پخش زنده
امروز: -
امروز، پنج شنبه هجدهم آذر سال ۱۴۰۰هجری شمسی، برابر با چهارم جمادی الاول سال ۱۴۴۳ هجری قمری و مطابق با نهم دسامبر سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (هجدهم آذر) به شرح زیر است:
معرفی رژیم بعث عراق بعنوان آغازگر جنگ ایران و عراق
۳۰ سال پیش در چنین روزی، هجدهم آذر سال ۱۳۷۰ هجری شمسی سازمان ملل متحد، با انتشار گزارشی، رژیم بعثی عراق را به عنوان آغازگر جنگ تحمیلی هشت ساله علیه ایران اعلام کرد.
در این روز خاویر پرز دکوئیار دبیرکل وقت سازمان ملل متحد به صراحت در گزارش خود اعلام کرد که عراق در روز ۲۲ سپتامبر سال ۱۹۸۰ میلادی (۳۱ شهریور سال ۱۳۵۹ هجری شمسی) به خاک ایران تجاوز کرده است. دبیرکل وقت سازمان ملل در گزارش خود، همچنین تاکید کرد که بر اساس منشور سازمان ملل متحد، اصول و قوانین شناخته شده بین المللی و اصول اخلاقی بین المللی، تجاوز عراق به ایران قابل توجیه نیست و متضمن قبول مسئولیت توسط متجاوز است. شایان ذکراست که در ۳۱ شهریور سال ۱۳۵۹ هجری شمسی، ارتش عراق با تجاوز هوایی و زمینی به حریم ایران، جنگ تحمیلی علیه ایران اسلامی را به طور رسمی آغاز کرد. در جریان این تجاوز که با حمایت دولتهای غربی صورت گرفت، تعدادی از شهرها و روستاهای مرزی ایران اشغال شد و زنان، کودکان و مردان بسیاری قربانی آتش افروزی و جاه طلبی صدام شدند. اما پس از هشت سال جنگ تحمیلی، تمامی نیروهای متجاوز عراق به پشت مرزهای بین المللی رانده شدند و سرانجام در چنین روزی سازمان ملل متحد رژیم سابق عراق را به عنوان آغازگر جنگ و متجاوز معرفی کرد. این اقدام سازمان ملل، تاییدی بر حقانیت جمهوری اسلامی ایران در دفاع از خود و متجاوز بودن عراق، در سطح جهانی بود و به طور طبیعی عراق را ملزم به پرداخت غرامت به ایران میکند که در قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت نیز ذکر شده است.
رحلت آیت الله العظمی گلپایگانی، از مراجع بزرگ مسلمان
۲۸ سال پیش در چنین روزی، هجدهم آذر سال ۱۳۷۲ هجری شمسی آیت ا... العظمی «سید محمدرضا گلپایگانی»، عالم، فقیه عالیقدر و از مراجع بزرگ مسلمانان جهان، دیده از جهان فروبست.
وی در گلپایگان ـ از شهرهای مرکزی ایران ـ متولد شد و تحصیلاتش را با آموختن قرآن آغاز کرد. این مرجع بزرگ تقلید سپس به تحصیل علوم دینی متداول زمان پرداخت و از محضر اساتید برجسته زمان خود، چون آیت ا... حائری بهرهمند شد. پس از تاسیس حوزه علمیه قم، آیت ا... گلپایگانی تدریس در این حوزه را آغاز کرد و همواره مجلس درس ایشان مملو از مشتاقان علم و دین بود. این عالم والامقام، پس از رحلت آیت ا... بروجردی که مهمترین مرجع تقلید زمان خود بود، در شمار مراجع و اساتید برجسته حوزه علمیه قم قرار گرفت. پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، آیت ا... گلپایگانی همواره یاور حضرت امام خمینی (ره)، رهبر فقید انقلاب اسلامی بود و در وقایع مختلف با بیانیهها و حمایتهای خود، از امام خمینی (ره) و آرمانهای آن بزرگوار دفاع میکرد. از خدمات ارزنده این عالم برجسته اسلام میتوان به تاسیس مدارس متعدد، ایجاد بیمارستان برای افراد محروم جامعه و همچنین آثار متعددی در زمینه فقه و اصول فقه اشاره کرد.
تولد ابن اثیر، مورخ و ادیب مسلمان
۸۸۸ سال پیش در چنین روزی، چهارم جمادی الاول سال ۵۵۵ هجری قمری «ابن اثیر جزری» (Ebn-e Asir-e Jazari)، مورخ و ادیب برجسته مسلمان در عراق متولد شد.
