در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از فتح قلعه خیبر تا توقیف همه نشریات توسط رضاخان
امروز دوشنبه، هجدهم اسفند سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۲۴ رجب سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با هشتم مارس سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( هجدهم اسفند ) به شرح زیر است:
فتح قلعه خیبر توسط امام علی (ع)
۱۴۳۵ سال پیش در چنین روزی، بیست و چهارم رجب سال هفتم هجری قمری قلعه خیبر که یکی از پایگاههای مستحکم یهودیان بود توسط حضرت علی (ع)، داماد گرامی پیامبر اسلام (ص) فتح شد.
یهودیان که از دشمنی با اسلام دست برنمی داشتند، در خیبر ـ واقع در شمال مدینه ـ هفت قلعه مستحکم ساخته بودند و با اطمینان از تسخیرناپذیری این قلعهها - علیه مسلمانان توطئه میکردند. در سال هفتم هجرت، پیامبر گرامی اسلام بشارت فتح خیبر را داد. چیزی نگذشت که سپاه اسلام پس از مدتی محاصره، توانست چند قلعه را فتح کند، اما تلاش فرماندهان اسلام برای فتح دو قلعه مستحکم خیبر بی نتیجه ماند. سرانجام پیامبر اکرم (ص) در جمع فرماندهان فرمود: «فردا پرچم را به دست کسی میسپارم که خدا و رسول را دوست دارد و خدا و رسولش او را دوست دارند و خداوند این دژ را به دست او میگشاید.» روز بعد پیامبر، حضرت علی (ع) را به فرماندهی سپاه منصوب کرد و ایشان با نبردی متهورانه، قلعه خیبر را تصرف کرد و آخرین دژ یهودیان را درهم شکست.
درگذشت ابونصر محمد فارابی، مشهور به معلم ثانی
۱۱۰۳ سال پیش، در روز بیست و چهارم رجب سال ۳۳۹ هجری قمری «ابونصر محمد فارابی»، فیلسوف، ریاضی دان و دانشمند مشهور ایرانی درگذشت.
وی در سال ۲۵۹ هجری قمری در نزدیکی فاراب (در جنوب قزاقستان کنونی) متولد شد. فارابی پس از آموختن دروس مقدماتی، برای تکمیل تحصیلات خود به بغداد رفت و منطق و فلسفه را فراگرفت. هوش و پشتکار وی باعث شد تا در اکثر علوم زمان خود سرآمد شود، اما به فلسفه توجه بیشتری نشان داد. این فیلسوف بزرگ که به معلم ثانى، استاد الفلاسفه و مَلِکُ الحُکَما معروف است، کوشید تا آراء و افکار فیلسوفان مختلف، به ویژه ارسطو و افلاطون را بر هم منطبق کند و معتقد بود که فلسفه تنها یکی است. وی همچنین در کتاب «مدینه فاضله» ضمن برشمردن شرایط و وظایف هر یک از طبقات اجتماعی، در واقع جامعهای آرمانی و سعادتمند را توصیف کرده است. فارابی در ریاضی نیز تحقیقات و ابداعات زیادی دارد و کتابهایی نیز در این زمینه نگاشته است. ازجمله تألیفات وی میتوان از «اغراض ما بعدالطبیعه ارسطو»، «فصوص الحکم»، «احصاء العلوم» و «موسیقی کبیر» را نام برد.» فارابی در ۷۹ سالگى در دمشق وفات یافت ودر آن شهر به خاک سپرده شد.
ترور سید جمال الدین اسدابادی از رهبران مبارزات ضد استعماری
۱۲۴ سال پیش در چنین روزی، هجدهم اسفند سال ۱۲۷۵ هجری شمسی «سید جمال الدین اسدآبادی»، روحانی آگاه و از رهبران مبارزات ضداستعماری ملل مسلمان، به قتل رسید.
او در قریه اسدآباد همدان در غرب ایران متولد شد و در جریان تحصیلاتش، درعلومی مانند فلسفه، نجوم و تاریخ مهارت بسیار یافت. وی علاوه بر زبانهای عربی، فارسی و ترکی / با زبانهای انگلیسی، فرانسه و روسی نیز به خوبی آشنا بود. سید جمال الدین اسدآبادی از پیشروان اندیشه اتحاد اسلامی و یکی از مخالفان سرسخت نفوذ استعمار در کشورهای اسلامی بود. این متفکر و مصلح بزرگ اسلامی، از هیجده سالگی مسافرتهای خود را به اکثر سرزمینهای اسلامی آغاز و برای اتحاد ملتهای مسلمان تلاش بسیار کرد. سید جمال الدین با انتشار روزنامههای «عروة الوثقی» در پاریس و «ضیاء الخافقین» در لندن، سعی در بیداری ملل مسلمان داشت. او همچنین با ایراد خطابههای پرشور، افکار آزادیخواهانه را در میان مردم منتشر میکرد و به همین دلیل با دشمنی استعمارگران و حکومتهای مستبد مواجه بود. سرانجام نیز سید جمال الدین اسدآبادی، پس از آنکه در اروپا مورد تعقیب قرار گرفت، به استانبول پایتخت عثمانی رفت. اما عبدالحمید پادشاه وقت عثمانی، وی را مسموم و شهید کرد. با این حال روشنگریهای سید جمال الدین تاثیر بسزایی در بیداری مسلمانان داشت و منشاء مبارزات وحدت طلبانه و ضداستعماری در برخی از کشورهای جهان اسلام بود.
