درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از آغاز جنگ ژاپن و روسیه تا درگذشت عبدالکریم ریفی
امروز شنبه هجدهم بهمن سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۲۳ جمادی الثانی سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با ششم فوریه سال ۲۰۲۱ میلادی است
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( هجدهم بهمن) به شرح زیر است:
کشته شدن طاهر ذوالیمینین از سرداران عباسی و موسم به سردار دو شمشیر
۱۲۳۵ سال پیش در چنین روزی برابر با ۲۳ جمادی الثانی ۲۰۷ ه. ق «طاهر ذوالیمینین» از سرداران عباسی موسوم به ”سردار دو شمشیر“، به قتل رسید.
طاهر بن حسین ذوالیمینین از سرداران نامى هارون و مامون عباسى است. وى از طرف مأمون، به مقابله على بن عیسى، فرمانده امین عباسى رفت و او را شکست داد و بغداد را فتح نمود. از آن پس جزو خواص مامون به شمار مى رفت و از هنگام رفتن مامون به بغداد، حکمران خراسان گردید. در اواخر خلافت مأمون، طاهر دعوى استقلال کرد و یک روز در خطبه نماز جمعه نام خلیفه را حذف کرد. از آن جایى که مامون مى دانست روزى طاهر دست به این کار خواهد زد، از مدتها قبل غلامى را به او هدیه داد که در واقع جاسوس مامون بود و ماموریت داشت به محض آن که طاهر نام خلیفه را از خطبه نماز جمعه حذف کَرد، طاهر را به قتل برساند. پس از قتل طاهر، طلحه پسر طاهر حاکم خراسان شد.
درگذشت پروسپرو آلپینی، معرفی کننده قهوه و موز به اروپاییها
۴۰۴ سال پیش، در روز ششم فوریه سال ۱۶۱۷ میلادی «پروسپرو آلپینی» (Prospero Alpini)، پزشک و گیاه شناس ایتالیایی درگذشت. وی در سال ۱۵۵۳ میلادی متولد شد و پس از تحصیل در رشته پزشکی، درجه دکترا را کسب کرد. وی در بررسیهای خود پی برد که برخی گیاهان، چون حیوانات، دارای دو جنس نر و ماده هستند، اما به همگانی بودن این اصل پی نبرد. یکی دیگر از اقدامات مهم آلپینی، معرفی قهوه و موز به اروپائیان بود. تجارت قهوه موکا یا «الموخاء» که بندری در جنوب یمن است، از قرن پانزدهم در اختیار مسلمانان بود و این گیاه شناس ایتالیایی، اروپائیان را با این قهوه آشنا کرد.
آغاز جنگ ژاپن و روسیه
۱۱۷ سال پیش، در روز ششم فوریه سال ۱۹۰۴ میلادی با حمله ارتش ژاپن به نیروهای روسیه در چین، جنگ ژاپن و روسیه آغاز شد.
ژاپن که پس از تجهیز ارتش خود در سال ۱۸۹۵ چین را شکست داده و بخشهایی از این کشور را اشغال کرده بود، در جنگ با ارتش فرسوده روسیه در چین نیز به پیروزی دست یافت. همچنین نیروی دریایی ژاپن با شکست دادن نیروی دریایی روسیه، شبه جزیره کره را اشغال کرد. براساس معاهده «پورتسموت» که در پایان این جنگ به امضای نمایندگان روسیه و ژاپن رسید، قسمتهایی از منچوری در شمال شرقی چین و نیمی از جزیره ساخالین به ژاپن واگذار شد و همچنین شبه جزیره کره نیز تحت الحمایه ژاپن قرار گرفت.
برگزاری کنفرانس ممنوعیت استفاده از گازهای سمی و شیمیایی در جنگها
۹۹ سال پیش در چنین روزی، ششم فوریه سال ۱۹۲۲ میلادی کنفرانس مهم محدود کردن تسلیحات بین المللی در واشنگتن، با امضای قراردادی به نام قرارداد پنج جانبه توسط پنج کشور از کشورهای شرکت کننده در این کنفرانس به کار خود پایان داد.
امضا کنندگان این قرارداد، آمریکا، انگلیس، فرانسه، ایتالیا و ژاپن بودند. به موجب این قرارداد، استفاده از هرگونه گاز سمی و شیمیایی کشنده یا بی حس کننده در جنگها ممنوع شد. چند سال بعد در ژوئن سال ۱۹۲۵ میلادی، منع به کارگیری گازهای کشنده در جنگها از سوی تعداد بیشتری از کشورها مورد توجه قرار گرفت و طی پروتکلی در ژنو به امضای اکثر آن کشورها رسید.
کشف سردترین نقطه زمین
۸۵ سال پیش در چنین روزی، ششم فوریه سال ۱۹۳۶ میلادی سردترین نقطه کره زمین توسط یک هیات علمی و پس از چهار سال تلاش و جستجو در نقاط سرد زمین، شناخته شد.
این گروه پس از تحقیقات بسیار دریافتند که سردترین ناحیه زمین، شهر ورخویانسک (Verkhoyansk) در سیبری، واقع در شمال روسیه است. این شهر تا پیش از فروپاشی شوروی، تبعیدگاه مجرمان سیاسی این کشور بود و جمعیت بسیار کمی دارد و شغل اصلی مردم آن تجارت پوست و استخراج معدن است. سرمای این منطقه در زمستان به هفتاد درجه زیر صفر میرسد.
درگذشت امیر عبدالکریم ریفی، سردار آزدایخواه مراکش
۵۸ سال پیش در چنین روزی، ششم فوریه ۱۹۶۳ میلادی "امیرعبدالکریم ریفی" سردار آزادیخواه مسلمان مراکش درگذشت.
محمد بن عبدالکریم الخطابی (Muhammad Ibn 'Abd El-Karim El-Khattabi) معروف به امیر محمد ریفی، رئیس قبیله ریف و از امرای مسلمانان شمال افریقا در ۲۸ ژانویه سال ۱۸۸۲ م در مراکش به دنیا آمد. بی عدالتی و استعمار اسپانیا در این کشور، وی را به قیام علیه این دولت برانگیخت و به مدت ۱۴ سال رهبری قیام مردم ریف و مراکشیان علیه اسپانیا و فرانسه را به عهده داشت. عاقبت قوای متحد اسپانیا و فرانسه حلقه محاصره دریایى و زمینی را بر او تنگ کردند. در این حال، عبدالکریم از ملتها و دولتهای مسلمان تقاضای یاری نمود، ولی هیچ کمکی از آنان نرسید و سرانجام در سال ۱۹۲۶ م مغلوب شد و تسلیم فرانسویان گردید. وی پس از مدتی به فرانسه منتقل شد و از آن پس به مدت بیش از ۳۵ سال در تبعید به سر برد. عبدالکریم ریفی در اواخر عمر به کشورش بازگشت و سرانجام در ششم فوریه ۱۹۶۳ م در ۸۱ سالگی درگذشت.