در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از نبرد یرموک تا آغاز هفته نیکوکاری
امروز پنجشنبه، چهاردهم اسفند سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۲۰ رجب سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با چهارم مارس سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( چهاردهم اسفند ) به شرح زیر است:
نبرد یرموک میان سپاه اسلام و ارتش امپراتوری روم
۱۴۲۹ سال پیش، در روز بیستم رجب سال ۱۳ هجری قمری نبرد «یرموک» میان سپاه اسلام و ارتش امپراتوری روم شرقی، در درهای به همین نام در سرزمین فلسطین، به وقوع پیوست.
درپی فتوحات مسلمانان در شام (سوریه کنونی)، هراکلیوس پادشاه روم سپاه بزرگی برای جنگ با آنان فراهم آورد، اما مسلمانان باوجود نفرات و تجهیزات بسیار کمتر، توانستند سربازان امپراتور روم را شکست دهند. این شکست باعت شد دروازههای شرقی امپراتوری روم به روی مسلمانان گشوده شود. مسلمانان یک سال بعد، شهر بیت المقدس را بدون خونریزی فتح کردند.
درگذشت محمد مصدق، رهبر ملی شدن نفت ایران
۵۴ سال پیش، در روز چهاردهم اسفند سال ۱۳۴۵ هجری شمسی دکتر «محمد مصدق»، نخست وزیر و رهبر ملی شدن نفت ایران، درگذشت.
او در سال ۱۲۶۱ هجری شمسی در تهران متولد شد. مصدق در سال ۱۲۹۹ هجری شمسی به سمتهای وزیر دارایی، وزیر خارجه و سپس به نمایندگی مردم تهران در مجلس شورای ملی برگزیده شد، اما پس از آن برای مدتی، از سیاست کناره گرفت. مصدق درسال ۱۳۲۲ بار دیگر به صحنه سیاست بازگشت و در دورههای چهاردهم و شانزدهم مجلس شورای ملی، برای ملی کردن صنعت نفت ایران تلاش کرد. وی در ۲۹ اسفند ماه سال ۱۳۲۹ هجری شمسی، موفق شد قانون ملی شدن صنعت نفت ایران را با حمایت جریانهای اسلامی به رهبری آیت الله کاشانی و گروههای ملی حاضردر مجلس، به تصویب مجلس شورای ملی و سنا برساند. مصدق در اردیبهشت سال ۱۳۳۰ هجری شمسی برای اجرای این قانون و خلع ید از شرکت نفت انگلیس، نخست وزیر ایران شد، اما درجریان کودتای آمریکایی ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ ه ش، همراه با عدهای از یارانش دستگیر و زندانی شد و پس از محاکمهای فرمایشی، به سه سال زندان محکوم شد. مصدق پس از طی دوران محکومیت به روستایی در غرب تهران تبعید شد. وی پس از چند سال تبعید، در چنین روزی در روستای احمدآباد
درگذشت.
دستور تشکیل کمیته امداد
۴۲ سال پیش در چنین روزی، ۱۴ اسفند ۱۳۵۷ شمسی کمیته امداد، به دستورامام خمینی رای پشتیبانی از محرومان و مستضعفان و توانمندسازی آنها تأسیس گردید.
سابقه فعالیتهای کمیته امداد به سالهای قبل از پیروزی انقلاب و در حدود سال ۱۳۴۲ باز می گردد که تعدادی از انقلابیون که در زمره یاران امام خمینی بودند، مأموریت پیدا کردند به خانواده زندانیان، نیازمندان و مبارزان رسیدگی کنند. این کمکها تا زمان پیروزی انقلاب ادامه یافت و سه هفته پس از پیروزی انقلاب، این نهاد به دستور امام برای دستگیری از محرومان و مستضعفان و یاری آسیب دیدگان تشکیل یافت. کمیته امداد تاکنون خدمات قابل توجهی در جهت اهداف خیرخواهانه و انسان دوستانه انجام داده و توانسته است کمکهای فراوانی در سراسر کشور ایران به محرومان و آسیب دیدگان بنماید. همچنین کمیته امداد در مواقع ضروری، کمکهای مردمی را به برخی کشورهای اسلامی ارسال میکند.
