در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از میلاد حضرت مهدی (عج) تا پایان جنگ لهستان
امروز دوشنبه، نهم فروردین سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با پانزدهم شعبان سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیست و نهم مارس سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( نهم فروردین سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
میلاد حضرت مهدی (عج)، امام دوازدهم شیعیان و روز جهانی مستضعفان
۱۱۸۷ سال پیش در چنین روزی، پانزدهم شعبان سال ۲۵۵ هجری قمری حضرت «مهدی» (عج)، منجی عالم بشریت، فرزند گرامی امام حسن عسگری (ع) و از نوادگان پیامبر اکرم (ص) در شهر سامرا، در شمال بغداد پایتخت عراق، قدم به عرصه وجود نهاد.
آن حضرت، همنام پیامبر (ص) و مشهورترین القابش، مهدی (به معنای هدایت شده) و قائم (به معنای قیام کننده) است. حضرت مهدی (عج) پنج سال اول زندگیش را در کنار پدر بزرگوارش سپری کرد. بعد از شهادت امام حسن عسگری (ع)، حضرت مهدی (عج) به امامت رسید و به امر خداوند، از نظرها غایب شد. آن حضرت حدود ۶۹ سال با مردم از طریق نمایندگان خاص خود در ارتباط بود و به هدایت و راهنمایی آنها میپرداخت. پس ازاین دوره، حضرت مهدی (عج) به امر خداوند برای زمانی طولانی غایب شد تا در زمانی که خداوند صلاح میداند، ظهور کند و حکومت جهانگستر عدل الهی را تحقق بخشد. از ویژگیهای برجسته حکومت حضرت مهدی (عج)، برقراری قسط و عدل است. دامنه عدالت آن حضرت به قدری وسیع است که حقوق به یغما رفته انسانها را به آنها باز میگرداند و زمین از ظلم و تبعیض و بی عدالتی پاک میشود. به همین دلیل، وجود و قیام حضرت مهدی (عج)، پشتوانه و امید بزرگی برای ستم دیدگانی است که در حال مبارزه با جور و ستم هستند تا زمینه ظهور او هموارتر شود. خداوند در آیه ۵ از سوره قصص، به چنین بندگانی مژده میدهد: «و ما اراده کردیم تا بر مستضعفین و ستمدیدگان روی زمین منت بگذاریم و آنها را پیشوایان و وارثان زمین قرار دهیم.» به این جهت در ایران، روز ولادت باسعادت امام زمان (عج) روز جهانی مستضعفین نامیده شده است.
درگذشت علی بن محمد سمری، چهارمین نایب امام زمان (عج)
۱۱۱۳ سال پیش در چنین روزی، پانزدهم شعبان سال ۳۲۹ هجری قمری «علی بن محمد سمری» (Samori)، چهارمین نماینده حضرت مهدی (عج) که عالمی پرهیزکار و فاضل بود، چشم از جهان فروبست.
پس از اینکه حضرت مهدی (عج) به امر پروردگار متعال از دیدگان مردم غایب شد، آن حضرت دهها سال از طریق نمایندگان خاص خود با مردم ارتباط داشت. سمری در آخرین دیدار با امام زمان (عج) نامهای از ایشان دریافت کرد مبنی بر اینکه پس از وی، نماینده خاص دیگری از طرف ایشان منصوب نخواهد شد. همچنین حضرت مهدی (عج) از مردم خواستند تا از آن پس درباره وقایع جدید، به عالمان آشنا با دین، مراجعه کنند.
درگذشت ابن حجه حموی، شاعر و مؤلف قرن نهم هجری
۶۰۵ سال پیش در چنین روزی، پانزدهم شعبان سال ۸۳۷ هجری قمری «ابن حجه حموی» (Ebn-e Hejjah Hamavy)، شاعر و مولف قرن نهم هجری قمری، درگذشت.
