در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از تولد خواجه عبدالله انصاری تا درگذشت سید احمد خمینی
امروز سه شنبه، بیست و ششم اسفند سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با دوم شعبان سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با شانزدهم مارس سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( بیست و ششم اسفند ) به شرح زیر است:
تولد خواجه عبدالله انصاری، شاعر و عارف نامدار ایرانی
۱۰۴۶ سال پیش در چنین روزی، دوم شعبان سال ۳۹۶ هجری قمری خواجه «عبدا... انصاری»، فقیه، شاعر و عارف نامی قرن پنجم هجری قمری، در شهر هرات در غرب افغانستان متولد شد.
او از کودکی ذوق شعر و هوش سرشار خود را نشان داد و به آموزش علوم دینی، چون تفسیر قرآن، فقه، حدیث و عقاید پرداخت. وی در عین حال عارفی بزرگ و روشن بین بود و ملقب به پیر هرات گشت. از خواجه عبدا... انصاری آثار عرفانی ارزشمندی به زبانهای عربی و فارسی به نثر و نظم، برجای مانده است که مشهورترین آنها «مناجات نامه»، «محبت نامه» و «زاد العارفین» نام دارد. همچنین تفسیر ادبی و عرفانی وی از قرآن به نام «کشف الاسرار» سبک جدیدی در تفسیر به شمار میرود. خواجه عبدا... انصاری در سال ۴۸۱ هجری قمری بدرود حیات گفت.
رسمیت یافتن تاریخ هجری شمسی
۹۴۲ سال پیش از چنین روزی، ۱۶ مارس ۱۰۷۹ میلادی، به دستور شاه وقت ــ ملکشاه سلجوقی ــ مقرر شد که در ایران، تاریخ اسناد به هر دو تقویم هجری قمری و هجری شمسی نوشته شود. این روال از چهار قرن بعد به تدریج فراموش شد که در دوران معاصر ازسرگرفته شده است. تقویم هجری شمسی را عمر خیام نیشابوری تنظیم کرده بود.
قتل کمال جنبلاط، سیاستمدار برجسته لبنانی
۴۴ سال پیش در چنین روزی شانزدهم مارس ۱۹۷۷ میلادی "کمال جُنبَلاط" سیاستمدار برجسته لبنانی به قتل رسید.
کمال جُنْبَلاط، در ۶ دسامبر ۱۹۱۷ م در جنوب بیروت به دنیا آمد. جنبلاط از سال ۱۹۵۲ به بعد، فعالانه در جناح مخالف دولت به کار پرداخت و توانست بشارة الخوری، رئیس جمهوری وقت لبنان را سرنگون سازد. وی از سال ۱۹۶۵ م تدریجاً مواضع رادیکالی انتخاب کرد و جبهه چپ طرفدار شوروی را به وجود آورد. کمال جنبلاط پس از جنگ شش روزه ۱۹۶۷ بین اعراب و اسرائیل به صورت یکی از طرفداران جدی نهضت مقاومت فلسطین درآمد. جنبلاط در سال ۱۹۷۲ م دبیر کل جبهه عربی حمایت از فلسطین شد و در تابستان ۱۹۷۶ م با ورود نیروهای نظامی سوریه به لبنان به شدت مخالفت کرد. وی به منظور خنثی کردن برنامههای سوریه، سفرهایی به اروپا و جهان عرب انجام داد که البته بینتیجه ماند و پس از اعلام مشروعیت حضور ارتش سوریه در خاک لبنان در کنفرانس سران عرب، مجبور به پذیرش این وضعیت شد گرچه دشمنی خود را با سوریه تا آخر ادامه داد. کمال جنبلاط سرانجام در نیمه مارس ۱۹۷۷ م توسط مخالفانش در ۶۰ سالگی به قتل رسید.
درگذشت سید احمد خمینی، فرزند بنیانگذار انقلاب اسلامی
۲۶ سال پیش، در روز بیست و ششم اسفند سال ۱۳۷۳ هجری شمسی حجت الاسلام «سید احمد خمینی» فرزند ارجمند حضرت امام خمینی (ره)، بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، درگذشت.
وی در سال ۱۳۲۴ هجری شمسی در قم متولد شد و تحت نظر پدر بزرگوارش تربیت یافت و به فراگیری علوم دینی پرداخت. حجت الاسلام سید احمد خمینی درجریان انقلاب اسلامی ایران نقش مهمی در ایجاد ارتباط میان امام خمینی (ره) و انقلابیون داشت. پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز این فرزند برومند حضرت امام که خود را وقف انقلاب کرده بود، با وجود پیشنهادهای متعدد برای تصدی پستهای مختلف، همچنان درخدمت امام خمینی باقی ماند و یار و یاور وی بود. حجت الاسلام سید احمد خمینی در ۶ سالی که پس از ارتحال پدر بزرگوارش زنده بود، به حمایت از اصول انقلاب و رهبری آیت ا... خامنهای پرداخت.
برگزاری همه پرسی در کریمه بعد از تنش روسیه و اوکراین
۷ سال پیش در چنین روزی شانزدهم مارس سال ۲۰۱۴ میلادی مردم کریمه در همه پرسی به الحاق به خاک روسیه رای مثبت دادند.
در پی سقوط دولت ویکتور یانکوویچ رئیس جمهوری اوکرین و تنش در روابط روسیه و اوکراین ناوگان نظامی روسیه در بندر سواستوپل کنترل خاک کریمه را دست گرفته و سپس نظامیانی از روسیه وارد کریمه شدند. دولت روسیه برای مشروعیت دادن به این اقدام همه پرسی در کریمه برگزار کرد با توجه به اینکه اکثریت جمعیت کریمه روس تبار بودند انتظار رای مردم کریمه به الحاق به روسیه دور از انتظار نبود.