در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از درگذشت ذاکر حسین تا حمله به جنین
امروز شنبه، چهاردهم فروردین سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با بیستم شعبان سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با سوم آوریل سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( چهاردهم فروردین سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
درگذشت ابن الندیم، مورخ مسلمان خالق الفهرست
۱۰۵۷ سال پیش در چنین روزی، بیستم شعبان سال ۳۸۵ هجری قمری «ابن ندیم» (Ebn-e Nadim)، (ابن الندیم)، مورخ و کتاب شناس معروف مسلمان، درگذشت.
شهرت او بیشتر به خاطر کتاب معروف «الفهرست» است. وی دراین کتاب تمامی علوم رایج در تمدن اسلامی عصر خود را معرفی کرده و سپس به شرح زندگانی دانشمندان مشهور در زمینه آن علوم، پرداخته است. ابن ندیم در کتاب الفهرست، همچنین اخبار کتب و رسالات مربوط به علوم مختلف را برشمرده و شرح حال کاملی از مولفین آنها آورده است. این مجموعه شامل شرح حال کلیه علما و دانشمندان اسلامی از گذشته تا روزگار مولف است. در این کتاب تاریخی، درباره پیدایش علوم مختلف تا زمان تالیف کتاب و شرحی از آثار باستانی ملل جهان نیز، اطلاعات گرانقدری وجود دارد. ابن ندیم از تحقیق در ادیان و مذاهب معروف زمان خود غافل نبود و در این زمینه نیز، مطالبی را گردآوری کرده است. اثر دیگر وی، کتاب «الاوصاف و التشبیهات» نام دارد.
درگذشت ملا محمد کاشی، عالم و عارف بزرگ ایرانی
۱۰۹ سال پیش در چنین روزی بیستم شعبان سال ۱۳۳۳ هجری قمری عارف بزرگ، «ملامحمد کاشی» در ۸۴ سالگی درگذشت.
این عالم بزرگوار در طول حیات با برکتش چنان به رابطه با خدایش مشغول بود که در ذات مقدس معبود، فانی شد و از تمامی لذایذ دنیوی چشم پوشید. عالمان بزرگی در مکتب علم و عرفان او پرورش یافتند از جمله مهمترین آنها میتوان به آیت الله العظمی حاج آقا حسین بروجردی، حاج آقا رحیم ارباب اصفهانی، آقا ضیاءالدین عراقی، سید حسن مدرس و میرزا حسین نایینی اشاره کرد. ملامحمد کاشی تا پایان عمر، تمام توانش را صرف اُنس با پروردگارش کرد و از حالات معنوی و عرفانی این شخصیت برجسته، حکایات فراوانی نقل شده است.
درگذشت ذاکر حسین، رئیس جمهور مسلمان هند
۵۲ سال پیش در چنین روزی، سوم آوریل ۱۹۶۹ میلادی «ذاکر حسین» رئیس جمهوری مسلمان هند درگذشت.
ذاکر حسین در سال ۱۸۹۷ م متولد شد و تحصیلاتش را در دانشگاه اسلامى علیگره و دانشگاه برلین آلمان به پایان رساند. وى پس از تحصیلات، براى سالیان طولانى به فعالیت هاى علمى و سیاسى پرداخت و در سال ۱۹۶۲ م به معاونت ریاست جمهورى هند رسید. او در انتخابات عمومى ۱۹۶۷ م به معاونت ریاست جمهورى هند رسید. او سپس در انتخابات عمومى ۱۹۶۷ م به عنوان رئیس جمهوری هند برگزیده شد. او از برخورد سلطه طلبانه هندوها با مسلمانان انتقاد مى کرد و از موافقین استقلال پاکستان بود. ذاکرحسین معتقد بود استقلال پاکستان، پایانى بر ستم هندوها علیه پاکستانیها بود. سرمایه دارى، اقتصاد، اخلاق و مملکت دارى از آثار اوست. ذاکر حسین در ۳ آوریل ۱۹۶۹ م در ۷۲ سالگى در گذشت. وى در میان نسل امروزى هندوها و مسلمانان هند، از احترام ویژه اى برخوردار است.
درگذشت احمد بیرشک، پدر ریاضیات ایران
۱۹ سال پیش در چنین روزی، ۱۴ فروردین ۱۳۸۱ شمسی مترجم و ریاضیدان نامی معاصر ایرانی، استاد "احمد بیرشک"درگذشت.
استاد احمد بیرشک، در چهارم بهمن ۱۲۸۵ ش در تهران زاده شد. وی پس از طی مقاطع مختلف تحصیلی و اخذ لیسانس ریاضیات، به مدت ۱۹ سال در رشته معماری به تدریس روی آورد و سمتهای متعددی از قبیل معاونت وزارت آموزش و پرورش و بانی و معلم گروه فرهنگی هدف را بر عهده داشت. یکی از کارهای ارزنده و ماندنی استاد بیرشک، تدوین زندگی نامه علمی دانشوران و نیز گاهنامه تطبیقی سه هزار ساله است که تواریخ شمسی، قمری و میلادی را با هم تطبیق نموده است. ایشان همچنین در زمینه داستان، تاریخ و زندگینامه، ریاضیات و هندسه و موضوعات دیگر دارای بیش از ۶۰ اثر است که هندسه مسطّحه، فلسفه، ریاضی، علم قدیم و تمدن جدید و مجموعه خِرَد از آن جمله اند. استاد بیرشک به شایستگی، لقب پدر ریاضیات ایران را داشت. وی سرانجام پس از عمری تحقیق و پژوهش درعصر ۱۴ فروردین ۱۳۸۱ ش در ۹۶ سالگی درگذشت و جامعه علمی کشور را به سوگ نشاند.
حمله رژیم صهیونیستی به جنین
۱۹ سال پیش، در روز سوم آوریل سال ۲۰۰۲ میلادی ارتش رژیم صهیونیستی حمله گسترده به شهر فلسطینی جنین (Jenin) واقع در کرانه باختری رود اردن را آغاز کرد.
این تجاوز در ادامه حملات نظامیان این رژیم به شهرهای مختلف کرانه باختری بود که از چند هفته قبل، با هدف پایان دادن به انتفاضه مردم فلسطین آغاز شده بود. حدود ۲۰۰ تانک، دهها هلی کوپتر و ده هزار سرباز رژیم صهیونیستی در تهاجم به شهر ۱۵ هزار نفری جنین شرکت داشتند و از زمین و هوا ساکنان این اردوگاه را هدف قرار دادند. با وجود قطع برق و آب و ممانعت صهیونیستها از کمک گروههای امداد به غیرنظامیان فلسطینی، مردم و رزمندگان فلسطینی به مدت ۹ روز در برابر اشغالگران صهیونیست مقاومت کردند. صهیونیستها با قساوت، به قتل عام مردم و انهدام منازل، بیمارستانها و تاسیسات اقتصادی شهر جنین پرداختند. پایان حمله وحشیانه ارتش رژیم صهیونیستی به شهر جنین، ۷۰ درصد از آن تخریب شده بود و صدها فلسطینی شهید یا زخمی و ۵۰۰۰ تن از آنان بی خانمان شدند. با این حال سیاست قتل عام و سرکوب شدید فلسطینیها که توسط رژیم صهیونیستی اجرا میشود، ناکارآمدی خود را در سرکوب مردم فلسطین نشان داده است.