در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از میلاد حضرت علی (ع) تا سقوط دیکتاتور سوریه
امروز پنجشنبه، هفتم اسفند سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با سیزدهم رجب سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیست و پنجم فوریه سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( هفتم اسفند ) به شرح زیر است:
میلاد حضرت علی ابن ابیطالب علیه السلام، امام اول شیعیان
۱۴۶۵ سال پیش در چنین روزی، سیزدهم رجب سال ۲۳ قبل از هجرت حضرت «علی بن ابوطالب» (علیه السلام)، پسر عمو، داماد و جانشین پیامبر اسلام (صلی الله و علیه و آله و سلم) در خانه کعبه چشم به جهان گشود.
مادر آن حضرت، فاطمه بنت اسد و پدرش ابوطالب نام داشت. حضرت علی (علیه السلام) از دوران کودکی تحت تعلیم و تربیت حضرت محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) قرار گرفت و اولین مردی بود که اسلام آورد. علی بن ابوطالب (علیه السلام) در اواخر سال دوم هجرت با حضرت فاطمه (سلام الله علیه) دختر گرامی رسول خدا (صلی الله وعلیه و اله وسلم) ازدواج کرد. حضرت علی (علیه السلام) به جز غزوه تبوک در تمامی غزوات پیامبر اکرم (صلی الله علیه و اله وسلم) حضور داشت و همواره در رنجها و سختیها یاور و حامی پیامبر بزرگ اسلام بود. امام علی (علیه السلام) دلاوری شجاع و بی مانند بود، اما قلبی بسیار مهربان داشت. به همین دلیل از مظلومان جامعه حمایت و با هر ستم مبارزه میکرد و همواره درصدد کمک به محرومین و درماندگان بود. حضرت علی (علیه السلام)، مظهر راستین عدالت اسلامی در حکومت و قضاوت بود. او در پرستش و بندگی خدا چنان بود که به هنگام عبادت سر از پا نمیشناخت و مجذوب شکوه و جمال ازلی میشد. امام علی (علیه السلام) در سال چهلم هجری قمری، پس از ۶۳ سال زندگی پربرکت و نزدیک به پنج سال حکومت، با ضربه شمشیر یک دشمن متعصب و منحرف از گروه تکفیریهای خوارج در مسجد کوفه - در عراق - مجروح شد و دو روز بعد به شهادت رسید. ضمن عرض تبریک به مناسبت میلاد مولای متقیان حضرت علی (ع)، سخنی کوتاه از آن پیشوای وارسته و انسان کامل برایتان نقل میکنیم: «با مردم چنان رفتار کنید که اگر مردید بر شما بگریند و اگر زنده ماندید به شما مهربانی ورزند.»
آغاز ایام اعتکاف یا ایام البیض
سیزدهم رجب مصادف با مناسبت دیگری در آموزههای دین اسلام هم است.
از امروز، سیزدهم رجب «ایام البیض» (Al - Biz) یا ایام اعتکاف آغاز میشود و سه روز به طول میانجامد. مومنان علاقمند در این مدت، با خلوت گزیدن در مساجد شهرها به راز و نیاز با آفریدگار مهربان میپردازند که به این عمل اعتکاف میگویند. معتکفین با روزه و عبادت در این سه روز، تلاش میکنند با رهایی از قید و بندهای زندگی دنیوی، خود را به پروردگار عالم نزدیکتر کنند. اعتکاف از سنتهای مورد توجه پیامبراکرم (صلی الله و علیه و آله و سلم) و سایر پیشوایان دینی بوده و آنها مسلمانان را به خاطر تاثیرات عمیق و معنوی اعتکاف، به انجام این عبادت به ویژه در این سه روز، تشویق کرده اند. حضرت محمد (ص) دراین زمینه میفرماید: «اعتکاف از روی ایمان و اخلاص، موجب آمرزش گناهان میشود.»
مردم ایران، سال گذشته و امسال با توجه به شیوع بیماری کرونا، این عبادت و آیین را در جمعهای کوچک انجام میدهند.
سقوط ادیب شیشکلی، دیکتاتور سوریه
۶۷ سال پیش در چنین روزی، بیست و پنجم فوریه سال ۱۹۵۴ میلادی جنگ مسلحانه آزادیخواهان سوریه علیه حکومت خودکامه ادیب شیشکلی (Adib Shishakli)، رئیس جمهوری نظامی وقت این کشور در کوهستانهای سوریه آغاز شد.
این پیکار با قیامهای قبلی مردم سوریه تفاوتهای عمیقی داشت، زیرا در این نبرد، گروههای میهن پرست اعم از کارگر، کشاورز، دانشجو و حتی دانش آموزان نیز حضور فعال داشتند. قیام سال ۱۹۵۴ مردم سوریه، سرانجام با وحدت مردم و ارتش به پیروزی رسید و درپی آن، هاشم اتاسی (Hashim al-Atassi) رهبر حزب خلق سوریه به ریاست جمهوری این کشور برگزیده شد و دولت شیشکلی سقوط کرد. وی که از پدری عرب و مادری کرد بود در شهر حماه زاده شد و در برزیل درگذشت.
