در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از روز جهانی تئاتر تا درگذشت یوری گاگارین
امروز شنبه، هفتم فروردین سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با ۱۳ شعبان سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیست و هفتم مارس سال ۲۰۲۱ میلادی است
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( هفتم فروردین سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
تولد هانس هولباین، خالق شاهکار شام آخر
۵۲۴ سال پیش، در روز بیست و هفتم مارس سال ۱۴۹۷ میلادی «هانس هولباین» (پسر) (Hans Holbein the Younger)، نقاش آلمانی در خانوادهای هنرمند متولد شد.
وی نقاشی را نزد پدرش که در این هنر مشهور بود، آموخت. هولباین سپس به سوئیس رفت و به عنوان چهره نگاری برجسته با نشریات این کشور همکاری کرد. وی پس از مدتی به انگلیس رفت و به نقاشی چهره درباریان و بازرگانان پرداخت. این نقاش آلمانی در مینیاتور نیز مهارت داشت. هولباین، انجیل لوتر را مصورسازی کرد و آثاری، چون «سفیران»، «شام آخر» و نقاشی چهره بسیاری از افراد را از خود برجای گذاشت. وی در سال ۱۵۴۳ درگذشت.
تولد ویلهلم کنراد رونگتن، کاشف اشعه ایکس
۱۷۶ سال پیش در چنین روزی، بیست و هفتم مارس سال ۱۸۴۵ میلادی «ویلهلم کنراد رونتگن» (Wilhelm Conrad Roentgen)، ریاضیدان و فیزیکدان آلمانی متولد شد.
او تحقیقات وسیعی درباره پرتوهای مختلف انجام داد. رونتگن در سال ۱۸۹۵ میلادی اشعه ایکس را کشف کرد. همچنین واحد تشعشعات پرتوهای ایکس و گاما به نام او، رونتگن، نامگذاری شده است. رونتگن در سال ۱۹۲۳ میلادی درگذشت.
روز جهانی تئاتر
بیست و هفتم مارس روز جهانی تئاتر است.
از سال ۱۹۶۱ به پیشنهاد انستیتو بینالمللی تئاتر (ITI) هر سال، روز جهانی تئاتر در تاریخ ۲۷ مارس جشن گرفته میشود. پیام سالانه این روز هر سال توسط یکی از صاحب نظران و هنرمندان عرصه تئاتر اعلام میشود و به تاثیر و تقابل تئاتر در عرصه بینالمللی اختصاص دارد. ادوارد آلبی، آگوستو بوال، ژان کوکتو، آرتور میلر و پابلو نرودا از جمله افرادی بودند که پیام روز جهانی تئاتر را تاکنون نوشتهاند. پیام روز جهانی تئاتر در سال ۲۰۱۱ توسط جسیکا کاوا، نویسنده، کارگردان و بازیگر تئاتر نوشته شدهاست. شهرت وی در عرصه بینالمللی نه به دلیل داشتن مدرک دکترا در رشته تئاتر و پژوهشهای بسیار در این زمینه، بلکه به دلیل فعالیتهای بشر دوستانه او است.
تاسیس سازمان کشورهای فرانکوفونی
۷۳ سال پیش، در روز بیست و هفتم مارس سال ۱۹۴۸ میلادی دولت فرانسه با تاسیس سازمانی به نام اتحادیه فرانسه و کشورهای طرفدار، تعدادی از کشورهای استقلال یافته را که قبلا مستعمره فرانسه بودند گردهم آورد.
این اتحادیه، مشابه سازمان کشورهای مشترک المنافع، متشکل از مستعمرات سابق انگلیس است. تشکیل اتحادیه فرانسه و کشورهای طرفدار، مقدمهای بر تاسیس «سازمان کشورهای فرانکوفونی» (Francophonie) در سال ۱۹۷۰ بود. فرانکوفونی به کشورهای آفریقایی اطلاق میشود که زمانی مستعمره فرانسه بودند. این سازمان در دو دهه اخیر فعالیت خود را افزایش داده و تعداد اعضای آن به ۵۶ کشور رسیده است. هدف سازمان کشورهای فرانکوفونی، گسترش همکاریهای کشورهای عضو در زمینههای اقتصادی، فرهنگی و علمی ذکر شده، اما دولت فرانسه به دنبال تحکیم نفوذ و تامین منافع خود در این کشورها است.
