پخش زنده
امروز: -
امروز، سه شنبه نهم آذر سال ۱۴۰۰هجری شمسی، برابر با بیست و چهارم ربیع الثانی سال ۱۴۴۳ هجری قمری و مطابق با سی ام نوامبر سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (نهم آذر) به شرح زیر است:
روز بزرگداشت شیخ مفید
نهم آذر ماه روز بزرگداشت شیخ مفید، عالم متعهد و اندیشمند فرزانه شیعی است. تاریخ شیعه، سرشار از افتخارات بسیار و تحولات چشمگیر است؛ تحولاتی که به دست عالمان متعهد و فرزانگان اندیشمند پدید آمده است. در این میان سده چهارم هجری فتح الفتوح تاریخ شیعی است. روزگاری که مردی بزرگ و اندیشمندی سترگ "دایرةالمعارفی جامع" از معارف اسلامی تدوین کرد که نزدیک به پنجاه سال، پرچمدار عرصه های علمی، فکری و فرهنگی مسلمین گردید. سرانجام کار به جایی رسید که دوست و دشمن زبان به تمجید او گشودند و قلم به تعریف او برگرفتند و او را "مفید" لقب دادند. محمدبن محمد بن نعمان معروف به شیخ مفید در یازدهم ذیقعده سال ۳۳۶ ق در بغداد به دنیا آمد. او از کودکی به فراگیری علوم اسلامی روی آورد و هوش و استعداد سرشاری از خود نشان داد. جاذبه فوق العاده و پشتکار فراوان شیخ مفید، موجب گرایش فاضلان بسیاری به حوزه درس وی گردید و باعث تالیف آثار گرانبها و ارزشمند شد. تالیفات شیخ مفید را تا دویست کتاب گفته اند که شرح عقاید صدوق، المُقَنَّعَه، الاعلام، امالی، ارشاد و دهها اثر گرانبها از آن جمله اند. بینش افروزی و دانش آفرینی وی به همراه آگاهی از اوضاع دشمنان و اطلاع از جهان اطراف باعث شد که او را سلسله جنبان نهضت فکری و علمی در قرن چهارم هجری کرد. سرانجام، شیخ مفید این رادمرد علم و عمل و اسوه تقوا و فضیلت بنا بر روایت ها، در سوم ماه رمضان سال ۴۱۳ ق در ۷۷ سالگی به دیدار معبود شتافت و پس از اقامه نماز توسط سیدمرتضی، در حرم امام موسی کاظم (ع) در کاظمین به خاک سپرده شد.
وفات ابوعلی محمد بن مظفر ادیب مسلمان
۱۰۵۵ سال پیش، بنا به روایتهای متعدد تاریخی، در ۲۴ ربیع الثانی سال ۳۸۸ هجری قمری «ابوعلی محمد بن مظفر» مشهور به حاتمی یا بغدادی، لغت شناس، ادیب و عالم مسلمان وفات یافت. وی علوم ادبی و لغت شناسی را نزد اساتید آن روزگار فرا گرفت و پس از اندوختن دانش بسیار در زمینه ادبیات، تدریس دروس ادبی را در بغداد آغاز کرد. حوزه درس حاتمی بسیار پرمحتوا بود، به طوری که قاضی تنوخی و دیگر علمای بزرگ آن دوران در حوزه درس وی شرکت میجستند. از تألیفات حاتمی میتوان به کتاب «حاتمیه» در عیوب و نواقص سرودهها و اشعار شاعران معاصرش اشاره کرد.
استقلال باربادوس در آمریکای مرکزی
۵۵ سال پیش، در روز سی ام نوامبر سال ۱۹۶۶ میلادی «باربادوس» (Barbados) از کشورهای کوچک آمریکای مرکزی استقلال یافت و این روز به عنوان روز ملی آن خوانده شد. اسپانیا این کشور را در اواخر قرن پانزدهم کشف و اشغال کرد، اما یک قرن بعد پرتغال نیز مدعی حاکمیت آن شد. تا قرن هفدهم، این دو کشور استعمارگر تقریباً تمامی ساکنان بومی باربادوس را اخراج کردند. این کشور در سال ۱۶۲۷ مستعمره انگلیس شد و ورود بردگان سیاه پوست به آن برای کار اجباری آغاز شد. این بردگان بارها علیه سیاستهای ظالمانه و استعماری انگلیس قیام کردند تا آنکه سرانجام این دولت مجبور شد استقلال باربادوس را در سال ۱۹۶۶ به رسمیت بشناسد. با این حال، نظام حکومتی این کشور همچون انگلیس، پادشاهی و وابسته به دربار سلطنتی این کشور است. باربادوس با ۴۳۱ کیلومتر مربع مساحت، در دریای کارائیب و شمال آمریکای جنوبی قرار گرفته است و حدود ۹۰ در صد جمعیت آن را سیاه پوستان تشکیل میدهند.
درگذشت عبدالباسط، برجستهترین قاری قرآن در جهان
۳۳ سال پیش در چنین روزی، سی ام نوامبر سال ۱۹۸۸ میلادی استاد «عبدالباسط محمد عبدالصمد»، از اساتید برجسته قرائت و ترتیل قرآن مجید، در قاهره پایتخت مصر درگذشت. او فراگیری قرآن کریم را از دوران کودکی آغاز کرد و در دوازده سالگی موفق به دریافت جایزه حفظ و قرائت قرآن شد. استاد عبدالباسط مدتی نیز به سفر به کشورهای مختلف پرداخت و افرادی را با قرائتهای زیبای کلام خدا به مسلمان شدن ترغیب کرد. او طی سالهای متمادی که به تلاوت قرآن کریم مشغول بود، رتبههای مهمی در مسابقات بین المللی قرآن مجید در کشورهای اسلامی کسب کرد. از استاد عبدالباسط قرائتهای زیادی از آیات دلنشین قرآن بر جای مانده است.
درگذشت شاعر سرشناس ایرلندی
۱۲۱ سال پیش، در روز سی ام نوامبر سال ۱۹۰۰ میلادی «اسکار وایلد» (Oscar Wilde) نویسنده و شاعر ایرلندی درگذشت. وی در سال ۱۸۵۴ در خانوادهای فرهنگ دوست، متولد شد و پس از تحصیلات ابتدایی به دانشگاه رفت. وایلد نگارش را از جوانی آغاز کرد و در طول مدت کوتاه عمرش کتابهای متعددی را با مضمون رمان، شعر و نمایشنامه نوشت. از جمله آثار وی میتوان به «بلبل و گل سرخ» و «ابوالهول» اشاره کرد.