در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از شهادت امام علی النقی (ع) تا خروج شوروی از افغانستان
امروز دوشنبه، بیست و هفتم بهمن سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با سوم رجب سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با پانزدهم فوریه سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (بیست و هفتم بهمن ) به شرح زیر است:
شهادت حضرت امام علی النقی (ع) از نوادگان پیامبر اکرم (ص)
۱۱۸۸ سال پیش درچنین روزی، سوم رجب سال ۲۵۴ هجری قمری حضرت امام «علی النقی» (علیه السلام) از نوادگان پاک رسول گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) به شهادت رسید.
آن حضرت در سال ۲۱۲ هجری قمری در نزدیک شهر مدینه به دنیا آمد و تحت راهنماییهای پدر بزرگوارش امام جواد (علیه السلام) قرار گرفت. ایشان بعد از رحلت پدر، عهده دار امامت و رهبری جامعه اسلامی شد. یکی از القاب مشهور امام علی النقی (ع) - «هادی» به معنای هدایت کننده بود. امام هادی (ع) در معرفی سیمای تابناک اسلام راستین تلاش بسیار کرد. یکى از کارهاى مهم امام هادى (ع) حفظ خطّ فکرى و فرهنگى تشیُّع و جلوگیرى از القائات مخالفان بود. این کارنیاز به تربیت شاگردان برجسته و تشکیل حوزه علمیه و تدریس فقه و عقاید اصول اسلامى داشت که در عصر امام على النقى (ع) نیز ادامه یافت. آن حضرت شاگردان برجسته اى همچون حضرت عبدالعظیم حسنى، ابن سِکیّت اهوازى، اسماعیل بن مهران، ابوهاشم جعفرى و جعفر بن سهیل را تربیت کرد و حوزه علمى فعال و پرتلاشى به وجود آورد. آن امام بزرگوار، در تحکیم و استوارى فقه و عقاید و فرهنگ تشیُّع، همت جدى داشت و کتبى نیز در این زمینه نگاشت از قبیل: رساله اى در ردّ جَبر و تفویض، رساله اى در اثبات عدل و المنزلهُ بین المنزِلتَین و رساله اى در احکام دین. همچنین حضرت امام على النقى (ع) براى معرفى سیماى اسلامِ راستین، جلسات متعددى را براى بحث پیرامون مسائل مختلف عقیدتى، فکرى و اجتماعى برگزار میکرد و در این جلسات به سئوالات و شبهاتِ مطرح شده پاسخ مى داد. جمع زیادى از بزرگان علم و ادب نزد ایشان گرد مى آمدند و از دریاى بیکران دانش آن حضرت بهره مى بُردند. امام هادى (ع) همواره، پناهگاه نیازمندان و گرفتاران بود و هیچ گاه آنان را ناامید از خانه ى خویش باز نمى گرداند. حضرت امام على النقى الهادى (ع) پس از حدود چهل و دو سال زندگى و سى و سه سال امامت، در سوم رجب سال ۲۵۴ هجرى قمرى بر اثر زهرى که با دسیسه ى مُعتز (سیزدهمین خلیفه عباسى) توسط معتمد عباسى به ایشان خوراندند، به شهادت رسید و آن امام بزرگوار را در شهر سامرا، به خاک سپردند. ضمن عرض تسلیت به مناسبت شهادت این امام بزرگوار، سخنی حکیمانه از آن حضرت برایتان نقل میکنیم که فرمود: «از شر آن کس که شخصیت خویش را ناچیز میانگارد و برای خود ارزش قائل نیست، ایمن مباش.»
درگذشت بابشاد، ادیب مصری
۹۷۳ سال پیش در چنین روزی، سوم رجب سال ۴۶۹ هجری قمری «ابوالحسن طاهر بن احمد بن بابشاد مصری» درگذشت.
بابشاد مصری یکی از بزرگان ادب در قرن پنجم هجری قمری بود. وی ابتدا پیشه بازرگانی داشت، ولی بعدها به تحصیل علم علاقمند شد و در عراق به تحصیل پرداخت. وی پس از اتمام تحصیلات به مصر بازگشت و درمجامع فرهنگی واجتماعی مصر مشغول کار شد. او پس از مدتی انزوا گزید و سرانجام در چنین روزی درگذشت.
تولد گالیله، دانشمند و ستاره شناس ایتالیایی
۴۵۷ سال پیش در چنین روزی پانزدهم فوریه سال ۱۵۶۴ هجری شمسی "گالیلئو گالیله" (Galileo Galilei) دانشمند و ستاره شناس بزرگ ایتالیایی در شهر پیزا متولد شد.
