در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از فرمان تشکیل دولت موقت انقلاب تا درگذشت غلوش
امروز پنجشنبه شانزدهم بهمن سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۲۱ جمادی الثانی سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با چهارم فوریه سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( شانزدهم بهمن) به شرح زیر است:
درگذشت محسن بن علی تنوخی، ادیب، شاعر و مورخ مشهور مسلمان
۱۰۵۸ سال پیش در چنین روزی در بیست و یکم جمادی الثانی سال ۳۸۴ قمری بنا بر اقوال تاریخی، «محسن بن علی تنوخی» ادیب، شاعر و مورخ مشهور مسلمان درگذشت.
محسن بن على تنوخى در شعر و ادب، استعداد سرشارى داشت و اشعار بسیارى از خود بر جاى گذاشت. تنوخى در مدتى کوتاه، مراتب علمى و دینى متداولِ زمانِ خود را طى کرد و سپس به شغل قضاوت پرداخت. کتاب الفَرَجُ بَعد الشِّدَّة، شامل مجموعه اى از وقایع تاریخى و اجتماعى آن دوران است که وى آن را با دقت و ظرافت، تالیف کرد. هم چنین کتاب دیگر تنوخى، المساجد نام دارد که دربرگیرنده حکایات و فرازهاى اخلاقى است.
برگزاری کنفرانس یالتا در آستانه شکست آلمان در جنگ جهانی دوم
۷۶ سال پیش در چنین روزی، چهارم فوریه سال ۱۹۴۵ میلادی به دنبال آشکار شدن نشانههای شکست قطعی آلمان در جنگ جهانی دوم، کنفرانس یالتا، در شبه جزیره کریمه ـ واقع در جنوب روسیه و ساحل دریای سیاه - با شرکت سران کشورهای آمریکا، شوروی و انگلیس تشکیل شد.
هدف از این اجلاس بررسی آخرین وضعیت سیاسی و نظامی کشورهای درگیر در جنگ جهانی دوم و تعیین سرنوشت سرزمینهای تحت اشغال متفقین بود. در کنفرانس یالتا، در مورد چگونگی تسلیم بی قید و شرط آلمان تصمیم نهایی اتخاذ و مقرر شد پس از شکست آلمان، دولتهای آمریکا، انگلیس و شوروی هر یک منطقهای از آلمان را اشغال کنند. از فرانسه نیز دعوت شد تا به عنوان عضو چهارم کمیسیون نظارت، منطقهای از آلمان را تحت کنترل خود بگیرد. از دیگر تصمیمات این اجلاس میتوان به خلع سلاح آلمان، محاکمه و مجازات جنایتکاران جنگی و دریافت غرامت از دولت آلمان اشاره کرد. همچنین در کنفرانس یالتا در مورد تشکیل کنگره ملل متحد که مقدمه تشکیل سازمان ملل متحد بود، توافق به عمل آمد. سه ماه پس از کنفرانس یالتا، جنگ جهانی دوم با تسلیم آلمان در ماه مه سال ۱۹۴۵ میلادی، پایان پذیرفت.
استقلال سریلانکا از انگلستان
۷۳ سال پیش در چنین روزی، چهارم فوریه سال ۱۹۴۸ میلادی کشور «سریلانکا» موفق به کسب استقلال از انگلستان شد و چنین روزی به عنوان روز ملی این کشور نام گرفت.
این کشور، که جزیرهای در جنوب شرقی هندوستان است، در اواسط قرن شانزدهم میلادی به تصرف پرتغالیها و سپس هلندیها درآمد و از سال ۱۷۹۸ میلادی، رسماً جزو مستعمرات انگلیس شد. از اولین سالهای جنگ جهانی اول، نهضت استقلال طلبی در سریلانکا که قبلا سیلان خوانده میشد، آغاز شد. در سال ۱۹۳۱ میلادی انگلیس، مجبور به دادن حق رای عمومی به مردم سریلانکا و تاسیس مجلس قانونگذاری و شورای اجرایی در این کشور شد. اما سریلانکا هنوز از نظر سیاست خارجی به استقلال کامل دست نیافته بود. به همین دلیل، مبارزات مردم سریلانکا ادامه یافت تا آنکه این جزیره در سال ۱۹۴۸ به طور کامل از سلطه انگلیس خارج شد و رسما اعلام استقلال کرد. در سال ۱۹۷۲ نوع حکومت سریلانکا از فرمانداری کل به جمهوری و نام آن از سیلان به سریلانکا تغییر یافت. مهمترین مشکل داخلی سریلانکا استقلال طلبی اقلیت بزرگ تامیلی است که با مخالفت دولت مواجه شده و جنگ داخلی پرتلفات و پرهزینهای را به این کشور تحمیل کرد. سریلانکا با مساحت ۶۵۶۱۰ کیلومترمربع در شمال اقیانوس هند واقع است و با هند همسایه است.