او در شام (سوریه کنونی) به دنیا آمد و در سنین نوجوانی حافظ کل قرآن شد. وی زندگی ادبی خود را با شرکت در مجالس علمای برجسته زمان خود آغاز کرد تا اینکه سرانجام یکی از شاعران و ادیبان معروف عصر خود شد. اشعار ابن حجه حموی، معرف ادبیات آن دوره است و کتاب «الخزانة الادب»، از جمله آثار این شاعر و نویسنده مسلمان به شمار میرود.
صدور فرمان تاریخی یا فرمان آزادی به نفع پروتستانها
۴۴۸ سال پیش در چنین روزی، بیست و نهم مارس سال ۱۵۷۳ میلادی فرمان تاریخی معروف به «فرمان آزادی» توسط شارل نهم، پادشاه فرانسه به نفع پروتستانها صادر شد.
به موجب این فرمان، پروتستانهای فرانسه که در چهارمین جنگ با کاتولیکهای این کشور پیروز شده بودند، آزادی انجام مراسم مذهبی خویش را به دست آوردند. جنگ چهارم مذهبی میان کاتولیکها و پروتستان ها، از روز شانزدهم ژوئیه سال ۱۵۷۲ میلادی آغاز شده بود و به جنگ لاروشل معروف است.
پایان جنگ لهستان با امپراتوری عثمانی
۳۴۵ سال پیش، در روز بیست و نهم مارس سال ۱۶۷۶ میلادی جنگ لهستان با امپراتوری عثمانی با پیروزی این امپراتوری و تصرف بخشهایی از سرزمین اوکراین توسط عثمانی پایان یافت.
سرزمین اوکراین در آن زمان متعلق به لهستان بود. این جنگ از سال ۱۶۷۱ با شورش قزاقهای لهستانی و حمایت امپراتوری عثمانی از آنها آغاز شد. نیروهای عثمانی یک بار در جنگ لمبرگ از لهستانیها شکست خوردند، اما در نهایت به پیروزی دست یافتند.
درگذشت سورا، نقاش فرانسوی و مبدع سبک امپرسیونیسم
۱۳۰ سال پیش در چنین روزی؛ ۲۹ مارس ۱۸۹۱ میلادی "ژُرژ سورا" (Georges Seurat) نقاش بزرگ فرانسوی درگذشت.
ژرژ سورا در ۲ دسامبر سال ۱۸۵۹ م در خانواده متوسطی در فرانسه به دنیا آمد. او از ۱۷ سالگی به آموختن هنر نقاشی پرداخت و طی مدت کوتاهی، در شمار نقاشان معروف عصر خود درآمد. سورا در ۱۹ سالگی در مدرسه هنرهای زیبای پاریس نام نویسی کرد و در همین سال به مطالعات عمیق در رشته ادبیات و همچنین تحقیق علمی درباره رنگ و خط و نور پرداخت. پس از چندی، سورا و جمع دیگری از نقاشان جوان که از روش نمایشگاه رسمی فرانسه ناراحت بودند و نظرات داوران آن را مردود میدانستند گروه نقاشان مستقل را بنیاد نهادند. در این زمان، سبکهای گوناگونی در نقاشی وجود داشت و کشاکش زیادی برسر شیوه نقاشی و هنر، بین مردم جاری بود. با این حال، سورا مکتب و اصول جدیدی را بنا نهاد که تا جنگ جهانی اول ادامه یافت و در سیر نقاشی تأثیر شگرفی برجای گذاشت. سورا مکتب خود را پوانتیلیسم یا نقطه پردازی نامید و آثار متعددی خلق کرد که یکشنبه تابستانی در تفریحگاه، بیشه و مدلهای نقاشی از آن جمله اند. سورا، در سال ۱۸۹۱ م عقاید خود درباره نقاشی را در قالب یک کتاب تنظیم و منتشر نمود، اما پس از چند ماه در ۲۹ مارس ۱۸۹۱ م در ۳۲ سالگی درگذشت. باوجود کوتاهی عمر و معدود بودن آثار، سورا در جهان نقاشی اثری عمیق به جا گذاشت. در حقیقت ژرژ سورا از بانیان و پیشوایان مکتبهای نوین نقاشی از جمله پست امپرسیونیسم بوده است.