در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از حمله آمریکا به ژاپن تا همه پرسی در ایران
امروز پنج شنبه، دوازدهم فروردین سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با هجدهم شعبان سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با اول آوریل سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( دوازدهم فروردین سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
درگذشت سومین نایب خاص امام زمان (عج)
۱۱۱۶ سال پیش در چنین روزی هجدهم شعبان سال ۳۲۶ قمری «ابوالقاسم حسین بن روح نوبختی» سومین نایب خاصِّ امام زمان عج الله تعالی فرجه الشریف درگذشت.
سومین نایب خاص حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف)، محدث، فقیه و متکلم شیعی ایرانى، حسین بن روح نوبختى است. وی میان شیعیان بغداد، شهرت ویژهای داشت و یکی از افراد مورد اعتماد محمد بن عثمان عمری به شمار مى رفت. حسین بن روح از خاندان ایرانی نژاد، به نام «آل نوبخت» بود. جد بزرگ این خانواده یعنی «نوبخت» از بزرگترین ستاره شناسان زمان خود بود. او در سالهای ۳۰۵، ۳۲۶ ق نایب امام زمان (علیه السلام) و واسطة بین حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) و شیعیان بود. حسین بن روح دارای برترىهای فراوانی بود؛ امّا به طور عمده شهرت و اعتبار او، به مسأله نیابتش باز مى گردد. پیش از آن، محمد بن عثمان، او را حلقه اتصال بین خود و وکلای دیگرش در بغداد قرار داده بود. وی در زمان حیات نایب دوم، در دربار عباسی نفوذ چشمگیری داشت و از ناحیه برخی مقامات دولتی کمک های مالی به او مى رسید. نایب دوم، از دو یا سه سال پیش از درگذشت خود، با ارجاع برخی از شیعیان که اموالی از سهم امام و غیر آن پیش او مى بردند به حسین بن روح نوبختى، زمینه را برای نیابت وی از طرف امام زمان (علیه السلام) هموار مى کرد. او به کسانی که در این موضوع دچار شک و تردید مى شدند، تأکید مى کرد این دستور، از طرف امام (علیه السلام) صادر شده است.
تولد ویلیام هاروی، دانشمند انگلیسی و کاشف چگونگی گردش خون
۴۴۳ سال پیش در چنین روزی، اول آوریل سال ۱۵۷۸ میلادی «ویلیام هاروی» (William Harvey)، پزشک و دانشمند علم تشریح در انگلیس متولد شد.
او پس از تحصیل در رشته پزشکی، به عنوان استاد در دانشگاه مشغول به کار شد و به تحقیقات خود در علم پزشکی ادامه داد. هاروی در سال ۱۶۱۶، چگونگی گردش خون در بدن را کشف کرد و رسالهای در این مورد نوشت. وی همچنین رسالهای در باره پیدایش جانوران به رشته تحریر درآورد. هاروی در سال ۱۶۵۷ درگذشت.
تولد بیسمارک، نخستین صدراعظم آلمان
۲۰۶ سال پیش در چنین روزی، برابر با اول اوریل ۱۸۱۵ میلادی اتو ادوارد لئوپولد فون بیسمارک (Otto von Bismarck) زمام دار بزرگ و نخستین صدراعظم در تاریخ آلمان در شونهاوزن متوّلد شد.
وی در گوتینگن به تحصیل حقوق پرداخت و مدتی به عنوان دیپلمات، در سن پترزبورگ و در پاریس مشغول به کار بود تا اینکه در سال ۱۸۶۲ به عنوان نخستوزیر و وزیر خارجه پروس منصوب شد. بیسمارک، سال ۱۸۶۴ رهبری پروس را در جنگ آلمان - دانمارک و اتریش برعهده داشت. وی دو سال بعد هم همین مسئوًلیت را در جنگ پروس -اتریش به عهده داشت. این جنگ به نابودی کنفدراسیون آلمان و در نهایت، بیرون راندن اتریش از امپراتوری آلمان انجامید. سال ۱۸۶۷، کنفدراسیون آلمان شمالی تاًسیس شد که در آن بیسمارک به عنوان صدراعظم منصوب شد. در پایان جنگ پروس- فرانسه در ۱۸ ژانویه ۱۸۷۱، ویلهلم یکم در ورسای به عنوان امپراتور (آلمانی: Kaiser) خوانده شد و به این ترتیب بیسمارک توانست با همت و تلاش خود، امپراتوری آلمان را تاًسیس کند. بیسمارک، صدراعظم امپراتوری شد و لقب صدراعظم آهنین را بعدها از آن خود کرد. بیسمارک در حدود ۲۰ سال در مقام صدراعظمی آلمان، این امپراتوری را اداره کرد و سرانجام در حالی که در اواخر عمر از کار برکنار شده بود، در ۲۴ آگوست ۱۸۹۸ میلادی درگذشت.
