در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از انتشار روزنامه قانون تا شهادت عماد مغنیه
امروزجمعه بیست و چهارم بهمن سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۲۹ جمادی الثانی سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با دوازدهم فوریه سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (بیست و چهارم بهمن ) به شرح زیر است:
درگذشت امانوئل کانت، فیلسوف آلمانی
۲۱۷ سال پیش در چنین روزی، دوازدهم فوریه سال ۱۸۰۴ میلادی «امانوئل کانت» (Immanuel Kant)، فیلسوف و دانشمند آلمانی در ۸۰ سالگی، درگذشت.
وی در سال ۱۷۲۴ میلادی در خانوادهای مذهبی متولد شد و عمر خود را به تعلیم و تعلم و تالیف کتابهای گوناگون در رشتههای مختلف علمی، چون ریاضی، طبیعی، نجوم، منطق و بخصوص فلسفه سپری کرد. کانت تلاش کرد نقش تجربه و تعقل را برای کسب معرفت و همچنین حدود عقل و حس را در شناخت جهان، بنمایاند. فلسفه وی بر اساس نقادی از عقل و فهم انسان استوار است و به همین دلیل به فلسفه انتقادی معروف است. از کتابهای متعدد کانت میتوان به «مبانی فلسفه اخلاق»، «نقادی عقل عملی» و «نقادی عقل نظری» اشاره کرد.
تولد چارلز داروین، طبیعی دان انگلیسی
۲۱۲ سال پیش، در روز دوازدهم فوریه سال ۱۸۰۹ میلادی «چارلز داروین» (Charles Darwin) طبیعیدان انگلیسی متولد شد.
وی مطالعاتی درباره چگونگی پیدایش جانوران مختلف انجام داد و برای تکمیل این مطالعات، با کشتی به یک سفر علمی طولانی رفت و در بازگشت، کتاب معروف خود را به نام «اصل انواع» منتشر کرد. براساس نظریه داروین که مبنای مکتب داروینیسم است، منشاء پیدایش موجودات امروزی، جاندار بسیار سادهای بوده که بر اثر تغییرات فراوان در مدت زمان طولانی و در شرایط متفاوت، به گونههای مختلف گیاهان و جانوران تبدیل شده است. این تغییرات بر اساس فرضیه تنازع بقا است که به موجب آن گیاهان و حیوانات قویتر باقی میمانند و ضعیف ترها از بین میروند. این نظریه داروین تاکنون با چالشهای مختلفی از سوی دیگر دانشمندان مواجه شده است. وی در سال ۱۸۸۲ میلادی درگذشت.
استقلال شیلی از اسپانیا
۲۰۳ سال پیش در چنین روزی، دوازدهم فوریه سال ۱۸۱۸ میلادی کشور شیلی از اسپانیا جدا و مستقل شد.
شیلی در سال ۱۵۳۶ میلادی به اشغال اسپانیا درآمد. در بیشتر دوران استعمار، شیلی جزء قلمرو نایب السلطنه اسپانیا در پرو بود. در سال ۱۷۸۸ میلادی کارلوس سوم، پادشاه اسپانیا در سازماندهی مستعمرات کشور تجدید نظر کرد و شیلی تا حدودی از پرو مستقل شد. نخستین نهضت استقلال طلبانه شیلی از سال ۱۸۱۴ میلادی آغاز شد. در آن سال ملی گرایان در نبرد با سربازان دولتی، شکست خوردند. در سال ۱۸۱۷ میلادی خوزه سان مارتین، سردار آرژانتینی، همراه با چند هزار نیرو به متصرفات اسپانیا از جمله پرو و شیلی حمله ور شد. وی با کمک آزادیخواهان شیلی، اسپانیاییها را مجبور به عقب نشینی کرد و به این ترتیب شیلی در سال ۱۸۱۸ میلادی با نظام جمهوری، مستقل شد. شیلی با مساحت ۷۵۶۶۲۶ کیلومتر مربع در غرب آمریکای جنوبی و در سواحل اقیانوس آرام، در همسایگی آرژانتین، بولیوی و پرو واقع شده است.
انتشار روزنامه قانون توسط ملکم خان
۱۳۵ سال پیش در چنین روزی برابر با ۲۹ جمادی الثانی سال ۱۳۰۷ هجری قمری روزنامه "قانون" توسط "ملکم خان"، منتشر شد.
