در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از تولد اینشتین تا حمله رژیم صهیونیستی به لبنان
امروز یکشنبه، بیست و چهارم اسفند سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۳۰ رجب سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با چهاردهم مارس سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( بیست و چهارم اسفند ) به شرح زیر است:
تولد آلبرت اینشتین، مخترع و فیزیکدان آلمانی
۱۴۲ سال پیش درچنین روزی، چهاردهم مارس سال ۱۸۷۹ میلادی «آلبرت اینشتین» (Albert Einstein)، فیزیکدان و ریاضیدان برجسته در آلمان متولد شد.
او در سال ۱۹۰۵ میلادی به تابعیت کشور سوئیس درآمد و در همین سال سه مقاله منتشر کرد که هر یک مبنای شعبه جدیدی در علم فیزیک شد. اینشتین در سال ۱۹۱۶ میلادی نظریه نسبیت عمومی را منتشر کرد که دیدگاه جدیدی را در دانشهای بشری به وجود آورد. وی در سال ۱۹۲۱ میلادی به خاطر کوششها و تحقیقاتی که درباره فوتونها و فیزیک نظری انجام داده بود، موفق به دریافت جایزه نوبل در رشته فیزیک شد. تحقیقات و نظریات اینشتین به عنوان پیشرو عصر اتم، در گسترش تحقیقات هستهای تاثیرات فراوانی داشت و از جمله منجر به ساختن بمب اتمی شد. اما وی بعد از آنکه متوجه شد تحقیقاتش زمینه ساز ساخت این بمب توسط برخی کشورها شده است، متاثر شد. اینشتین در سال ۱۹۵۵ درگذشت.
درگذشت کارل مارکس، بنیانگذار مکتب مارکسیسم
۱۳۸ سال پیش در چنین روزی چهاردهم مارس سال ۱۸۸۳ میلادی "کارل مارکس" (Karl Heinrich Marx)، نظریه پرداز و بنیانگذار مکتب مارکسیسم درگذشت.
کارْلْ مارْکْسْ در ۵ مه ۱۸۱۸ م در خانواده ای یهودی در آلمان به دنیا آمد. وی پس از پایان تحصیل در دانشگاه شهر "بن"، ابتدا به روزنامه نگاری پرداخت و سپس به مطالعه فلسفه و اقتصاد سرگرم شد و افکار و عقاید خود را منتشر کرد. مارکس، سه مبنای کمونیسم شامل فلسفه ماتریالیسم دیالکتیک، اقتصاد و جامعه شناسی را مدون ساخت و بر اثر مطالعه در تاریخ تحول جامعهها، اجتماعات بشری را به شش دوره اجتماع اشتراکی اوّلیه، بردگی، فئودالیته، سرمایه داری، سوسیالیسم و کمونیسم تقسیم کرد. مکتب مارکس و پیروانش را که عبارت از سوسیالیسم و کمونیسم علمی است، مارکسیسم می نامند. فلسفه مارکسیسمِ بر اساس ماتریالیسم استوار شده است که در آن، کلیه تحولات اقتصادی و حتی تاریخی را معلول عوامل مادی می داند. مارکس با تمرکز سرمایه در دست عدهای معدود مخالف است و رژیم سرمایه داری را محکوم به زوال می داند. در این نظام، راه تامین یک سیستم عادلانه، استقرار رژیم تعاونی در اقتصاد و بالا بردن ارزش کار وجانشین ساختن کار به جای سرمایه عنوان شده است. سوسیالیسم علمی مارکس در نیمه دوم قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم، طرفداران فراوانی پیدا کرد و در کنگره عمومی بین الملل دوم شامل احزاب سوسیالیست جهان در سال ۱۹۰۷، اکثریت با طرفداران مارکس بود. بر این اساس بود که نظام اتحاد جماهیر شوروی بر پایه افکار و عقاید مارکس شکل گرفت و دهها سال با دیکتاتوری، نظام کارگری را دیکته می کرد. با فروپاشی شوروی در اوایل دهه ۱۹۹۰ م، نادرستی افکار و پیشبینیهای مارکس روشن شد و بطلان برداشت های مارکس از تاریخ، اجتماع و انسان را ثابت کرد.
خودکشی جروج ایستمن مخترع فیلم عکاسی و بنیانگذار فیلم کداک
۸۹ سال پیش در چنین روزی چهاردهم مارس سال ۱۹۳۲ میلادی "جورج ایستمن" (George Eastman) مخترع امریکایی در ۷۷ سالگی خودکشی کرد.
جورج ایستمن مخترع امریکایى در سال ۱۸۵۴ به دنیا آمد و از جوانی به صورت عملی وارد عرص فیلم و عکاسی شد. وی در ۳۴ سالگی با ساخت دوربین کداک، انقلابی در فن عکاسی ایجاد کرد. دوربین کداک یک دوربین ساده دستی بود و قابلیت استفاده همگانی داشت. نوار فیلم جای صد قطعه عکس داشت، اما کار گذاشتن فیلم در دوربین و ظهور و چاپ آن، دشوار و مستلزم مهارت بود. ایستمَن در سال ۱۸۸۹ پایه ای سلولوئیدی را جانشین پایه کاغذی نوار فیلم کرد که این پایه از نوعی پلاستیک مصنوعی تهیه شده بود. در نتیجه در چاپ عکس، پیشرفت حاصل شد. اختراع فیلم شفاف عکاسی، نوار فیلم نرم، دوربین عکاسی کداک و فیلم سینمایى ۳۵ میلیمتری نیز از دیگر اختراعات ایستمن به حساب می آید. وی که از صاحبان صنایع در امریکا به شمار می رفت، مؤسس کارخانه ایستمن - کداک نیز بود و آزمایشگاه های آن، محل اختراع و عرضه بسیاری از کارهای عکاسی بود.
