در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از شهادت آیت الله بهبهانی تا حمله به کنسولگری ایران
امروز شنبه، دوم اسفند سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با هشتم رجب سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیستم فوریه سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (دوم اسفند ) به شرح زیر است:
تولد شیخ حر عاملی
۴۰۹ سال پیش در چنین روزی، هشتم رجب سال ۱۰۳۳ هجری قمری «شیخ ابوجعفر محمد بن حسن» معروف به «شیخ حر عاملی»، فقیه و محدث مشهور مسلمان در جبل عامل لبنان متولد شد.
او پس از سالها مطالعه و تحقیق، در شمار بزرگان فقه و حدیث درآمد و کتابهای متعددی را به رشته تحریر درآورد. از میان آثار او کتاب «وسائل الشیعه» از اهمیت زیادی در فقه و حدیث برخوردار است. از دیگر کتابهای شیح حر عاملی میتوان به کتاب «هدایت الامه» و «کتابی در شرح احوال علمای جبل عامل» - در لبنان - اشاره کرد. این دانشمند بزرگ مسلمان در سال ۱۱۱۴ هجری قمری وفات یافت.
آغاز استعمار فرانسه بر هائیتی
۳۴۴ سال پیش در چنین روزی، بیستم فوریه سال ۱۶۷۷ میلادی فرانسه، نیروهای اسپانیایی را در هائیتی شکست داد و استعمار این سرزمین را آغاز کرد.
فرانسوی ها، هائیتی را که در اقیانوس اطلس واقع است، نزدیک به صد و سی سال در اشغال خود داشتند اما به دنبال قیام بزرگ بردگان سیاه در هائیتی، این کشور در سال ۱۸۰۴ به عنوان اولین کشور آمریکای لاتین، به استقلال دست یافت.
جنگ میان آزادیخواهان مکزیک و اشغالگران فرانسه
۱۵۵ سال پیش، در روز بیستم فوریه سال ۱۸۶۶ میلادی جنگ میان فرانسه و آزادیخواهان مکزیک با پیروزی فرانسه و به سلطنت رسیدن ماکسیمیلیان، شاهزاده اتریشی در مکزیک به پایان رسید.
در این جنگ پنج ساله، ابتدا اسپانیا و انگلیس با فرانسه متحد بودند، اما پس از مدت کوتاهی این دو کشور از جنگ کناره گرفتند و فرانسه به تنهایی تهاجم به نیروهای آزادیخواه به رهبری بنیتو خوارز، رئیس جمهوری سابق مکزیک را ادامه داد و موقتاً به پیروزی رسید. بنیتو خوارز پس از عقب نشینی به شمال مکزیک، به حملات خود ادامه داد و با کمک ارتش مکزیک که به او وفادار بود، ماکسیمیلیان را سرنگون کرد. پس از آن، بار دیگر وی به ریاست جمهوری کشورش برگزیده شد.
شهادت آیت الله بهبهانی از رهبران نهضت مشروطه
۱۱۴ سال پیش در چنین روزی برابر با هشتم رجب سال ۱۳۲۸ هجری قمری آیت اللّه «سیدعبداللّه بهبهانی» از رهبران اصلی نهضت مشروطه به شهادت رسید.
