در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از درگذشت ژول ورن تا حمله به یوگسلاوی
امروز چهارشنبه، چهارم فروردین سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با دهم شعبان سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیست و چهارم مارس سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( چهارم فروردین سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
درگذشت ابوالفوارس، دانشمند بزرگ مسلمان
۶۸۸ سال پیش در چنین روزی، دهم شعبان سال ۷۵۴ هجری قمری «مجدالدین ابوالفوارس» از علمای بزرگ اسلام، چشم از جهان فرو بست.
او در کشور عراق متولد شد و پس از گذراندن تحصیلات مقدماتی، نزد علمای برجسته به تکمیل تحصیلات خود همت گماشت، تا اینکه خود، استادی زبردست شد. وی در فقه، اصول فقه، حدیث، کلام، تفسیر و ادبیات عرب از دانشی زیاد بهرهمند بود. از این دانشمند بزرگ مسلمان، آثاری به جای مانده است که از جمله آنها میتوان به کتاب «کنزالفواید» اشاره کرد.
درگذشت ژول ورن، نویسنده فرانسوی و خالق دور دنیا در هشتاد روز
۱۱۵ سال پیش در چنین روزی، بیست و چهارم مارس سال ۱۹۰۵ میلادی «ژول ورن» (Jules Verne)، نویسنده و داستان نویس چیره دست فرانسوی در ۷۷ سالگی درگذشت.
او در فوریه سال ۱۸۲۸ میلادی متولد شد و آثار جذاب و خواندنی بسیاری را براساس پیش بینیهای خود از پیشرفتهای علمی بشر، خلق کرد. از میان کتابهای ژول ورن میتوان به «بیست هزار فرسنگ در زیر دریا»، «دور دنیا در هشتاد روز»، «پنج هفته در بالن»، «جزیره اسرار آمیز» و «سفر به اعماق زمین» اشاره کرد. شایان ذکراست که براساس اغلب این داستان ها، فیلمهای جذاب و آموزندهای ساخته شده است.
بازگشایی مسجد جامع شهر گنجه در جمهوری آذربایجان پس از فروپاشی شوروی
۳۲ سال پیش در چنین روزی، بیست و چهارم مارس سال ۱۹۸۹ میلادی مسجد جامع شهر گنجه ـ در جمهوری آذربایجان ـ پس از ۷۰ سال، بازسازی و بازگشایی شد.
این مسجد که از بناهای تاریخی این جمهوری به شمار میرود، از سال ۱۹۲۰ میلادی به حالت تعطیل درآمده بود و سرانجام در واپسین ماههای دهه هشتاد، طی مراسمی با برگزاری نماز جماعت گشایش یافت. شایان ذکر است به دنبال تحولات سیاسی در شوروی و جمهوریهای آن و باتوجه به خواست مردم مسلمان جمهوری آذربایجان، دهها مسجد بازسازی شد و مورد استفاده قرار گرفت. البته دولت جمهوری آذربایجان با در پیش گرفتن سیاست سکولاریستی، برای فعالیت مساجد محدودیتهایی ایجاد کرده است.
حمله هوایی ناتو به یوگسلاوی
۲۲ سال پیش، در روز بیست و چهارم مارس سال ۱۹۹۹ میلادی یازده کشور عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمال (ناتو) در پنجاهمین سال عمر این معاهده نظامی، حملات هوایی گستردهای را به یوگسلاوی تحت حکومت اسلوبودان میلوشویچ (Slobodan Milošević) آغاز کردند.
انگیزه ظاهری این حملات کمک به آلبانیایی تبارهایی بود که با فشارها و اقدامات غیر انسانی صربها رو به رو بودند. این عملیات که ناتو آن را "مداخله بشردوستانه" نام نهاده بود، با اعتراض شدید روسیه مواجه شد. عملیات ناتو علیه یوگسلاوی ۷۸ روز ادامه داشت. در نتیجه این عملیات، میلوشویچ شرایط ناتو را پذیرفت و نظامیان صرب از کوزوو خارج شدند. پس از پایان جنگ در ۱۰ ژوئن ۱۹۹۹، شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه ۱۲۴۴ را به تصویب رساند که به موجب آن یک نیروهای حافظ صلح سازمان ملل برای تأمین آرامش در مرزهای کوزوو تحت عنوان یونمیک تاسیس شد .
درگذشت آیت الله ملکوتی، مرجع عالیقدر شیعیان
۷ سال پیش در چنین روزی، ۴ فروردین ۱۳۹۳ شمسی آیتالله ملکوتی، مرجع عالیقدر شیعیان و امام جمعه سابق شهر تبریز درگذشت. حضرت آیت الله میرزا مسلم ملکوتی سرابی در سال ۱۳۰۲ هجری شمسی در حومه سراب و در خانوادهای مذهبی و خوشنام به دنیا آمد. از پنج سالگی به آموختن و روخوانی و حفظ قرآن کریم پرداخت. وی در هفده سالگی برای ادامه تحصیل به شهر تبریز مهاجرت کرد و در مدرسه طالبیه مشغول تحصیل شد. پس از آن در سال ۱۳۲۱ برای ادامه تحصیل به شهر قم رفت. آیت الله ملکوتی پس از سالها تحصیل و تدریس در حوزه علمیه قم برای تکمیل اندوختههای علمی و کسب معارف بیشتر از استادان حوزه علمیه نجف اشرف عازم این شهر شد و پس از ورود در درسهای خارج فقه و اصول علمای طراز اول حوزه علمیه نجف اشرف از این استادان بهره برد و به درجه اجتهاد رسید. حضرت آیت الله در سال ۱۳۴۷ به شهر مقدس قم بازگشت و در حوزه علمیه به تدریس دروس فقه و اصول پرداخت. وی در مبارزات علیه رژیم پهلوی در کنار رهبر نهضت اسلامی حضرت امام خمینی (ره) نقش برجستهای را ایفا نمود. آیتالله ملکوتی پس از پیروزی انقلاب اسلامی از سوی رهبر انقلاب اسلامی به امامت جمعه تبریز و نماینده امام در آذربایجان منصوب شد. وی در جایگاه امامت جمعه و نماینده، ولی فقیه در آذربایجان فراجناحی عمل نموده و همه گروههای سیاسی را زیر بال خود گرفت و حتی در آن سوی مرزها به خصوص جمهوری آذربایجان هم محبوبیت یافت بهطوری که بسیاری از مسلمانان جمهوری آذربایجان مقلد ایشان هستند. آیت الله ملکوتی با تالیف دهها کتاب و رساله قدم مهمی در اشاعه و نشر فرهنگ و تعالیم اسلامی برداشته اند. یکی از این تالیفات کتاب ارزشمند شرح مبسوط بر کفایه الاصول است که مورد استفاده و تدریس در حوزههای علمیه است. آیتاللهالعظمی ملکوتی که مدتی به علت بیماری ریوی در بیمارستان مسیح دانشوری تهران بستری شده بود، روز ۴ اردیبهشت ۱۳۹۳ دار فانی را وداع گفت.
روز جهانی سل
۲۴ مارس روز جهانی بیماری سل است.
در ۲۴ مارس ۱۸۸۲ برابر با ۴ فروردین ماه سال ۱۲۶۱ شمسی دکتر رابرت کخ برای اولین بار کشف خود را در مورد باسیل سل در کنفرانسی در برلین مطرح کرد به همین دلیل هر ساله ۲۴ مارس، برابر با چهارم فروردین، "روزجهانی مبارزه با سل" اعلام میگردد.