پخش زنده
امروز: -
نرخ سود تسهیلات بانکی در ظاهر به 18 درصد کاهش یافته اما در حقیقت به روش هایی محاسبه می شوندکه در عمل این سود به بیش از 25 درصد می رسد."
پژوهش خبری صدا و سیما: بانک مرکزی در اوایل تیر ماه سال جاری -1395- نرخ سود تسهیلات بانکی را به 18 و در برخی موارد نیز به 15 درصد کاهش داده است، اما بانک ها این نرخ سود را به مدل هایی محاسبه می کنند که در عمل این سود به بیش از 25 درصد و حتی در بعضی مواقع به 36 درصد هم می رسد.در این خصوص آقای فولادگر- عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس – نیز اذعان داشته اندکه:" نرخ سود تسهیلات بانکی در ظاهر به 15 درصد کاهش یافته اما در حقیقت به روش هایی محاسبه می شوندکه در عمل این سود به بیش از 25 درصد می رسد."
تجربه نشان داده است، در اقتصاد ایران و در نظام بانکداری ایران هر گاه که نرخ سود سپردهها کاهش پیدا میکند و نرخ سود تسهیلات نسبتا بیشتر کاهش پیدا میکند، یعنی فاصله نرخ سود سپردهها از نرخ تسهیلات کم میشود، بانکها به طور عرفی و عادت روی میآورند به ایجاد درآمدهای کاذبی که این درآمدهای کاذب از طریق نگه داشتن یا بلوکه کردن بخشی از سپرده و یا تسهیلات ارائه شده به مشتریان مابهازای دریافت تسهیلات، کارمزد و ... صورت می گیرد که این اقدام می تواند به قدرت نقدینگی تولید کننده داخلی آسیب جدی زده و موجب استمرار رکود در کشور شود.
هر چند که، سپردهگذاران و تسهیلاتگیرندگان ،هیچ حق انتخابی ندارند و در بانکهایی با این ویژگیها، هم سپردهگذاری می کنند و هم تسهیلات می گیرند، اما قرار نیست از این انحصار، تولیدکنندگان و صاحبان پول ضربه بخورند.
این کار نه در نظام بانکی عرفی رایج است و نه براساس قوانین نظام بانکداری اسلامی یا قانون بانکداری بدون ربا اجازه یکچنین عملیاتی به نظام بانکی داده میشود. در صورتی که بانکها این کار را با ظرافت خاصی انجام میدهند .
بسیاری از کارشناسان اقتصادی این اقدام را غیرقانونی می دانند و معتقدند که، بانک مرکزی باید به عنوان مقام ناظر در عملیات بانکی با این رویهها برای جلوگیری از فساد در جهت حمایت از تولید ملی و احترام به مشتری در سالی که به نام " اقتصاد مقاومتی ؛ اقدام و عمل" نام گذاری شده است، اقدام کند.
پژوهش خبری صدا و سیما// پژوهشگر: مریم سمردپی