درگذشت علامه دهخدا، ادیب و شاعر معاصر ایران
۶۵ سال پیش در چنین روزی، هفتم اسفند سال ۱۳۳۴ هجری شمسی علامه «علی اکبر دهخدا»، ادیب و شاعر معاصر ایران درگذشت.
او در سال ۱۲۵۸ هجری شمسی، در تهران متولد شد و از اولین دانش آموختگان مدرسه سیاسی قدیم تهران بود. دهخدا پس از پایان تحصیلات مقدماتی به اروپا رفت و مدت ۵ سال به تحقیق و تفحص پرداخت. بازگشت وی به ایران، مصادف با نخستین طلیعه افکار آزادیخواهانه و شروع مبارزات جنبش مشروطیت در ایران بود. دهخدا که با استبداد و مظالم آن زمان به شدت مخالف بود، به صف مبارزان پیوست و به نگارش مقالات تند و طنزآمیز پرداخت. آثار ادبی و انتقادی دهخدا از نظر سبک و سلیقه، کم نظیر بود و نوآوری او در طنزنویسی، مکتبی نوین در زبان و ادبیات فارسی به وجود آورد. در زمینه شعر نیز دهخدا آثار برجستهای دارد که با بیانی ساده و دلنشین سروده شده است. دهخدا با گردآوری کتاب «امثال و حکم» که مجموعهای از بیست و چهار هزار ضرب المثل فارسی است، نخستین فرهنگنامه فولکلوریک را در زبان فارسی تدوین کرد. بزرگترین و آخرین شاهکار علمی و ادبی دهخدا، «لغت نامه» اوست. لغت نامه دهخدا آنچنان گسترده، دقیق و غنی است که میتوان آن را یکی از شاهکارهای بزرگ زبان فارسی در قرن اخیر دانست. لغت نامه دهخدا در دهها جلد، گنجینه نفیسی در تاریخ ادبیات و زبان فارسی به شمار میرود.
انحلال پیمان ورشو
۳۰ سال پیش در چنین روزی، بیست و پنجم فوریه سال ۱۹۹۱ میلادی نمایندگان کشورهای عضو پیمان ورشو، در یک گردهمایی در بوداپست پایتخت مجارستان، انحلال این پیمان را اعلام کردند.
این پیمان در چهاردهم ماه مه سال ۱۹۵۵ میلادی برای مقابله با پیمان نظامی ناتو، توسط کشورهای بلوک شرق تاسیس شده بود. پیمان ورشو، از مسکو هدایت میشد و کشورهای عضو آن متعهد بودند در صورتی که یکی از اعضای پیمان ورشو در اروپا مورد تجاوز و حمله نظامی قرار گیرد، از آن کشور دفاع کنند. در آستانه فروپاشی شوروی درسال ۱۹۹۱ میلادی، وزرای خارجه و دفاع کشورهای لهستان، مجارستان، رومانی، بلغارستان، چکسلواکی و شوروی، معاهدهای امضا کردند که بر اساس آن، تعهدات این کشورها در پیمان ورشو لغو شد. همچنین فرماندهی عالی متحد، ستاد مشترک و کلیه سازمانهای وابسته به پیمان ورشو نیز منحل اعلام شد.
ترور نمازگزاران فلسطینی در حرم حضرت ابراهیم
۲۷ سال پیش در چنین روزی، بیست و پنجم فوریه سال ۱۹۹۴ میلادی یک صهیونیست افراطی، نمازگزاران روزه دار را در حرم حضرت ابراهیم (ع) در شهر الخلیل واقع در کرانه غربی رود اردن به رگبار مسلسل بست و ۲۹ تن را شهید و تعداد زیادی را مجروح کرد.
این ترور وحشیانه که بار دیگر خصومت صهیونیستها با مسلمانان را به نمایش گذاشت، با واکنش تند و خشم آلود جهان اسلام مواجه شد و دولتهای عربی مجبور شدند برای مدتی، مذاکرات سازش با اسرائیل را به حالت تعلیق درآورند. ترور بی رحمانه دهها نمازگزار در ماه مبارک رمضان باعث شد ماهها سرزمینهای اشغالی فلسطین ناآرام شود و فلسطینیها مقابله با رژیم صهیونیستی را شدت بخشند. باتوجه به این واکنش ها، رژیم اسرائیل، مهاجم تروریست را دستگیر و محاکمه کرد، اما در نهایت با ادعای اینکه صهیونیست مهاجم دیوانه است، از مجازات وی سر باز زد.