شرکت های اروپایی خود را بیشتر در گردونه تحریمی آمریکا می بینند بنابراین به نظر می رسد در صورت پیش قدم شدن شرکت های آمریکایی ، اروپایی ها نیز به خود جسارت همکاری با ایران را بدهند.
نکات برجسته پژوهش خبری:
- امضای تفاهمنامه میان شرکت بوئینگ و هما در خصوص خرید و اجاره هواپیما
- «ابراز نگرانی مجدد آمریکا درباره پرونده PMD »: جان کربی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا :گزارش سال گذشته آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارزیابیهای ادعایی واشنگتن درباره فعالیتهای ایران در زمینه سلاحهای هستهای را تأیید میکند.
- صادرات ایران به برخی کشورهای اروپایی در چهارمین ماه سال جاری میلادی رشد بی سابقه ای داشته به طوری که صادرات به یونان در این ماه ۱۰۸ برابر، فرانسه ۶۰ برابر و اسپانیا ۹ برابر شده است.
-جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید: تحریمهای ( موشکی ) پابرجا هستند و هرازچندگاهی به تشخیص وزارت خزانهداری، تشدید میشود.
- بهروز کمالوندی معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی: توسعه سانتریفیوژهای نسل IR-۲، IR-۲m، IR-۴، IR-۵، IR-۶ و IR-۸ در طول دهه پیش رو در دستور کار سازمان انرژی اتمی ایران قرار دارد.
پژوهش خبری صدا و سیما: تحلیل و جمعبندی مهمترین اظهارات و اقدامات مقامات جمهوری اسلامی ایران، آمریکا، اروپا و آژانس بین المللی انرژی اتمی پس از برجام؛«امضای تفاهمنامه همکاری بین هما و بوئینگ ، دیدار دو جانبه ظریف و اولاند در پاریس ، رشد صادرات نفت ایران به اروپا ، ضیافت افطار رییس جمهوری با اساتید دانشگاه و پزشکان ، و ابراز نگرانی مجدد آمریکا درباره پرونده PMD » از جمله مهم ترین موضوعاتی هستند که در بازه زمانی 31 /03/ 95 تا 06 /04/ 95 در خصوص برجام رسانه ای شدند.
«امضای تفاهمنامه میان شرکت بوئینگ و هما در خصوص خرید و اجاره هواپیما»مهمترین خبرِ برجامی اقتصادی این هفته همچون دو هفته اخیر بود. آنچه که اهمیت این خبر را دو چندان کرده تغییرات روی داده در این خصوص است . در تایید این مدعی کافی است جریان خبری در این خصوص را در ظرف چند ماه اخیر بررسی کنیم. خط خبری یاد شده تا چند هفته اخیر این گونه بود که شرکت های اروپایی از بخت بهتر و شانس بیشتری برای بازگشت به بازار ایران برخوردار بودند و در مقابل سایر شرکت ها از جمله آمریکایی ها در این زمینه به علت در گیر بودن با مشکلات فراوان تحریمی نا امید از راهیابی به بازار ایران بودند . اما در دو هفته اخیر کم کم ورق برگشت تا اینکه در روزهای گذشته خبر امضای تفاهمنامه بوئینگ و هما با جزییات همکاری رسانه ای شد. نکته جالب در این باره اینکه: شرکت های اروپایی خود را بیشتر در گردونه تحریمی آمریکا می بینند فلذا بانک های اروپایی با نگرانی از تحریم ها کمتر تمایل برای همکاری با ایران نشان می دهند بنابراین به نظر می رسد در صورت پیش قدم شدن شرکت های آمریکایی ، اروپایی ها نیز به خود جسارت همکاری با ایران را بدهند. موید این ادعا واقعیتی است که وزیر امور خارجه در جلسه کمیته امو ردفاعی مجلس فرانسه این گونه بیان کرد: ایران در اجرای توافق هستهای به تمام تعهداتش پایبند بوده است و آژانس هم این موضوع را تصدیق کرده است اما فضای روانی دوران تحریم که بانکها را از ارتباط با ایران منع میکرد در بانکهای اروپایی و غرب هنوز وجود دارد به نظر ما هیچ خطری برای همکاری با ایران بانکها را تهدید نمیکند، ما احساس کردیم برای تسریع روابط با ایرباس باید توافقی با بوئینگ داشته باشیم اگر منظور من را درک میکنید..
اما سئوالی که در این خصوص به ذهن می رسد این که حال که این قرار داد نهایی شده به چه ارزی ارزش آن مبادله خواهد شد؟ خصوصااین که خود مقامات آمریکا پیشتر تاکید کرده بودند برای جلوگیری از نفوذ ایران در ساختار اقتصادی – مالی آمریکا معامله ایران با دلار را ممنوع کردهاند؟!.. با بررسی خبرها در این خصوص به این خبر می رسیم: «مارتی بنتروت»، معاون فروش خاورمیانه شرکت بوئینگ شرکتهای هواپیمایی ایران میتوانند برای خرید هواپیماهای بوئینگ به جای پرداخت با دلار که بهعنوان ارز رایج در بازار مورد استفاده است اما نیازمند گردش در نظام مالی آمریکاست، با یورو پرداختهای خود را انجام دهند.» ..
اما «ابراز نگرانی مجدد آمریکا درباره پرونده PMD » دومین خبر برجامی این هفته است. هر چند پرونده فعالیت های ادعایی هسته ایی معروف به PMD که با کلی جو سازی طرف غربی همراه بود با گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مبنی بر عادی بودن اقدامات ایران بسته شد ولی طرف غربی بدش نمی آید که موضوعات قدیمی را دوباره مطرح کرده و اصطلاحا نبش قبر کند بر این اساس جان کربی، سخنگوی وزارت خارجه در این خصوص گفت: گزارش PMD آژانس موید نگرانیهای آمریکا درباره ایران است،گزارش سال گذشته آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارزیابیهای ادعایی واشنگتن درباره فعالیتهای ایران در زمینه سلاحهای هستهای را تأیید میکند..
به نظر می رسد این هم شاهد دیگری از غیب است که غربی ها به ویژه آمریکایی ها هیچگاه از توطئه و تلاش برای ضربه زدن دست برنمی دارند و قول و قرارها و وعده وعیدهای پیشین خود و حتی گزارش های رسمی نهادهای بین المللی که دال بر صداقت و راست کرداری رقبایش باشد به سرعت فراموش می کند..؟! اینجاست که باید به دشمن شناسی رهبری مرحبا گفت.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است
پژوهشگر: مرتضی هوشیار