وی تا ۱۹ سالگی، مطالعات خود را در ادبیات متمرکز کرده بود، اما از آن پس به ریاضیات علاقمند شد و در ۲۵ سالگی به تدریس ریاضیات در دانشگاه پرداخت. گالیله پس از چندی موفق به ساخت تلسکوپی شد که به وسیله آن می توانست کوهها و درههای ماه را ببیند و ادعای ارسطو مبنی بر صاف و صیقلی بودن ماه را باطل کند. او همچنین چهار قمر مشتری را مشاهده کرد و لکههای خورشید را به چشم دید. گالیله در سال ۱۶۱۰ م کلیه عقاید نجومی خود را در کتابی به نام "پیک آسمان" منتشر کرد که تحسین دانشمندان را برانگیخت. وی در این کتاب، برخلاف نظریه غالب که بر اساس آنْ زمینْ، مرکز عالم است و همه اجرام آسمانی به دور زمین می چرخند، برای اولین بار اعلام کرد که زمین به همراه سای کرات به دور خورشید می گردد. انتشار این نظریه، خشم کلیسا را برانگیخت. گالیله نمی توانست مخالفین خود را به وسیله تجربه و مشاهده محکوم کند؛ زیرا هیچ گونه استدلال و نوآوری علمی برای آنها قابل قبول نبود. همچنین صاحبان کلیسا جز برای کتاب مقدس و ارسطو، رزش برای چیز دیگر قائل نبودند. آنان هرگز اجازه نمی دادند که یک فرد غیر روحانی، کتاب مقدس را مطابق با میل خود تعبیر کند. از این رو مقدمات محاکمه گالیله فراهم شد و طی دادگاهی در ۲۲ ژوئن ۱۶۳۳ م، گالیله را وادار کردند که از عقاید خود برگردد. وی پس از این محکومیت به مطالعه در علم مکانیک مشغول شد و در هفتاد سالگی موفق شد دینامیک را به وجود آورد. گالیلئو گالیله در اواخر عمر، بینایی خود را از دست داد و در هشتم ژانویه ۱۶۴۲ م در ۷۸ سالگی درگذشت.
جنگ دریایی میان فرانسه و انگلیس در سواحل هند
۲۳۹ سال پیش در چنین روزی، پانزدهم فوریه سال ۱۷۸۲ میلادی جنگ دریایی میان فرانسه و انگلیس در سواحل هند آغاز شد.
این جنگ که هفت ماه طول کشید، از سری جنگهای این دو کشور برای تسلط بر هند و غارت منابع آن بود. قبل از این جنگ، فرانسه در پی شکست از انگلیس در جنگ سیزده ماهه مدرس (Madras)، با امضای قرارداد پاریس از هند چشم پوشی کرده بود، اما آغاز نبرد در این روز نشان داد که فرانسویها به آسانی از مطامع استعماری خود در هند صرف نظر نمیکنند. جنگ دریایی هفت ماهه با پیروزی فرانسه تمام شد، اما این کشور نتوانست عملا بار دیگر به هند بازگردد و انگلیس همچنان به عنوان استعمارگر اصلی شبه قاره هند در این سرزمین باقی ماند.
اعدام انقلابی سران رژیم پهلوی
۴۲ سال پیش، در روز بیست و هفتم بهمن سال ۱۳۵۷ هجری شمسی تعدادی از سران رژیم پهلوی، پس از محاکمه، به جرم خیانت و جنایت علیه مردم ایران اعدام شدند.
اگرچه از نظر ملت مسلمان ایران، جنایت و سرسپردگی سران رژیم استبدادی پهلوی قطعی و مسجل بود، اما به فرمان امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، دادگاه انقلاب اسلامی تشکیل و به اتهامات تعدادی از آنها که توسط نیروهای مردمی دستگیر شده بودند، رسیدگی شد. در اولین محاکمه، چهار تن از فرماندهان ارتش که نقش مؤثری در کشتار مردم داشتند، محکوم به اعدام شدند. یکی از این افراد «نعمت الله نصیری» رئیس سازمان اطلاعات و امنیت شاه (ساواک) بود که در مدت بیش از ۱۳ سال ریاست این سازمان مخوف، هزاران تن از مبارزان ایرانی را دستگیر، شکنجه و تعداد زیادی از آنها را کشته بود.
خروج نیروهای ارتش سرخ شوروی از افغانستان
۳۲ سال پیش در چنین روزی، پانزدهم فوریه سال ۱۹۸۹ میلادی پس از ده سال اشغال نظامی افغانستان توسط ارتش سرخ شوروی، در اثر مقاومت مجاهدین مسلمان، نیروهای متجاوز از افغانستان خارج شدند.
هدف شوروی از اشغال افغانستان در سال ۱۹۷۹ میلادی، تثبیت حکومت دست نشانده مسکو در کابل و گسترش نفوذ شوروی به سوی جنوب آسیا بود. این اقدام شوروی که منافع آمریکا را در منطقه به خطر انداخته بود، با واکنش تند واشنگتن و انجام اقداماتی توسط این دولت برای عقب نشینی ارتش شوروی از افغانستان رو به رو شد. از طرف دیگر، از ابتدای اشغال افغانستان، مسلمانان مبارز این کشور علیه قوای متجاوز به مقابله برخاستند و سرانجام پس از ده سال مبارزه، مردم مسلمان با همراهی مجاهدان افغانستان موفق شدند نیروهای متجاوز را از کشور خود بیرون برانند. البته مسکو نیز باتوجه به تغییرات در سیاست خارجی خود و هزینه سنگین ادامه حضور نظامی در افغانستان، راهی جز عقب نشینی از این کشور نمیدید. روز خروج ارتش سرخ شوروی از افغانستان به نام روز ملی این کشور نامگذاری شده است.