در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از درگذشت کاشف الغطا تا امضای توافقنامه الجزایر
امروزشنبه، شانزدهم اسفند سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۲۲ رجب سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با ششم مارس سال ۲۰۲۱ میلادی است
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( شانزدهم اسفند) به شرح زیر است:
تولد میکل آنژ، نقاش و مجسمه ساز ایتالیایی
۵۴۶ سال پیش در چنین روزی ششم مارس سال ۱۴۷۵ میلادی "میکل آنْژْ" (Michelangelo) نقاش و مجسمه ساز بلندآوازه ایتالیایی در شهر کاپرزه متولد شد.
وی با وجود مخالفت پدرش به نقاشی و مجسمه سازی پرداخت. میکل آنژ به زودی، استعداد خود را در نقاشی، مجسمه سازی و معماری نشان داد و طی سالهای بعد شاهکارهای متعددی خلق کرد. میکل آنژ بیشترْ خود را پیکر تراش می دانست. اهمیت میکل آنْژْ بیش از هر چیز در این بود که در هر دوره از کارش، از قوانین مرسوم فراتر می رفت و قوانینی جدید بنیاد می نهاد. هنر میکل آنژ گرچه بر تمامی شیوه های قدیم فائق می آمد، در عین حال با مشخصات هیچ سبکی قابل توضیح نبود. میکل آنژ، به عنوان بزرگترین هنرمند عصر خود، تأثیر فراوانی بر هنر در دورههای بعد و نیز هنر در دوره رنسانس گذارد. وی در فن معماری نیز استاد بود و هنرش را در این رشته با ساختن قصر فارِنْزْ و کتابخانه فلورانس نشان داد. در سال ۱۵۰۵ م، میکل آنژ را به رم خواندند تا آرامگاهی برای پاپ بسازد. با این حال پاپ تمایل داشت میکل آنژ، سقف کلیسای سیسْتین را تزیین کند. کار این سقف بین سالهای ۱۵۰۸ تا ۱۵۱۲ م به پایان رسید. روحانیت عمیق و شکوه و جلال اسلوب این سقف، آن را به صورت یکی از شاهکارهای بزرگ جهان درآورده است. همچنین مجسمه های عظیم حضرت موسی (ع) و عیسی (ع) و کتیبه بزرگ کلیسای سَنت پیِر در رُم و تصویر عظیم و هنرمندانه روز محشر، از مهمترین آثار میکل آنژ به شمار می روند. میکل آنژ در نهم مارس ۱۵۶۴ م در ۸۹ سالگی درگذشت.
درگذشت کاشف الغطا، فقیه نامدار شیعه
۲۱۴ سال پیش در ۲۲ رجب (و یا ۲۷ رجب) ۱۲۲۸ هجری قمری فقیه نامدار شیعه «شیخ جعفر کاشف الغطا» در گذشت.
شیخ جعفر کاشف الغطاء در سال ۱۱۵۴ ق. در نجف اشرف به دنیا آمد و از همان اوان کودکى به تحصیل علوم دینى پرداخت. در آغاز، مقدمات را نزد پدر آموخت و سپس از محضر بزرگانى نظیر شیخ محمدمهدى فتونى، محمدباقر وحید بهبهانى و سیدمهدى بحرالعلوم کسب دانش کرد. شیخ جعفر سپس به تالیف و تدریس پرداخت و شاگردان فراوانى تربیت نمود و کتب متعددى نگاشت. یکى از کارهاى مهم وى، مقابله با اخبارى گرى بودو تلاش مؤثرى در از بین بردن این فتنه انجام داد. سرانجام این عالم سترگ پس از هفتاد و چهار سال عمر با برکت، در روز چهارشنبه، ۲۲ یا ۲۷ رجب سال ۱۲۲۸ هـ. ق، دار فانى را وداع گفت.
درگذشت گوتلیپ دایملر، مخترع موتورسیکلت
۱۲۱ سال پیش در چنین روزی ششم مارس سال ۱۹۰۰ میلادی "گوتلیپ دایْمْلِر" (Gottlieb Daimler) مهندس آلمانی و مخترع موتور سیکلت درگذشت.
گوتلیپ دایْمْلِر مبتکر آلمانی در ۱۸ سپتامبر ۱۸۳۴ م در آلمان به دنیا آمد. حرفه اولیه دایملِر تفنگسازی بود. این مخترع آلمانی از نوجوانی به کارهای صنعتی علاقه داشت و در این زمینه مطالعات فراوانی کرد تا موفق به اختراع موتور سیکلت شد. دایملر در سال ۱۸۸۵ م صورت تغییر یافتهای از موتور خود را بر دوچرخهای نصب کرد و این نخستین موتور سیکلتی است که ساخته شد. وی در سال ۱۸۸۷ م موفق شد وسیله نقلیه چهار چرخهای را با موتور ساختِ خود به حرکت درآورد و بدین ترتیب نخستین اتومبیل را بسازد. دایلمر در سال ۱۸۹۰ م، کمپانی دایملر موتور را تأسیس کرد و همین کمپانی، سازنده اتومبیلهای مرسدس بنز است. گوتلیپ دایملر در ششم مارس ۱۹۰۰ م در ۶۶ سالگی درگذشت.
