د رچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از فروش آلاسکا به آمریکا تا تظاهرات یوم الارض
امروزسه شنبه، دهم فروردین سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با ۱۶ شعبان سال ۱۴۴۱ هجری قمری و مطابق با سی ام مارس سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( دهم فروردین سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
تولد ونسان فانگوگ، نقاش مشهور هلندی
۱۶۸ سال پیش در سی مارس ۱۸۵۳ میلادی "ونسان فانگوگ" (Vincent van Gogh) نقاش شهیر هلندی متولد شد.
وِنسان فانگوگ یکی از پرآوازه ترین نقاشان هنر مدرنِ قرن نوزدهم، در ۳۰ مارس ۱۸۵۳ م در لاهه هلند به دنیا آمد. وی در ابتدای جوانی به کارهای گوناگونی روی آورد ولی در سی سالگی عشق غریبی به نقاشی پیدا کرد. از این رو به فراگیری نقاشی روی آورد و در این هنر به تحصیل پرداخت. فانگوگ به واسطه وسواس زیادی که در نقاشی داشت، اخلاقش تند و یک نوع خشم و عصبانیت همیشگی در او بود. از این رو، در اثر همین بحران عصبی گوشش کر شد و حال غیرعادی یافت. با این وجود در حال تب و هذیان هم زغال به دست می گرفت و روی کاغذ طراحی می کرد. فانگوگ در ابتدا از رنگهای تیره استفاده می کرد و از سال ۱۸۸۶ م به رنگهای زنده و روشن توجه نمود. وی در این ایام، نشاط و فعالیت بی سابقه ای یافت و تابلوهای بسیاری کشید. با وجود جنون ادواری که عارض او می شد، تابلوهای بسیاری از فانگوگ به یادگار مانده است. این نقاش بلند آوازه هلندی، طی پنج سال آخر عمرش بیش از ۸۰۰ تابلوی رنگ روغن پدید آورد. سیب زمینی خواران و گل آفتاب گردان از زیباترین آثار فانگوگ به شمار می روند. وِنسان فانگوگ سرانجام در ۲۸ ژوئیه سال ۱۸۹۰ م در ۳۷ سالگی خودکشی کرد.
معاهده پاریس در پایان جنگ کریمه
۱۶۵ سال پیش، در روز سی ام مارس سال ۱۸۵۶ میلادی جنگ کریمه که میان روسیه از یک سو و فرانسه، انگلیس، عثمانی، اتریش و پروس از سوی دیگر آغاز شده بود، با انعقاد معاهده پاریس خاتمه یافت.
این جنگ، به خاطر کوتاه کردن دست روسیه از شرق اروپا به ویژه شبه جزیره بالکان آغاز شد و مقدمات آن دو سال قبل از شروع جنگ، با امضای معاهده قسطنطنیه میان عثمانی، فرانسه و انگلیس فراهم شده بود. بر اساس قرارداد صلح پاریس، دریای سیاه، آبراه آزاد اعلام شد و کشور رومانی نیز به وجود آمد و استقلال داخلی یافت.
فروش آلاسکا به آمریکا توسط روسیه
۱۵۴ سال پیش در چنین روزی، سی ام مارس سال ۱۸۶۷ میلادی روسیه، سرزمین غنی «آلاسکا» ـ واقع در شمال غربی کانادا و در سواحل اقیانوسهای آرام و منجمد شمالی ـ را به دلیل نیازهای مالی، در مقابل هفت میلیون و دویست هزار دلار به دولت آمریکا فروخت. سرزمین آلاسکا با مساحت بیش از یک و نیم میلیون کیلومتر مربع، اکنون چهل و نهمین ایالت آمریکا محسوب میشود و به سبب وجود ذخایر و معادن آن، بخصوص نفت و معادن طلا و درآمد حاصل از ماهیگیری، ارزش اقتصادی چشمگیری دارد.
تظاهرات عظیم یوم الارض یا روز زمین در فلسطین اشغالی
۴۵ سال پیش در چنین روزی، سی ام مارس سال ۱۹۷۶ میلادی تظاهرات عظیم «یوم الارض» یا روز زمین، در سرزمینهای اشغالی فلسطین برپا شد.
شایان ذکر است که در هجدهم اکتبر سال ۱۹۷۵ میلادی، کنفرانس دفاع از زمین در منطقه جلیل در شمال فلسطین اشغالی برگزار شد. در اولین قطعنامه این کنفرانس، شرکت کنندگان از مصادره سرزمینهای مردم عرب فلسطینی توسط رژیم صهیونیستی، اظهار تاسف و آن را شدیدا محکوم کردند. این کنفرانس تاکید کرد که سیاست رژیم اشغالگر قدس با حقوق اعراب مسلمان در سرزمینهای مادری آنها در تناقض است و رژیم صهیونیستی آشکارا منشور حقوق بشر و دموکراسی و مساوات را زیر پا گذاشته است. کنفرانس دفاع از زمین همچنین کمیتهای تشکیل داد که وظیفه آن بسیج و ساماندهی نیروهای مردمی برای اجرای قطعنامههای کنفرانس بود. این کمیته در ششم مارس سال ۱۹۷۶ میلادی با حضور ۲۰ تن از سران شوراهای شهرداریهای فلسطینی تشکیل جلسه داد و آنها پس از مشورت با نیروهای مردمی، این روز را به عنوان روز زمین تعیین کردند. همه ساله در این روز، مردم فلسطین و بسیاری از دیگر کشورهای اسلامی، با برگزاری مراسمی، سیاستهای توسعه طلبانه و غاصبانه رژیم صهیونیستی را محکوم میکنند.
تظاهرات سراسری علیه رژیم پهلوی در چهلم شهدای تبریز
۴۳ سال پیش، در روز دهم فروردین سال ۱۳۵۷ هجری شمسی در چهلمین روز قیام مردم تبریز علیه رژیم شاه، مردم چند شهر ایران دست به اقدامات اعتراض آمیز زدند.
مردم تبریز (در شمال غربی ایران) در ۲۹ بهمن ۱۳۵۶ ه. ش در اعتراض به سرکوب مردم قم که توهین رژیم شاه علیه امام خمینی (ره) را برنتافته بودند، قیام کردند که به شهید و زخمی و دستگیر شدن تعداد زیادی از آنها منجر شد. به همین دلیل، مردم شهر مرکزی یزد، در چهلم شهدای تبریز، در اجتماع باشکوهی در مسجد جامع این شهر خواستار بازگشت امام خمینی (ره) از تبعید و سرنگونی رژیم شاه شدند. همچنین در مشهد تظاهرات مردم به درگیری با نیروهای رژیم انجامید. در این حال بازار تهران و چندین شهر بزرگ ایران به نشانه اعتراض به خفقان رژیم شاه، تعطیل شد.