کارخانه کداک که در دهه ۱۹۷۰ تا نود درصد محصولات عکاسی جهان از دوربین تا فیلم و داروی ظهور و ثبوت را تولید میکرد و روزگاری درآمد آن از مرز ۷ میلیارد دلار بالاتر رفته بود به سبب دیجیتال شدن عکاسی و برغم اینکه همرنگ جماعت شده بود و دوربین دیجیتال ساخته بود در ۱۹ ژانویه ۲۰۱۲ و درست ۸۰ سال پس از خودکشی جورج ایستمن و با ۹۵۰ میلیون دلار بدهی اعلام ورشکستگی کرد و از فوریه این سال و زیر نظر قاضی دادگاه ورشکستگی بکار ادامه میدهد و این بار تلاش خودرا روی ساخت پرینتر و مرکب آن و کاغذ عکاسی دیجیتال و تکنولوزی نوین متمرکز کرده است زیراکه فیلم و دوربینهای قدیم، دیگر خریدار آنچنانی ندارد.
حمله رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان
۴۳ سال پیش، در روز چهاردهم مارس سال ۱۹۷۸ میلادی ارتش رژیم صهیونیستی به بهانه عملیات رزمندگان فلسطینی در حومه تل آویو، تجاوز به خاک لبنان را آغاز کرد.
در این تجاوز که با کشتار وسیع غیرنظامیان لبنانی و فلسطینی همراه بود، ارتش رژیم صهیونیستی جنوب لبنان را تا رودخانه لیطانی اشغال کرد. اسرائیل به خاطر کمبود منابع آب، همواره درصدد سرقت آب این رودخانه بود. درپی حمله ارتش رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان، شورای امنیت سازمان ملل متحد با صدور قطعنامه ۴۲۵ خواستار خروج فوری نظامیان این رژیم از جنوب لبنان شد و یک نیروی چهار هزار نفری را برای حفظ صلح به این منطقه فرستاد. باوجود این، صهیونیستها قبل از خروج از جنوب لبنان، نیرویی از مزدوران محلی وابسته به خود را تحت رهبری سعد حداد، نظامی شورشی لبنانی در این منطقه تشکیل دادند. رژیم صهیونیستی در سال ۱۹۸۲ بار دیگر به لبنان حمله و جنوب این کشور را اشغال کرد، اما در سال ۲۰۰۰ در اثر ضربات متوالی رزمندگان مقاومت اسلامی لبنان مجبور به عقب نشینی از مناطق اشغالی جنوب لبنان شد.
برگزاری اولین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در ایران
۴۱ سال پیش درچنین روزی، بیست و چهارم اسفند سال ۱۳۵۸ هجری شمسی انتخابات اولین دوره مجلس شورای اسلامی در ایران برگزار شد و به این ترتیب یکی دیگر از اهداف انقلاب اسلامی تحقق یافت و مردم ایران در انتخاباتی آزاد، نمایندگان خود را برگزیدند. اولین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در شرایطی برگزار شد که دشمنان اسلام با توطئههای مختلف خود درصدد تضعیف نظام نوپای جمهوری اسلامی ایران و جلوگیری از شکل گیری ارکان آن بودند. اما مردم ایران تحت رهبری حضرت امام خمینی (ره) تمامی توطئهها را خنثی کردند و مجلس شورای اسلامی با قدرت، کار خود را آغاز کرد. تعداد نمایندگان مجلس شورای اسلامی درحال حاضر ۲۹۰ نفر است که برای مدت چهار سال و با رای مردم انتخاب میشوند. اقلیتهای مذهبی نیز هر یک حداقل یک نماینده در مجلس شورای اسلامی دارند. مجلس شورای اسلامی میتواند در عموم مسائل به شرط آنکه با شرع اسلام و قانون اساسی مغایرت نداشته باشد، قانون وضع کند. همچنین دادن رای اعتماد یا عدم اعتماد به وزیران و استیضاح آنها، از اختیارات مجلس است.
انفجار در نماز جمعه تهران به امامت حضرت آیت الله خامنهای
۳۶ سال پیش، در روز بیست و چهارم اسفند سال ۱۳۶۳ هجری شمسی عوامل وابسته به بیگانگان با بمب گذاری در اجتماع عظیم مردم مسلمان ایران در نماز جمعه تهران، تعدادی از نمازگزاران را شهید و مجروح کردند.
دقیقاً همزمان با این اقدام جنایتکارانه و تروریستی که در جریان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران انجام شد، هواپیماهای جنگی رژیم عراق نیز با پرواز بر فراز پایتخت ایران چنین وانمود کردند که آنها تهران را هدف قرار داده اند. نکته جالب توجه در انفجار بمب در نماز جمعه تهران، آن بود که این حادثه، هیچگونه وقفهای در اجرای این مراسم سیاسی - عبادی ایجاد نکرد و آیت الله خامنهای که در آن هنگام در حین ایراد خطبههای نماز جمعه تهران بودند، به سخنان خود ادامه دادند و پس از آن نماز جمعه را با اطمینان و آرامش قلبی به جای آوردند.
چقدر جامع و مختصر و عالی بود.
اولین بار بود داشتم میومدم به این صفحه.