اعدام انقلابی علی رزم آرا، عامل انگلیس
۷۰ سال پیش، در روز شانزدهم اسفند سال ۱۳۲۹ هجری شمسی «علی رزم آرا» نخست وزیر وقت و عامل سرسپرده استعمار انگلیس در ایران، توسط یک مسلمان انقلابی به نام «خلیل طهماسبی» اعدام انقلابی شد.
رزم آرا ژنرال ارتش رژیم شاه بود و در تیرماه همان سال به نخست وزیری منصوب شده بود، اما نظارتش را بر ارتش حفظ کرده بود. خیانتها و انحرافات علنی رزم آرا در سیاست و امور مملکتی سبب شد روحانیون و مردم به مخالفت صریح با او بپردازند. اعدام انقلابی رزم آرا، هشداری به گروه از نمایندگان مجلس شانزدهم بود که به دلیل وابستگی به انگلیس، مانع از ملی شدن صنعت نفت در ایران میشدند. به همین دلیل پس از حرکت انقلابی خلیل طهماسبی و کشته شدن رزم آرا، به فاصله کوتاهی طرح ملی شدن صنعت نفت در کمیسیون نفت مجلس مورد تایید قرار گرفت.
استقلال غنا از انگلیس
۶۴ سال پیش در چنین روزی ششم مارس سال ۱۹۵۷ میلادی کشور آفریقایی "غنا" از استعمار انگلستان استقلال یافت و این روز، روز ملی غنا نامیده شد.
استعمار سرزمین غنا از قرن پانزدهم میلادی با ورود پرتغالیها به این کشور افریقایى آغاز شد. پس از پرتغال، غنا که به سرزمین طلا شهرت یافته بود، تحت استعمار انگلستان قرار گرفت، اما قیام های استقلال طلبانه مردم غنا در اواسط قرن بیستم، مقدمات خودمختاری این کشور را فراهم کرد. به دنبال این قیامها، نخستین انتخابات عمومی در غنا برگزار شد و قوام نکرومه به نخست وزیری رسید. او در ۶ مارس ۱۹۵۷ م غنا را مستقل اعلام کرد و در سال ۱۹۶۰ آن را جمهوری خواند، اما در سال ۱۹۶۶، دولت ملی نکرومه با یک کودتا سرنگون شد. از آن پس، غنا شاهد کودتاهای نظامی متعددی بوده است. کشور غنا ۲۳۸/۵۳۷ کیلومتر مربع وسعت و بیش از ۲۰ میلیون نفر جمعیت دارد.
امضای قرارداد الجزایر میان ایران و عراق
۴۶ سال پیش در چنین روزی ششم مارس سال ۱۹۷۵ میلادی قرارداد الجزایر میان ایران و عراق درباره حل اختلافات مرزی: دو کشور در الجزیره پایتخت الجزایر امضاء شد.
در فرصت تشکیل اجلاس سران کشورهای صادرکننده نفت در الجزیره پایتخت الجزایر، ایران و عراق طی اعلامیه مشترکی در روز ششم مارس، اعلام کردند که در مورد رفع اختلافات دو کشور به توافق رسیده اند و امنیت و اعتماد متقابل را در امتداد مرزهای مشترک خویش برقرار خواهند ساخت. طرفین تصمیم گرفتند روابط حُسن همجواری و دوستانه خود را به ویژه در راه حذف و از بین بردن کلیه عوامل منفی و ایجاد همکاری متقابل برقرار سازند تا منطقه، از دخالت خارجی مصون بماند. برای اجرای تصمیمات اتخاذ شده در الجزیره، وزیران خارجه ایران، عراق و الجزایر جهت تنظیم وامضای سند اعلامیه الجزایر، چندین بار با یکدیگر دیدار کردند که در نهایت در ۱۲ ژوئن ۱۹۷۶ م به امضای دو طرف رسید. پس از توافق الجزیره، سطح روابط ایران و عراق به گونهای مطلوب افزایش یافت و طرفین ضمن اعلام تصمیم خود برای اجرای کامل مفاد این قرار داد، از اقدامات جدی دو طرف در اجرای مفاد قرارداد الجزیره، به منظور پایان بخشیدن به کلیه اختلافات ابراز خشنودی کردند. این موافقت نامه که به قرارداد ۱۹۷۵ الجزایر معروف است بیش از پنج سال دوام نیافت و در ۲۱ سپتامبر ۱۹۸۰ م با نقض آشکار آن توسط صدام حسین دیکتاتور سابق عراق، سرزمین ایران مورد هجوم رژیم بعثی قرار گرفت و جنگ هشت ساله به دولت و ملت ایران تحمیل شد. در پایان جنگ و در شکستی مفتضحانه، صدام حسین حاکم دیکتاتورعراق، دوباره این قرارداد را به رسمیت شناخت.