افشای توافق محرمانه ایران و 1+5 همانطور که دوست و دشمن بدان اذعان دارد شاهدی است بر رعایت منافع ملی ایران در برجام. البته حقِّ اعتراض ایران به آژانس بابت سهل انگاری در حفظ توافقات محرمانه کاملا محفوظ و غیر قابل انکار است...
« مذاکره برای فروش 40تن آب سنگین به روسیه » از جمله اخبار مهم برجامی این هفته بود. البته با نگاهی به پیشینه خبری این موضوع می بینیم که بحث انتقال و فروش آب سنگین ایران پیشتر در چند ماه گذشته و پیش از آن یعنی اندکی پس از دستیابی به برجام مطرح شد. در اواخر فرودین امسال اولین خبرهایی از انتقال و فروش محموله 32 تنی آب سنگین ایران به آمریکا رسانه ای شد که پس از ابهامات و انکارهای اولیه خبرِ قطعی آن از سوی سخنگوی کاخ سفید اعلام شد . این محموله با وجود مخالفت های گسترده مخالفان برجامی آمریکا بالاخره به این کشور صادر شد ولی مخالفان بیکار ننشستند و با تصویب قانونی خرید آب سنگین از ایران را ممنوع ساختند..
اما پس از این مصوبه و همچنین اتخاذ جانب احتیاط و برای به دور بودن از هرگونه مصادره احتمالی محموله و بلوکه شدن پولش ( مفاد هشدارهای رهبر معظم انقلاب در الزامات نّه گانه )مقامات کشورمان صلاح دیدند مشتری دیگری برای این محموله بیابند که در مورد اخیر مذاکرات فروش با طرف روس در جریان است . بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی در این خصوص به رسانه ها گفت: مذاکرات در این خصوص در جریان است هم بنده با آقای اسپاسکی همتای روس و هم همکاران ما در وین در حال مذاکره در این باره هستیم .. هنوز قیمت نهایی نشده و در حال مذاکره هستیم این خبر از جهت دیگری حائز اهمیت است که نشان می دهد جمهوری اسلامی در جزو تولید کنندگان جهانی آب سنگین درآمده.. و این جای بسی شعف دارد.
« ادعای آسوشیتدپرس درباره توافقات محرمانه ایران و 1+5 » و واکنش های مختلف به آن مهمترین خبربرجامی این هفته بود. به گزارش خبرگزاری فارس (مورخ سه شنبه 29/ 04/ 95) اعلام کرد: آسوشیتدپرس ادعا کرده سندی محرمانه که به رویت این خبرگزاری رسیده نشان میدهد محدودیتهای کلیدی در برنامه هستهای ایران، اندکی بیش از یک دهه بعد، کاهش خواهند یافت.. اما این خبر واکنش های نسبت زیادی به ویژه در عرصه اخبار خارجی داشت .
در عرصه داخلی محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه در حاشیه کنگره پرسش مهر 16 بدون کتمان این ادعا گفت: همه رسانه های دنیا تمام سند را ندیدهاند تا از افتخاری که دوستان مذاکره کننده ایجاد کردند، باخبر باشند، ولی با این وجود همه رسانه ها میگویند؛ ایران بعد از 10 سال به سرعت به سمت غنی سازی صنعتی میرود ... از طرفی باب کورکر، رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا در واکنش به افشای سند آسوشیتدپرس نیز گفت: جزئیات این اسناد که من و همکاران خیلی پیش از این به آنها دسترسی داشته ایم از جمله دلایل مخالفت من با توافق اتمی بوده است.بسیاری از ما درباره این موضوع هشدار داده ایم که ایران میتواند به تحقیقات خود درباره سانتریفیوژ های پیشرفته ادامه دهد . ایران پس از ده سال و زمانی که بسیاری از محدودیت ها پایان پذیرد، می تواند توانایی اتمی خود را صنعتی کند... همانطور که با بررسی دقیق مطالب وزیرامورخارجه کشورمان و رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا به نظر میرسد که این موضوع و اتفاق همانطور که دوست و دشمن بدان اذعان دارد نشان می دهد برجام در راستای منافع جمهوری اسلامی است . البته حقِّ اعتراض ایران به آژانس بابت سهل انگاری در حفظ توافقات محرمانه کاملا محفوظ و غیر قابل انکار است.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری صدا و سیما// پژوهشگر: مرتضی هوشیار