صدور فرمان تشکیل دولت موقت انقلاب اسلامی
۴۲ سال پیش در چنین روزی، شانزدهم بهمن سال ۱۳۵۷ هجری شمسی حضرت امام خمینی (ره)، بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران در آستانه پیروزی انقلاب اسلامی، فرمان تشکیل دولت موقت انقلاب اسلامی را صادر کرد.
حضرت امام (ره) در این فرمان، اهداف و برنامههای انقلاب اسلامی را اعلام کرد و از دولت موقت خواست برای تحقق این اهداف بکوشد. در فرمان امام، وظایف اصلی دولت موقت، برگزاری همه پرسی برای تعیین نظام سیاسی کشور، برگزاری انتخابات و تشکیل مجلس موسسان برای تدوین قانون اساسی و برگزاری اولین انتخابات مجلس شورا، ذکر شده بود. همزمـان با تشکیل دولت موقت، در چند پایگاه نظامی رژیم شاه، تظاهراتی به جانبداری از انقلاب اسلامی و حضرت امام خمینی (ره) انجام شد و با وجود برقراری حکومت نظامی و ممنوعیت تظاهرات از جانب رژیم شاه، همچنان در سراسر ایران راهپیماییهای گستردهای برپا بود و دامنه مبارزات مردم مسلمان ایران برای براندازی رژیم شاه هر روز گستردهتر میشد.
اعتراف سازمان سیا به ناکامی در شکست انقلاب اسلامی
۴۲ سال پیش در چنین روزی شانزدهم بهمن سال ۱۳۵۷ هجری شمسی سازمان سیا بر ناکامی در پیش بینی مسائل انقلاب اسلامی ایران اعتراف کرد.
مسؤولین سازمان سیا اعتراف کردند: این سازمان در رابطه با پیش بینی مسائل ایران ناکام بوده است. چیزی که ما پیش بینی نمی کردیم این بود که یک پیرمرد ۷۸ ساله پس از ۱۴ سال تبعید، مردم ایران را به این شکل به هم پیوند بزند.
درگذشت راغب مصطفی غلوش، قاری برجسته مصری
۵ سال پیش در چنین روزی، چهارم فوریه ۲۰۱۶ میلادی «راغب مصطفی غلوش»، قاری برجسته مصری درگذشت.
راغب مصطفی غلوش در ۵ ژوئیهٔ ۱۹۳۸ در روستای برما واقع در استان غربیه مصر متولد شد و در خانوادهای قرآنی پرورش یافت. غلوش در نوجوانی کل قرآن را حفظ کرد و از ۱۶ سالگی با حضور در محافل مختلف قرآن تلاوت میکرد. شیخ راغب مصطفی غلوش، از نسل قاریانی است که پس از پایان جنگ تحمیلی، برای نخستینبار به ایران سفر کرد و خاطره خوش تلاوتهای اواخر دهه ۸۰ و دهه ۹۰ میلادی را آفرید. راغب مصطفی چند سال پس از حفظ قرآن به کانون علوم قرآنی مصر، شهر طنطا رفت و به مؤسسه و آکادمى قرائات در مسجد احمدى مصر پیوست و به گفته خود او، توانست «یک نمونه عالى از استاد مصطفى اسماعیل» را در این مسجد ارائه دهد. اما نقطه اوج فعالیت قرآنی غلوش زمانی رقم خورد که در دوران سربازی، موفق شد در مسجد مشهور امام حسین (ع) قاهره به تلاوت قرآن بپردازد. تلاوتهای او در ایران به شدت مورد استقبال قرار گرفت و در زمره تلاوتهای ماندگار او جای گرفت.
وی پس از طی دوران سخت بیماری بامداد پنجشنبه ۴ فوریه ۲۰۱۶ میلادی در سن ۷۷ سالگی در یکی از بیمارستانهای مصر دار فانی را وداع گفت.