ابن اثیر در موصل، شام و بغداد، نزد علمایی مانند خطیب طوسی کسب علم کرد. وی علاقه فراوانی به مطالعه و تحقیق درباره تاریخ داشت به همین دلیل آثاری که از ابن اثیر بر جای مانده، غالبا درباره تاریخ است که مهمترین آنها «الکامل فی التاریخ» نام دارد. این کتاب درباره رویدادهای مختلف تاریخی از ابتدا تا زمان نگارش کتاب، در اوایل قرن هفتم ه. ق است و ابن اثیر به گونهای دقیق و جامع از رویدادهای تاریخی یاد کرده است. از آن جهت که ابن اثیر در زمان استیلای مغول میزیست، کتابش از منابع مهم تاریخی در زمینه دوره مغول محسوب میشود. وی در سال ۶۳۰ هجری قمری در شهر موصل - در عراق - درگذشت.
اشغال فلسطین توسط انگلیس
۱۰۴ سال پیش درچنین روزی، نهم دسامبر سال ۱۹۱۷ میلادی درجریان جنگ جهانی اول، نیروهای انگلیس، سربازان عثمانی را در فلسطین شکست دادند و این سرزمین را اشغال کردند.
انگلیسیها تا اکتبر سال بعد که پیمان متارکه جنگ و سپس قرارداد صلـح میان دو طرف امضا شد، بسیاری از سرزمینهای خاورمیانه را نیز تصرف کردند. تصرف فلسطین توسط نظامیان انگلیس از آن جهت مهم بود که گام دیگری جهت تحقق مفاد اعلامیه بالفور وزیر خارجه وقت انگلیس تلقی میشد که یک ماه قبل از آن صادر شده بود. بالفور در این اعلامیه وعده ایجاد یک دولت یهودی را توسط صهیونیستها در فلسطین داده بود و تسلط انگلیس بر این سرزمین، زمینه عملی شدن این وعده را برای صهیونیستها هموارتر کرد.
جنگ مدرس میان انگلیس و فرانسه در هندوستان
۲۶۳ سال پیش در چنین روزی، نهم دسامبر سال ۱۷۵۸ میلادی جنگ سیزده ماهه مدرس (Madras)، که یکی از شدیدترین جنگهای استعماری میان انگلیس و فرانسه در هندوستان بود، آغاز شد.
این جنگ با حمله قوای فرانسه به بندر مدرس - در جنوب هند - که در اشغال انگلیسیها بود شروع شد و فرانسه با سه هزار سرباز در مقابل نیروی بیست و دو هزار نفری انگلیس قرار گرفت. در جنگی که میان این دو قدرت استعماری صورت گرفت، فرانسه به دلیل نرسیدن نیروی کمکی، در ژانویه سال ۱۷۶۱ میلادی، تسلیم انگلیس شد بدین ترتیب، زمینه برای تثبیت سلطه استعماری انگلیس بر شبه قاره هند هموارتر شد.
آغاز انتفاضه اول
۳۴ سال پیش در چنین روزی، نهم دسامبر سال ۱۹۸۷ میلادی قیام مستمر مردم فلسطین علیه اشغالگران رژیم صهیونیستی در کرانه غربی رود اردن و نوار غزه، شروع شد.
این قیام که به «انتفاضه اول» معروف است، به دنبال تشدید ترورها و سرکوب فلسطینیها و ادامه اشغال سرزمین آنها توسط این رژیم، شکل گرفت. این درحالی بود که مردم مسلمان فلسطین از اقدامهای دولتهای عربی و بسیاری از سازمانهای فلسطینی برای احقاق حقوقشان، ناامید شده بودند. قیام انتفاضه پس از چند سال رکود، بار دیگر در سپتامبر سال ۲۰۰۰ شعله ور شد که «انتفاضه مسجدالاقصی» نامیده میشود. از جمله ویژگیهای اصلی انتفاضه فلسطین، مردمی بودن؛ اتکاء به اسلام به عنوان تنها راه نجات و عدم وابستگی به کشورهای دیگر است. قیام مردم فلسطین برای دستیابی به حقوقشان، تاکنون رژیم اشغالگر قدس را دچار خسارات فراوانی کرده و دستاوردهای مهمی برای فلسطینیها دربر داشته است.