در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از ترور گاندی تا رژه نمایشی در خیابانهای تهران
امروز شنبه، یازدهم بهمن سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با شانزدهم جمادی الثانی سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با سی ام ژانویه سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (یازدهم بهمن) به شرح زیر است:
درگذشت ابن دراج، شاعر و نویسنده مشهور آندلسی
۱۰۲۱ سال پیش، در روز شانزدهم جمادی الثانی سال ۴۲۱ هجری قمری بنا بر اقوال تاریخی، «ابن دراج قسطلی» (Ebn-e Darraj Qastalli)، شاعر و کاتب مشهور آندلسی وفات یافت.
ابن دراج که در سال ۳۴۷ هجری قمری متولد شد، از شعرای بزرگ آندلس - واقع در جنوب اسپانیای امروزی ـ بود و نقش بسزایی در اعتلای شعر عربی در پایان قرن چهارم و آغاز قرن پنجم هجری قمری داشت. او پدید آورنده سبکی نوین در شعر عربی در آندلس بود و اشعارش، افزون بر ارزش ادبی و هنری، منبع موثقی درباره حوادت آن زمان اسپانیا محسوب میشود.
تولد روزولت، سی و دومین رئیس جمهور آمریکا
۱۳۹ سال پیش در چنین روزی سی ژانویه سال ۱۸۸۲ میلادی "فرانکْلین روزوِلْتْ" (Franklin D. Roosevelt) سی و دومین رئیس جمهور امریکا متولد شد.
فرانکلین در دانشگاههای هاروارد و کلمبیا به تحصیل حقوق پرداخت و خدمات سیاسی اش را از دستگاه قانونگذاری نیویورک آغاز کرد و به زودی به معاونت وزارت دریاداری رسید. در سال ۱۹۲۰ از طرف حزب دموکرات نامزد ریاست جمهوری گردید. اما سال بعد به علت بیماری فلج از عرصهی سیاست خارج شد، تا پس از ۸ سال که بالاخره بهبودی حاصل نمود دوباره وارد کارهای سیاسی شد و فرماندار نیویورک گردید. در ۱۹۳۳ رئیس جمهور شد و از همان اوان به اصلاح اوضاع وخیم اقتصادی پرداخت و، چون در انجام نقشههای خود که (آئین جدید) معروف است کامیاب گردید چهاربار پیاپی به ریاست جمهوری انتخاب گردید که در امریکا هرگز سابقه نداشته است. در ۱۲ آوریل سال ۱۹۴۵ یعنی سه هفته قبل از شکست قطعی نازیها، در (وارم اسپرینگ) جورجیا در گذشت.
آغاز زمامداری هیتلر در آلمان
۸۷ سال پیش در چنین روزی، سی ام ژانویه سال ۱۹۳۴ میلادی دوره زمامداری آدولف هیتلر، دیکتاتور نژادپرست آلمانی آغاز شد.
حزب ناسیونال سوسیالیست که توسط هیتلر تاسیس شد، در انتخابات سال ۱۹۳۰، ۱۰۷ کرسی رایشتاک (پارلمان آلمان) را به دست آورد. وی پس از دستیابی به مقام صدراعظمی و سپس ریاست جمهوری آلمان در سال ۱۹۳۴، خود را رهبر این کشور نامید و با ایجاد سازمان مخوف امنیتی به نام «اس اس» و تاسیس شکنجه گاههای بزرگ، مخالفان خود را روانه اردوگاههای کار اجباری کرد. هیتلر میلیونها انسان را قربانی اهداف نژادپرستانه خود کرد. وی با تصرف دالان دانتزیک در لهستان در سپتامبر سال ۱۹۳۹، آغازگر جنگ جهانی دوم بود که سرانجام به شکست آلمان و متحدین این کشور منتهی شد. هیتلر به دنبال این شکست در سال ۱۹۴۵ خودکشی کرد.
ترور مهاتما گاندی، رهبر ملی و مردمی هند
۷۳ سال پیش در چنین روزی، سی ام ژانویه سال ۱۹۴۸ میلادی «مهاتما گاندی» (Mohandas Karamchand Gandhi) رهبر ملی و مردمی هند و بنیانگذار استقلال این کشور، توسط یک جوان متعصب هندو ترور شد.