آیت اللّه سید عبداللّه فرزند سید اسماعیل مجتهد بهبهانى در حدود سال ۱۲۶۰ قمرى به دنیا آمد. وى پس از تحصیلِ مقدمات علوم شرعى، راهى نجف اشرف شد و در حوزه درس آیات عظام، شیخ مرتضى انصارى، میرزا محمد حسن شیرازى و سید حسین کوه کمرى شرکت جُست. سید عبداللّه پس از اخذ اجتهاد، در سال ۱۲۹۵ ق به تهران بازگشت و پس از فوت پدر، مقام مذهبى او را احراز کرد. سید به دلیل هوش فطرى و صراحت بیان، در حوزه علمى تهران به مرور به شهرت دست یافت و در شمار علماى بزرگ پایتخت درآمد. آیت اللّه بهبهانى در جریان مشروطه، به همراه آیت اللّه سیدمحمد طباطبایى، رهبرى اصلى مشروطیت را برعهده داشت و در راه تحقق آرمان انقلابى خویش، صدمات فراوانى دید و مدتى به عتبات تبعید شد. وى در واقعه به توپ بستن مجلس توسط محمدعلى شاه قاجار، به اسارت قزّاقان درآمد و بعد از شکنجه هاى بسیار، با سر برهنه و چهره خون آلود و جامه پاره به باغشاه برده شد. آیت اللّه بهبهانى پس از اعلان مشروطیت، فعالانه در برگزارى انتخابات و تشکیل مجلس ملى شرکت جُست. وی هیچ مقام دولتى را نپذیرفت ولى در همه کارها نظارتِ کامل داشت. در مجلس دوم که نمایندگان به دو گروه تندرو و میانه رو تقسیم شده بودند، وی به حمایت از میانه روها برخاست. در این حال تندروان کمر به قتل او بستند. سرانجام آیت اللّه بهبهانى، این روحانى آگاه و مجتهد مبارز در هشتم رجب سال ۱۳۲۸ ق برابر با ۲۴ تیرماه ۱۲۸۹ ش در ۶۸ سالگى توسط اشخاص نقابدارى که به منزلِ او حمله کرده بودند، به ضرب سه گلوله به شهادت رسید. از این عالم برجسته، ۲۵ رساله در فقه به جاى مانده است.
حمله به کنسولگری ایران در پاکستان
۲۴ سال پیش، در روز دوم اسفند سال ۱۳۷۵ هجری شمسی در حمله تروریستهای تکفیری به کنسولگری ایران در شهر مولتان در شرق پاکستان، ۸ تن از اعضای کنسولگری از جمله «سید محمد علی رحیمی»، رایزن فرهنگی ایران به شهادت رسیدند.
شش سال پیش از آن نیز «صادق گنجی» رایزن فرهنگی ایران در لاهور در شمال شرقی پاکستان توسط تکفیریهای وهابی به شهادت رسیده بود. شهید رحیمی، فردی مذهبی و انقلابی بود که چندین مأموریت دیپلماتیک در کشورهای افغانستان، نیجریه، هند و پاکستان انجام داده بود. از جمله وی به مدت ۷ سال مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در دهلی نو بود. رحیمی با وجود آنکه در دوران مأموریتش در پاکستان به طور مکرر توسط عوامل تروریستی وهابی تهدید شده بود، همچنان به مأموریت خود ادامه داد تا آنکه لشگر جهنگوی، گروه تکفیری و تروریستی، وی و همکارانش را به شهادت رساند. با آنکه دادگاه مبارزه با تروریسم پاکستان، عاملان این جنایت را به هفت بار اعدام محکوم کرد، اما دادگاه عالی همه آنان از جمله «ملک اسحاق» رهبر این گروه تروریستی را تبرئه کرد. اما وی به هنگام انتقال به زندانی دیگر، در دی ماه ۱۳۹۳ ش به دست پلیس پاکستان کشته شد.
درگذشت شیخ احمد عامر، قاری برجسته مصری
۵ سال پیش در چنین روزی، ۲۰ فوریه ۲۰۱۶ میلادی «شیخ احمد عامر» قاری برجسته و سرشناس مصری درگذشت.
وی سال ۱۹۲۷ میلادی در عساکر صالحیه مرکز فاقوس شرقی مصر متولد شد. احمد عامر در کودکی قرآن را حفظ کرد به استخدام ارتش درآمد؛ سپس در ۱۹۶۳ به رادیو پیوست. این قاری برجسته مصری به کشورهای مختلفی همچون فلسطین، سوریه، عربستان، فرانسه، آمریکا، برزیل و انگلستان سفر کرده بود. احمد عامر تاکنون چندین بار به ایران نیز آمده و بارها درمسابقات بینالمللی جمهوری اسلامی ایران به عنوان داور شرکت کرده بود. آخرین بار این قاری برجسته مصری سال ۱۳۹۲ شمسی (۲۰۱۳) در مسابقات بینالمللی قرآن جمهوری اسلامی ایران حضور یافت و پس از پایان این رقابتها در محضر مقام معظم رهبری تلاوت کرد و با صدای زیبای خود در سن ۸۶ سالگی حاضران در جلسه را مات و مبهوت تلاوت خود کرد تا جایی که بسیاری با شنیدن صدای استاد عامر اشک ریختند.