستقر کرد، اما در نهایت در حمله تروریستی نیس، وضعیت اضطراری به مدت سه ماه دیگر تمدید شد. رئیس جمهوری فرانسه همزمان با تمدید شدن دوره وضعیت اضطراری، نیروی ذخیره پلیس و ژاندارمری را فراخواند. 12 هزار نیروی ذخیره شامل ۹ هزار نیروی ژاندارمری و ۳ هزار نیروی پلیس می شود. همچنین تا ۱۰ روز دیگر ۱۵ هزار تن به نیروهای ذخیره فرانسه افزوده می شود. حضور 90هزار نفری نیروی پلیس و ماموران امنیتی مانع حمله تروریستی نشد و منتقدان بسیاری اعم از مسئولان و چهره های سیاسی تا رسانه ای در اروپا واکنش نشان دادند:
نشریه فرانسوی « دفینه لیبره » طی گزارشی مؤثر و کارآمد بودن وضعیت فوقالعاده در کشور را که از پس از حملات 13 نوامبر گذشته در سراسر فرانسه برقرار شده، زیر سؤال برد. این نشریه فرانسوی طی گزارشی نوشت: با گذشت سه روز از حمله مرگبار شهر نیس، ناکارآمدی و غیرمؤثر بودن وضعیت فوقالعادهای که فرانسوآ اولاند رئیسجمهور فرانسه از ماه نوامبر گذشته در کشور برقرار کرده و پس از حمله نیس نیز برای سه ماه دیگر تمدید شد، به شدت زیر سؤال قرار دارد.
« جورج فنچ » رئیس کمیسیون تحقیق پارلمانی درباره حملات سال 2015 در اظهاراتی اعلام کرد: « وضعیت فوقالعاده هیچ چیز را حل نمیکند. نیروهای سانتینل ( Sentinelle ) که از یک و نیم سال پیش چیزی در حدود هفت تا 10 هزار نظامی دارند نیز دیگر چیزی را حل نمیکنند.»
کمیسیون تحقیق پارلمانی درباره حملات تروریستی سال 2015 در فرانسه طی گزارش اخیر خود بر لزوم اصلاح اساسی سرویسهای اطلاعاتی و واحدهای مداخله و همچنین سختتر شدن قوانین قضایی برای افراد محکوم به دلایل تروریستی تأکید کرد.
این در حالی است که اکنون در مرزهای اتریش و آلمان تدابیر امنیتی برقرار شده و اتریش تدابیر امنیتی خود را در ایالتهای همجوار مرز با آلمان افزایش داده و نیروهای نخبه خود به نام کبرا را در حالت آماده باش قرار داده است.
اما نیروهای امنیتی تا چه مدت توان و امکان ادامه وضعیت اضطراری برای تأمین امنیت شهرها و کشورهای اروپایی را از حملات تروریستی و یا گاه حمله روانی و نژادی خواهند داشت؟ امتحانی که اخیرا پلیس امنیتی چندبار از آن سرخورده شده و منجر به نارضایتی شدید مردم شده است.
..................................
پژوهشگر: مژگان تاجیک