گاندی در سال ۱۸۶۹ متولد شد و فارغ التحصیل رشته حقوق از انگلستان بود و مدتی نیز در آفریقای جنوبی، رهبری هندیان مبارز را به عهده داشت. او به پاس رهبری مردم محروم هند در مبارزه با دولت استعمارگر انگلیس به مهاتما، یعنی دارای روح بزرگ، معروف شد. گاندی درسال ۱۹۲۲ میلادی بخاطر طرح شعار یا مرگ یا استقلال، به شش سال زندان محکوم شد و پس از آزادی، سیاست مبارزه منفی را علیه استعمارگران انگلیسی در هندوستان رهبری کرد. این عمل گاندی به همراه تلاش هایش برای از بین بردن اختلاف میان هندوها و مسلمانان، ضربه مهلکی بر پیکر استعمار انگلیس در هند وارد آورد. هند سرانجام در ماه اوت ۱۹۴۷ به رهبری گاندی استقلال یافت. از آثار به جای مانده از وی میتوان به «شرح حال گاندی» به قلم خودش و «داستان تجربیات من از حقیقت» اشاره کرد.
درگذشت آرویل رایت، یکی از سازندگان اولین هواپیمای موتوردار
۷۳ سال پیش در چنین روزی، سی ام ژانویه سال ۱۹۴۸ میلادی "اُرْویلْ رایْتْ" (Orville Wright) یکی از سازندگان اولین هواپیمای موتوردار جهان درگذشت.
اُرویلْ در ۱۹ آگوست ۱۸۷۱ م در ایالت اوهایو در امریکا به دنیا آمد و چهار سال از برادرش ویْلبِر کوچکتر بود. آنها فرزندان کشیشی بودند که وی به سبب تنگدستی نمیتوانست وسیله تحصیل آنان را فراهم آورد. از این رو این دو برادر که به کارهای فنی و ساختمان موتورها و ماشینها علاقهمند بودند یک کارگاه دوچرخه سازی تأسیس کردند. برادران رایت که علاقه بیش از اندازهای به پرواز داشتند سرانجام در روز هفدهم دسامبر ۱۹۰۳ م آرزوی دیرینه خود را محقق ساختند و اولین هواپیمای موتوردار جهان را که به مدت ۵۹ ثانیه در آسمان پرواز کرد، اختراع کردند. با این حالْ باز هم برای تکمیل اختراع خود تلاش کردند تا اینکه در پروازهای بعد، موفق به ثبت رکورد پرواز ۵۶ دقیقه در آسمان گردیدند. هر چند ویلبر رایت در سال ۱۹۱۲ م درگذشت، ولی اُرویل مدتها بعد از او دنباله اختراع بزرگ خود را گرفت و در تکمیل بیشتر آن کوشید و جهان را با دنیای هواپیما آشنا کرد. اُرویل رایت پس از دهها سال تلاش سرانجام در ۳۰ ژانویه ۱۹۴۸ م، درستْ ۴۵ سال پس از آزمایش موفقیت آمیز اولین پرواز هواپیمای موتوردار جهان، در اوج شهرت و افتخار در ۷۷ سالگی درگذشت.
آخرین رژه نمایشی نیروهای مسلح رژیم پهلوی در خیابانهای تهران
۴۲ سال پیش در چنین روزی، یازدهم بهمن سال ۱۳۵۷ هجری شمسی آخرین رژه نمایشی نیروهای مسلح رژیم شاه، به منظور مرعوب کردن مردم مسلمان ایران، در خیابانهای تهران انجام شد.
در جریان این رژه، بسیاری از نظامیان بدنه ارتش، با ملت مسلمان و انقلابی ایران، دست اتحاد و همبستگی دادند و به مبارزه با رژیم رو به زوال شاه پیوستند. ازسوی دیگر خبرگزاریها اعلام کردند که حضرت امام خمینی (ره) ساعت سه و سی دقیقه بامداد به وقت تهران، از فرانسه به سوی ایران پرواز خواهد کرد و در ساعت نه و سی دقیقه صبح دوازدهم بهمن ماه به تهران خواهد رسید. با اعلام این خبر، مردم مسلمان ایران برای استقبال از رهبر محبوبشان به خیابانهای تهران ریختند.