از مقایسه آمار رسمی جهانی صادرات پتو به ایران، با آمار رسمی داخلی واردات این کالا، متاسفانه با رقم بسیار بالای قاچاق، روبه رو می شویم.
چکیده مطلب:
- پتوی ایرانی از نظر کیفیت قابل رقابت با بهترین برندهای جهانی است.
- پتوهای تولید داخل کشور، بسیار بهداشتی تر از انواع وارداتی آن می باشند.
-از مقایسه آمار رسمی جهانی صادرات پتو به ایران، با آمار رسمی داخلی واردات این کالا، متاسفانه با رقم بسیار بالای قاچاق، روبه رو می شویم.
- پتو ایرانی، قابلیت تولید با ظرفیت بسیار بالاتری را دارد.
پژوهش خبری صدا و سیما: پتوی ایرانی، کالایی قابل رقابت با انواع خارجی آن، این روزها با پایین ترین ظرفیت تولید روبه روست. علیرغم تعرفه 90 درصدی موجود، همچنان قاچاق و واردات بی رویه به صنعت داخلی آسیب می رساند. پتوهای وارداتی چینی، با یکبار شستشو جذابیت ظاهری خود را از دست می دهد، زیرا با نامرغوبترین مواد اولیه تولید می شود در حالی که پتوی ایرانی با با بهترین مواد اولیه از قبیل پلی استر تولید و روانه بازار می شود. در گزارش حاضر جناب آقای امیرسعید صادقی، رئیس اداره پوشاک صنایع نساجی، با نگاهی آماری به تولید و صادرات پتو در کشور می پردازد.
وضعیت تولید انواع پتو
همانطور که در جدول ذیل مشاهده می شود، ظرفیت اسمی تولید پتو در کشور ، 13 میلیون تخته می باشد، که در حال حاضر با تولید حدود 8 میلیونی آن مواجه هستیم که این موضوع نشان از لزوم حمایت بیشتر این صنعت باارزش ایرانی دارد؛ همچنین اشتغال 3000 نفری در این صنعت، فاصله زیادی با ظرفیت حداکثری اشتغال زایی آن دارد.
عراق بزرگترین بازار هدف صادرات پتوی ایران در سال 1394 بوده است. متاسفانه سال گذشته در مقایسه با سالهای قبل با کاهش چشمگیر صادرات مواجه بودیم، اما تولیدکنندگان داخلی با وجود مشکلات فراوان، در سال های اخیر، بازارهای هدف خود را حفظ کردند.
مقایسه روند واردات انواع پتو طی سال 89الی 94 (آمار رسمی گمرک ایران)
آمار صادرات جهانی پتو به ایران(بانک اطلاعات سازمان ملل متحد)
در جدول زیر نیز مقایسه ای دیگر بر اساس آمار سازمان توسعه صنعتی سازمان ملل با اندکی اختلاف از میزان صادرات پتو به کشور در سال 2014 (1394) با میزان واردات رسمی ثبت شده در گمرک ج.ا.ا آورده شده است که باز هم نشان دهنده وجود آمار قاچاق بالای این محصول می باشد.
ملاحظه می گردد: مراتب موید میزان قاچاق پتو به کشور و نیز نشان از وجود کم اظهاری در مورد ورود رسمی آن است.
تجارت جهانی انواع پتو
حجم تجارت جهانی انواع پتو در سال 2014 طبق آمار سازمان ملل متحد، حدود 5/ 3 میلیارد دلار صادرات جهانی معادل حدود 700هزار تن می باشد. سهم اندک کشور ما از این تجارت، نشان از لزوم حمایت بیشتر از تولیدکنندگان وطنی دارد.
کلام آخر
به نظر می رسد مهم ترین مشکلات صنعت گران در این حوزه از یک سو، دو نرخی بودن ارز، قاچاق بی رویه، بهره بالای تسهیلات بانکی و نرخ بالای بیمه های اجتماعی و در نهایت بالا بودن هزینه های تولید در کشور،و از سوی دیگر فاصله زیاد تولید تا مصرف ( تولیدکننده، بنکدار، عمده فروش، واسطه، فروشگاه و در نهایت خریدار) است که باید مورد توجه مسئولان امر قرار گیرد. صنعت پتو قابلیت بسیار بالایی برای اشتغال زایی و صادرات دارد، حتی موادی مانند:گرانول پلی استر، نخ، رنگ و ... به عنوان مواد اولیه صنعت پتو در ایران تولید می شود، اما تحمل واردات، از مبادی غیررسمی، مرزها و مناطق آزاد با برندها و اسامی مختلف، برای این صنعت بسیار سخت است. امید است رسانه ملی بتواند ظرفیت های این کالای باکیفیت و قابل رقابت با بهترین تولیدات جهانی را به نمایش بکشد.
پژوهش خبری صدا و سیما// پژوهشگر: تینا صالحی