در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از اولین جنگ در صدر اسلام تا شهادت حسین خرازی
امروز جمعه، هشتم اسفند سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با چهاردهم رجب سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیست و ششم فوریه سال ۲۰۲۱ میلادی است
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( هشتم اسفند ) به شرح زیر است:
وقوع نخستین نبرد مسلمانان با مشرکان مکه
۱۴۴۰ سال پیش در چنین روزی برابر با چهاردهم رجب سال ۲ هجری قمری نخستین نبرد مسلمانان با مشرکان مکه در صدر اسلام رخ داد.
اولین درگیری مسلمانان پس از استقرار در مدینه، به فرماندهی عبداللَّه بن جحش اسدی با کاروان قریش به سرگردگی "عمر بن الحضرمی " بود و در این نبرد، عمر بن الحضرمی کشته شد. این جنگ در تاریخ اسلام به "سَریه عبداللَّه بن جحش" معروف شده است.
تولد ویکتور هوگو، نویسنده فرانسوی و خالق گوژپشت نوتردام
۲۱۹ سال پیش، در روز بیست و ششم فوریه سال ۱۸۰۲ میلادی «ویکتور هوگو» (Victor Hugo)، شاعر و نویسنده مشهور فرانسوی متولد شد.
او ادیبی آزادیخواه و طرفدار اصلاحات اجتماعی به نفع طبقات محروم و رنجدیده بود. هوگو در ۲۵ سالگی به عضویت آکادمی فرانسه پذیرفته شد و همزمان با آن به عنوان یکی از اعضای مجلس مقننه نیز انتخاب شد. وی در زمان حکومت ناپلئون سوم، به دلیل مخالفت با سیاستهای مستبدانه او از صحنه سیاست کناره گرفت و مدت ۲۰ سال در تبعید به سر برد. در همین سالها بود که ویکتور هوگو آثار با ارزشی را خلق کرد. او را میتوان پیشرو مکتب رمانتیسم در این دوره دانست، زیرا این مکتب به وسیله او به اوج رشد و شکوفایی رسید. از معروفترین آثار این نویسنده فرانسوی میتوان به رمانهای «بینوایان»، «گوژپشت نوتردام»، «مردی که میخندد» و «کارگران دریا» اشاره کرد. ویکتور هوگو در سال ۱۸۸۵ درگذشت.
درگذشت مخترع مسلسل گاتلینگ
۱۱۸ سال پیش، در روز بیست و ششم فوریه سال ۱۹۰۳ میلادی «ریچارد جردن گاتلینگ» (Richard Jordan Gatling)، مخترع آمریکایی درگذشت.
وی در سال ۱۸۱۸ متولد شد و در مدت فعالیت خود، چند اختراع به ثبت رساند که مهمترین آنها مسلسلی است که به نام وی، «گاتلینگ» خوانده میشود. این مسلسل دارای چند لوله است که پس از شلیک هر کدام، نوبت به دیگری میرسد و به این ترتیب تعداد بیشتری گلوله شلیک میشود. گردش لولههای مسلسل ساخت گاتلینگ با دست بود، ولی اکنون این کار به طور اتوماتیک انجام میشود و تغییرات دیگری نیز در آن داده شده است تا بیشتر و بهتر شلیک کند.
امضای عهدنامه دوستی میان ایران و شوروی
۱۰۰ سال پیش در چنین روزی، بیست و ششم فوریه سال ۱۹۲۱ میلادی عهدنامه دوستی میان ایران و شوروی به امضا رسید.
در این عهدنامه که چهار سال پس از پیروزی انقلاب شوروی منعقد شد، مسکو اعلام کرد که از سیاست استعماری روسیه تزاری در مورد ایران پیروی نمیکند. بر همین اساس، شوروی تمام قراردادهایی را که روسیه با ایران بسته بود و به ضرر ایران بود، لغو کرد. همچنین مسکو در عهدنامه دوستی با تهران، قراردادهایی را که روسیه تزاری با دولتهای دیگر علیه ایران امضا کرده بود، بی اعتبار دانست. البته شوروی، اراضی قفقاز و ترکستان در شمال غربی و شرقی ایران را به ایران پس نداد. مهمترین تعهد ایران در این قرارداد، اجازه ندادن به کشورهای دیگر برای فعالیت علیه شوروی از طریق خاک ایران بود، زیرا در آن زمان شوروی مورد تهدید قدرتهای غربی بود.
شهادت حسین خرازی از فرماندهان ارشد دفاع مقدس
۳۴ سال پیش در چنین روزی هشتم اسفند سال ۱۳۶۵ هجری قمری "حسین خرازی" یکی از فرماندهان مهم نظامی جمهوری اسلامی ایران در جریان دفاع مقدس به شهادت رسید.
شهید خرازی یک سال پس از انقلاب، همزمان با توطئه گروهک های ضد انقلاب در گنبد و ترکمن صحرا، به آن منطقه اعزام شد و فرماندهی نیروهای یکی ازمحورهای را به عهده گرفت. وی سپس چندین ماه در منطقه کردستان در راه دفاع از کیان اسلامی جانفشانی کرد. شهید حسین خرازی، همزمان با آغاز جنگ و سقوط خرمشهر، به خوزستان اعزام شد و در منطقه خط شیر، فرماندهی نیروهای بسیج را در مقابله با قوای متجاوز بعث برعهده گرفت. عملیاتهای ثامن الائمه، فتح المبین، بیت المقدس، خیبر، بدر، والفجر ۸ و کربلای ۴ و ۵، صحنه های فراوانی از رشادت ها، ابتکار، خلاقیت و حسن فرماندهی این سردار رشید اسلام را با خود به یادگار دارد. وی در عملیات خیبر در اسفند ۱۳۶۲ نیز، دستِ راست خود را در راه دفاع از میهن تقدیم کرد. سرانجام شهید حسین خرازی این سردار رشید سپاه اسلام در جریان عملیات بزرگ کربلای ۵، در حالی که فرماندهی لشکر ۱۴ امام حسین (ع) را برعهده داشت، در ۸ اسفند ۱۳۶۵ به فیض شهادت نائل آمد.
درگذشت فرج الله سلحشور، کارگردان یوسف پیامبر
۵ سال پیش در چنین روزی، ۸ اسفند ۱۳۹۴ شمسی «فرج الله سلحشور»، کارگردان توانای سینما و تلویزیون ایران درگذشت.
فرج الله سلحشور که متولد سال ۱۳۳۱ در شهر قزوین بود، کارگردانی مجموعههای تلویزیونی تاریخی - مذهبی، چون ایوب پیامبر، مردان آنجلس و یوسف پیامبر (ع) را در کارنامه دارد. این آثار به ویژه سریال یوسف پیامبر، در سراسر دنیا مخاطبان فراوان داشتند و در بسیاری از کشورهای منطقه و اسلامی، نام این سریالها پرآوازه است. او که مدتی بر اثر وخامت حالش در بیمارستان بستری بود، قصد داشت مجموعه موسی پیامبر را کارگردانی کند، اما به دلیل ابتلا به بیماری سرطان ریه در بیمارستان بستری شد و در صبح ۸ اسفند ماه ۹۴ دار فانی را وداع گفت.