درگذشت یوری گاگارین، نخستین فضانورد جهان
۵۳ سال پیش در چنین روزی، برابر با بیست و هفتم مارس ۱۹۶۸ میلادی یوری گاگارین (Yuri Gagarin)، نخستین فضانورد جهان درگذشت.
گارگارین متولد نهم مارس ۱۹۳۴م، است که در منطقه کلوشینو واقع در حوالی مسکو به دنیا آمد. یوری الکسویچ گاگارین برای ادامه تحصیل در مدرسه عالی تکنولوژی انتخاب شد. در همان زمان، یوری به عضویت کلوپ هوایی درآمد و پرواز با هواپیمای سبک را آموخت. علاقه شدید وی به خلبانی باعث شد پس از پایان تحصیلات وارد مدرسه آموزش خلبانی ارنبرگ شود. یوری بسیار کوتاه قد بود و فقط ۱۵۷ سانتیمتر قد داشت. در سال ۱۹۶۰م جستجوی وسیعی برای انتخاب ۲۰ کاندیدا برای حضور در برنامه فضایی اتحاد جماهیر شوروی آغاز شد. یوری یکی از آن ۲۰ منتخب خوششانسی بود که تمرینات شدیدی را پشت سر گذاشت. در نهایت پس از آزمایشهای فراوان پزشکی و فیزیولوژیکی و انجام تمرینات سخت یادگیری زندگی در فضا، در دوازدهم آوریل ۱۹۶۱م، یوری گاگارین سوار بر موشک فضاپیمای وستوک ۱، به عنوان اولین انسان، مرز فضا را گشود و قدم به دنیایی اسرارآمیز نهاد. یوری گاگارین پس از این سفر تاریخی به چهره سرشناس جهانی تبدیل شد و اتحاد جماهیر شوروی از این چهره استفادههای سیاسی بسیاری کرد. یوری الکسویچ گاگارین در بیست و هفتم مارس سال ۱۹۶۸ در جریان یک پرواز تمرینی با هواپیمای میگ، که بسیار مورد علاقه وی بود، در سن سی و چهار سالگی کشته شد و فرصت آن را نیافت تا برای بار دوم زمین را از مدار و از فراسوی جو آن ببیند.
محکومیت اقدام صدام در استفاده از سلاح شیمیایی در جنگ ایران و عراق
۳۳ سال پیش در چنین روزی، هفتم فروردین ۱۳۶۷ شمسی دبیر کل سازمان ملل متحد در جریان جنگ عراق علیه ایران، بیانیهای در محکومیت استفاده از سلاحهای شیمیایی توسط رژیم عراق صادر کرد.
با گذشت زمان و استفاده گسترده عراق از سلاح های شیمیایی و عدم واکنش جّدی شورای امنیت در سال های بعد، خاوْیر پِرِزدکوئیار دبیر کل وقت سازمان ملل به ابتکار خود، بیانیه ای صادر کرد و دولت عراق را به رغم سکوت بیانیه ها و قطعنامه های شورای امنیت، محکوم کرد. یکی از این بیانیه ها در هفتم فروردین ۱۳۶۷ برابر با ۲۸ مارس ۱۹۸۸ صادر شد که دبیر کل در آن ابراز می کند که با تأسف، شواهد بسیاری در خصوص استاده از سلاح شیمیایی در روزهای اخیر از طرف نیروهای عراقی در دست دارد که صدمات فراوانی به شهروندان ایران و عراق وارد کرده است. در بخش دیگری از این بیانیه آمده است که دبیر کل به طور صریح استفاده از سلاح شیمیایی را تحت هر بهانه ای محکوم میکند. این جسارت دبیر کل که در عین بیطرفی و ضمن انعکاس وقایع، روابط مستمر خود را با طرفهای مخاصمه در طول هشت سال جنگ حفظ کرده بود، تاثیری اساسی در محدود کردن نقض حقوق بشردوستانه بین المللی در طول مخاصمات و پایان دادن به جنگ داشت.