انتشار روزنامه قانون، یکی از اقدامات سیاسی و حربهای بسیار قوی برای اصلاحات در ایران آن دوران بود. توسل وی به روزنامهنگاری درواقع معلول عزل و مغضوبیت او بود. ملکمخان برای جلب توجه بیشتر خوانندگان و توسعه این روزنامه، آن را با بهایی ناچیز در اختیار مخاطبان قرار میداد. موضوعات اصلی روزنامه قانون عبارت از: «انتقاد از حکومت استبدادی، لزوم اصلاح حکمران و ایجاد عدالت قانونی، تعلیمات حزبی و دعوت مردم به اتحاد و اتفاق و قانونطلبی، جلب حمایت طبقه روحانی در پیشبرد هدفهای ملی و توجه به حقوق اجتماعی زنان» بود. این موارد را چنین میتوان خلاصه کرد: ایجاد اتفاق، عدالت و ترقی در جامعه ایران.
شهادت حسن البنا، بنیانگذار اخوان المسلمین و مبارز مصری
۷۳ سال پیش، در روز دوازدهم فوریه سال ۱۹۴۸ میلادی «حسن البناء»، موسس سازمان اخوان المسلمین و مبارز برجسته مصری با توطئه مشترک انگلیس و ملک فاروق پادشاه وقت مصر، به شهادت رسید.
او از دوران تحصیل در دانشگاه، مبارزات خود را با استعمار انگلیس و ایادی داخلی آن آغاز کرد و درسال ۱۹۲۸ میلادی با تاسیس جمعیت «اخوان المسلمین» در مصر، به مقابله با گرایشهای ضد دینی و طرح اسلام زدایی استعمار انگلیس برخاست. این جمعیت به سرعت در بسیاری از کشورهای منطقه، ازجمله سوریه، لبنان، اردن و فلسطین و برخی کشورهای شمال آفریقا نفوذ کرد و حسن البناء در جهان اسلام شهرت یافت. درسال ۱۹۴۸ میلادی دولت وقت مصر به اتهام ترور نخست وزیر این کشور و توطئه براندازی حکومت فاروق، جمعیت اخوان المسلمین را منحل اعلام و بسیاری از اعضای این گروه را دستگیر کرد و حسن البناء رهبر این سازمان را به شهادت رساند. با وجود این، هنوز سازمانهایی با نام اخوان المسلمین یا با الهام از اندیشههای حسن البناء در مصر وبرخی کشورهای اسلامی مشغول فعال هستند.
شهادت عماد مغنیه معروف به حاج رضوان
۱۳ سال پیش، در روز دوازدهم فوریه سال ۲۰۰۸ میلادی «عماد مغنیه» معروف به حاج رضوان، از رهبران ارش حزب ا... لبنان در دمشق پایتخت سوریه ترور شد و به شهادت رسید.
وی به وسیله بمبی که عوامل رژیم صهیونیستی در اتومبیلش کار گذاشته بودند، ترور شد. شهید مغنیه در سال ۱۹۶۲ در شهر صور - در جنوب لبنان - در خانوادهای روحانی متولد شد. پس از گذراندن تحصیلات دانشگاهی، مدتی با سازمان آزادیبخش فلسطین همکاری کرد، اما درپی حمله رژیم صهیونیستی به لبنان و خروج نیروهای سازمان آزادیبخش فلسطین از این کشور، عماد مغنیه به جنبش امل لبنان پیوست. چندی بعد به دنبال تاسیس حزب ا... لبنان، او به این گروه انقلابی پیوست و مبارزه با رژیم صهیونیستی را ادامه داد. مغنیه به دلیل هوش و شجاعت، خیلی زود در این گروه پیشرفت کرد و طراح برخی عملیات مهم علیه اشغالگران صهیونیست بود. به همین دلیل عماد مغنیه رسماً در لیست ترور رژیم صهیونیستی قرار گرفت. شهید عماد مغنیه در شکست رژیم صهیونیستی در جنگ ۳۳ روزه لبنان در تابستان ۲۰۰۶ نیز نقشی برجسته داشت. به همین دلیل صهیونیستها کینه عمیقی از وی در دل داشتند تا آنکه با استفاده از روش ترور، این فرزند شایسته مقاومت اسلامی لبنان را به شهادت رساندند.