درگذشت آیت الله واعظ طبسی، تولیت آستان قدس رضوی
۵ سال پیش در چنین روزی، چهاردهم اسفند ۱۳۹۴ شمسی آیتالله عباس واعظ طبسی، تولیت آستان قدس رضوى درگذشت. واعظطبسى در ۳ تیرماه ۱۳۱۴ در مشهد مقدس و در خانوادهاى مذهبى و روحانى متولد شد. در یک سالگى پدرش را از دست داد و دوران کودکى را با سرپرستى مادر پشت سر گذاشت. آیتالله واعظ طبسى در ۱۶ سالگى به حوزه علمیه وارد شد و دروس مقدماتى، سطوح متوسطه و عالیه و خارج را به طور جدّى دنبال کرد و از محضر اساتید و عالمان برجسته اى همچون آیات عظام و حجج الاسلام والمسلمین خالقى، جاویدى، ادیب نیشابورى، حاج سید احمد مدرس یزدى، حاج شیخ مجتبى قزوینى و میلانى بهره گرفت. آیتالله واعظطبسى از سنین ۱۲ یا ۱۳ سالگى با سیاست آشنا بود و پس از گذشت یکى دوسال از شروع درس در حوزة علمیه، با سخنرانى هاى خویش مبارزه اى هدفمند و جهت دار را علیه دستگاه حاکم آن زمان آغاز کرد، تا جایى که چندین بار به دلیل این سخنرانىها، ممنوع المنبر شد و یا به زندان افتاد، لکن این مبارزه مقدس را تا پیروزى انقلاب شکوهمند اسلامى ایران به رهبرى امام خمینى (ره) ادامه داد و همیشه یار و یاور اسلام و نظام اسلامى براى خدمت به جامعه اسلامى بود. آیتالله واعظطبسى پس از پیروزى انقلاب شکوهمند اسلامى همواره به عنوان یکى از استوانه هاى نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران مورد توجّه قرار داشته و از سوى امام خمینى (ره) به عنوان نماینده معظم له در استان خراسان و تولیت آستان قدس رضوى منصوب و پس از رحلت آن بزرگوار، این حکم از سوى رهبر معظم انقلاب اسلامى و ولى امر امت اسلام تأیید شد. وى علاوه بر خدمت در بارگاه مقدس رضوى در نهادهاىی همچون مجمع تشخیص مصلحت نظام و مجلس خبرگان رهبرى عضویت و ریاست حوزه علمیه خراسان را به عهده داشت. ایشان که از عصر هفتم اسفندماه ۱۳۹۴ (۲۰۱۶) به دلیل عارضه تنفسی در بیمارستان امام رضا (ع) مشهدمقدس بستری شده بود حوالی ساعت ۲ بامداد ۱۴ اسفند ۹۴ دعوت حق را لبیک گفت.
آغاز هفته نیکوکاری
چهاردهم اسفند در جمهوری اسلامی ایران به نام هفته احسان و نیکوکاری نامگذاری شده است.
هدف از برگزاری این هفته، جذب کمکها و هدایای مردم به خانوادههای محروم و نیازمند است که جمع آوری و توزیع آن به عهده کمیته امداد امام خمینی (ره) است. زیرا کمک به هم نوع از اصول اساسی دین مبین اسلام است، همچنان که خداوند در سوره مبارکه انسان آیه ۸ و ۹ میفرماید: «و به دوستی خدا، به فقیر و اسیر و طفل یتیم طعام میدهند و گویند ما فقط برای رضای خدا به شما طعام میدهیم و از شما هیچ پاداش و سپاسی نمیطلبیم.»