در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از تاسیس حوزه علمیه قم تا درگذشت علامه آشتیانی
امروز سه شنبه، سوم فروردین سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با نهم شعبان سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیست و سوم مارس سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( سوم فروردین سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
تولد هرمان اشتودینگر، واضع قانون ساختار مولکولهای بزرگ
۱۴۰ سال پیش در چنین روزی، بیست و سوم مارس سال ۱۸۸۱ میلادی «هرمان اشتودینگر» (Hermann Staudinger)، دانشمند و شیمیدان معروف آلمانی متولد شد.
او به علم شیمی علاقمند بود و در زمینه شناخت و معرفی شیمی آلی، تلاش زیادی کرد. هرمان اشتودینگر، قانون ساختار مولکولهای بزرگ را وضع کرد و به پاس تحقیقاتش در زمینه شیمی پلیمر، در سال ۱۹۵۳ میلادی، جایزه نوبل را در رشته شیمی دریافت کرد. این شیمیدان آلمانی بعد از ۸۴ سال زندگی درگذشت.
شکل گیری نهضت فاشیسم در ایتالیا
۱۰۲ سال پیش در چنین روزی، بیست و سوم مارس سال ۱۹۱۹ میلادی نهضت فاشیسم در ایتالیا به رهبری بنیتو موسولینی شکل گرفت. فاشیسم به طور عام به رژیمهای استبدادی متمرکزی اطلاق میشود که با ایدئولوژی تبعیض نژادی و ناسیونالیسم افراطی حکومت میکنند و با سرکوب مخالفین، ایجاد اختناق، سلب آزادی و سانسور عقاید و افکار مردم، حکومت خود را ادامه میدهند. ظهور و حاکمیت فاشیسم که در تاریخ ایتالیا و اروپای قرن بیستم به نهضت پیراهن سیاهان نیز معروف است، منشاء حوادث و وقایع تلخی در تاریخ شد. موسولینی از سال ۱۹۲۲ که به نخست وزیری رسید، استبداد را بر ایتالیا حاکم کرد و چندی بعد اتحاد او با هیتلر، در شروع جنگ جهانی دوم تاثیر داشت.
تاسیس سازمان جهانی هواشناسی
۷۱ سال پیش در چنین روزی، بیست و سوم مارس سال ۱۹۵۰ میلادی«سازمان جهانی هواشناسی» که به اختصار (W.M.O) خوانده میشود، تاسیس شد.
این سازمان وابسته به سازمان ملل متحد است و کلیه موسسات هواشناسی در جهان با این سازمان همکاری دائمی دارند. از اهداف سازمان جهانی هواشناسی میتوان به استفاده هرچه بیشتر از علم هواشناسی در هوانوردی، دریانوردی، کشاورزی و سایر فعالیتهای انسانی و کمک به استاندارد کردن آمار و اطلاعات هواشناسی در جهان، اشاره کرد. به مناسبت سالگرد تاسیس این سازمان، روز بیست و سوم مارس به عنوان روز جهانی هواشناسی نامگذاری شده است.
تاسیس حوزه علمیه قم
۹۹ سال پیش، در روز سوم فروردین سال ۱۳۰۱ هجری شمسی حوزه علمیه قم توسط آیت الله حاج سید عبدالکریم حائری یزدی تأسیس شد.
شهر مقدس قم از قرنهای نخستین ظهور اسلام، مرکزی برای گسترش علم و معارف دینی و پرورش علمای مشهور بود. وجود مرقد مطهر حضرت معصومه (س)، خواهر بزرگوار امام رضا (ع) در این شهر بر اهمیت آن افزوده است. با این حال، علمای قم در صدد بودند انسجام و رونق جدیدی به تدریس علوم دینی در این شهر بدهند و برای تحقق این هدف، از آیت الله حائری یزدی کمک خواستند. ایشان نیز این دعوت را پذیرفت و با درایت و آینده نگری، حوزه علمیهای کارآمد و غنی با حضور علمای برجسته تأسیس کرد که به تدریج به ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، به قطب مهم آموزش و گسترش علوم اسلامی و فرهنگ شیعی تبدیل شد. حوزه علمیه قم تاکنون در رشته هاى فقه، اصول، فلسفه، اقتصاد، تفسیر، کلام و دیگر علوم اسلامی، علمای برجستهای را تربیت کرده است.
روز قانون اساسی در پاکستان
۶۵ سال پیش در چنین روزی، بیست و سوم مارس سال ۱۹۵۶ میلادی قانون اساسی جدید کشور پاکستان وضع شد و به موجب آن، حکومت این کشور از فرمانداری کل به جمهوری تغییر یافت.
در سال ۱۹۴۸ میلادی، پس از درگذشت محمدعلی جناح، بنیانگذار و فرماندارکل پاکستان، لیاقت علی خان نخست وزیر وقت، اداره امور این کشور را به عهده گرفت. او درسال ۱۹۵۱ میلادی به دست یک افغانستانی کشته شد. پس از این حادثه، تنش سیاسی جامعه پاکستان را فراگرفت و سرانجام به وضع قانون اساسی جدید منجر شد که در آن، رئیس جمهوری جایگزین فرماندار کل شده است. بنا بر این، اسکندر میرزا، فرماندارکل وقت به عنوان نخستین رئیس جمهوری پاکستان انتخاب شد.
درگذشت علامه آشتیانی، فیلسوف و اندیشمند ایرانی
۱۶ سال پیش، در روز سوم فروردین ۱۳۸۴ هجری قمری علامه «سید جلال الدین آشتیانی»، فیلسوف و اندیشمند ایرانی پس از یک بیماری طولانی درگذشت.
وی در سال ۱۳۰۴ هجری شمسی، در خانوادهای متدین و اهل علم، در آشتیان - در مرکز ایران - به دنیا آمد و تحصیلات مقدماتی خود را در همین شهر به پایان برد. با توجه به استعداد وعلاقهای که علامه آشتیانی به کسب علم و کمال داشت، پس از مدتی راهی مدرسه فیضیه قم شد و از محضر اساتید بزرگی، چون آیت الله العظمی بروجردی، علامه طباطبائی و امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران استفاده کرد. وی پس از مدتی به شهر مقدس مشهد رفت و تا آخر عمر در آنجا به تدریس در حوزه علمیه و دانشگاه این شهر و تحقیق و تالیف پرداخت. استاد آشتیانی علاقه خاصی به فلسفه و عرفان اسلامی داشت و به افکار محی الدین ابن عربی، عارف مشهور اهل آندلس و ملا صدرا فیلسوف بزرگ ایرانی، توجه بسیاری داشت. از آثار متعدد این فیلسوف اسلامی معاصر میتوان به کتابهای «شرح مقدمه قیصری بر فصوص الحکم»، «هستی از نظر ملاصدرا» و «تفسیر سوره حمد» اشاره کرد.