توقیف همه نشریات توسط رضا خان
۹۹ سال پیش در چنین روزی هجدهم اسفند سال ۱۳۰۰ هجری شمسی جراید و روزنامههای کثیرالانتشار ایران به دستور رضاخان میرپنج توقیف شدند.
یک سال پس از کودتای سوم اسفند ۱۲۹۹ ش، در ابلاغیه وزارت جنگ، رضاخان به صراحت، خود را مسبب اصلی کودتا معرفی کرد و به همین دلیل، جراید آزادی خواه، به شدت به سردار سپه و حکومت نظامی اعتراض کردند. بار دیگر در هفدهم اسفند، اعلامیه شدیدی از سوی وزارت جنگ صادر شد که مدیران جراید را به توقیف و تنبیه تهدید می کرد. این عوامل، مدیران جراید را به واکنش و اعتراض واداشت. در روز هجدهم اسفند، یکی از روزنامه ها، در مقالهای بسیار اعتراض آمیز، به سردار سپه تاخت و اقدامات او را به شدت به باد انتقاد گرفت. به محض انتشار روزنامه، چند قزاق مامور توقیف مدیر آن روزنامه شدند. برخی دیگر از مدیران جراید نیز از بیم حکومت نظامی به حرم حضرت عبدالعظیم رفتند، اما هنگامی که امنیت خود را در خطر دیدند به سفارت روس پناهنده شدند. سرانجام کوشش تحصن کنندگان و سفیر روسیه، سردار سپه را به پذیرش لغو حکومت نظامی وادار کرد، هرچند که وی به این تعهد خود عمل نکرد.
شهادت خاندان حکیم به دست مزدوران رژیم بعث عراق
۳۶ سال پیش در چنین روزی هجدهم اسفند سال ۱۳۶۳ هجری شمسی خبر شهادت خاندان حکیم به دست مزدوران رژیم بعث عراق اعلام شد.
در هجدهم اسفند ۱۳۶۳ ش، خبر تکان دهنده کشتار ده تن از علمای بزرگوار حوزه علمیه نجف اشرف منتشر شد. این افراد عموماً از منسوبین بیت شریف مرجع بزرگوار، آیت اللَّه سید محسن حکیم بودند. در پی اعلام شهادت این عده، که مدتها در حبس و بازداشت رژیم صدام به سر برده بودند، امام خمینی (ره) با صدور اعلامیه ای، ضمن اظهار تاسف و تاثر از این اقدام جنایتکارانه، تصریح کردند: " از جنایتکاری که با اعمال خود، روی مغول را سفید کرده و از خونخواری که دستش تا مرفق در خون بیگناهان ایران و عراق فرو رفته، توقع و انتظاری جز این نیست. " ایشان در ادامه ضمن انتقاد از سکوت مجامع بین المللی فرمودند: این گونه اعمال، خوی شیطان صفتان و درندگان منحرف است. تعجب از مدّعیان دروغین مدافع حقوق بشر است که این جنایت پیشگان را در اطراف جهان برای این اعمال تشویق می کنند و به آنان کمک های تسلیحاتی و تبلیغاتی می کنند. تعجب از سازمان های عریض و طویل بین المللی است که گاه با گفتار و گاه با سکوت خود، از اینان پشتیبانی می کنند. "
روز جهانی زن
هشتم مارس به نام روز جهانی زن نامگذاری شده است.
این روز در ابتدا به عنوان یک رویداد سیاسی سوسیالیستی آغاز شد، اما بعدها در فرهنگ بسیاری از کشورها آمیخته شد. روز جهانی زن در بسیاری از مناطق، رنگ و بوی سیاسی خود را از دست داده و تبدیل به مناسبتی برای مردان شده تا عشق خود را به زنان بیان کنند، (چیزی شبیه به روز مادر). سازمان ملل سال ۱۹۷۷ این روز را به عنوان «روز حقوق زنان و صلح بینالمللی» به رسمیت شناخت.