افتتاح اولین دوره مجلس شورای ملی
۱۱۸ سال پیش در چنین روزی، هجدهم شعبان سال ۱۳۲۴ هجری قمری درپی موفقیت انقلاب مشروطه در ایران، اولین دوره مجلس شورای ملی، به طور رسمی افتتاح شد.
این مجلس به بهای فداکاریها و مبارزات بسیار، پا گرفته بود. انتخابات اولین دوره مجلس، صنفی بود و بازرگانان، کشاورزان و پیشه وران جداگانه به نامزدهای خود، رای میدادند. از اعضای برجسته این مجلس، سید محمد طباطبایی و سید عبدا... بهبهانی، دو نفر از رهبران دینی مردم ایران را میتوان نامبرد. پس از تشکیل اولین مجلس شورای قانون اساسی ایران تدوین و سپس به امضاء پادشاه وقت ایران، مظفرالدین شاه قاجار رسید. مورخین این مجلس را، از فعالترین مجالس دوران مشروطیت ایران توصیف کرده اند.
حمله نیروهای آمریکایی به ژاپن
۷۶ سال پیش، در روز اول آوریل سال ۱۹۴۵ میلادی تهاجم بزرگ نیروهای آمریکایی به جزیره اوکیناوا در ژاپن آغاز شد.
این حمله که اواخر جنگ جهانی دوم روی داد، آخرین و بزرگترین نبرد دریایی و زمینی میان آمریکا و ژاپن بود. در این نبرد ۸۳ روزه، ۱۳۰۰ کشتی و نزدیک به ده هزار هواپیمای جنگی آمریکا شرکت داشتند. ژاپنیها در این جنگ به شدت از خاک خود دفاع کردند و ۳۶ کشتی جنگی آمریکا، عمدتاً در اثر حمله کامیکازهها یا خلبانان انتحاری ژاپنی از بین رفت و ۳۶۹ کشتی به شدت آسیب دید. در این نبرد همچنین ۷۶۳ هواپیمای آمریکایی سرنگون شد. البته ژاپنیها نیز دردفاع از اوکیناوا تاوان سنگینی پرداختند و از صد و بیست هزار مدافع این جزیره، صد و ده هزار تن کشته یا مجروح شدند. ارتش ژاپن همچنین ۱۶ کشتی و ۷۸۳۰ هواپیمای جنگی خود را از دست داد. آمریکاییها در نهایت جزیره اوکیناوا را اشغال کردند، اما مقاومت ژاپنیها، آمریکا را از حمله به خاک اصلی ژاپن بازداشت. در عوض زمامداران واشنگتن برای به تسلیم واداشتن ژاپن، در یک اقدام غیر انسانی، فرمان بمباران اتمی شهرهای هیروشیما و ناکازاکی را در ژاپن صادر کردند. هم اکنون، پایگاه اصلی آمریکا در ژاپن در جزیره اوکیناوا قرار دارد و مردم این جزیره سال هاست خواستار تعطیلی این پایگاه هستند.
برگزاری همه پرسی در ایران و روز جمهوری اسلامی
۴۲ سال پیش در چنین روزی، دوازدهم فروردین سال ۱۳۵۸ هجری شمسی ملت مسلمان ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی با شرکت در یک همه پرسی، دست به یک انتخاب تاریخی وسرنوشت ساز زد.
در این همه پرسی، ملت مسلمان ایران با اکثریت نود و هشت و دو دهم درصد، به برقراری نظام جمهوری اسلامی در ایران رای مثبت داد و از آن پس، همه ساله روز دوازدهم فروردین ماه، به نام روز جمهوری اسلامی، در ایران جشن گرفته میشود. اگرچه مردم مسلمان ایران در جریان انقلاب اسلامی نیز بارها خواستار برقراری جمهوری اسلامی در کشورشان شده بودند، اما امام خمینی (ره) پس از پیروزی انقلاب، بر برگزاری یک همه پرسی از مردم در مورد نوع نظام آینده ایران، تاکید کردند. نتیجه این نظرخواهی نه تنها معدود مخالفان حکومت اسلامی را منزوی کرد، بلکه به همه جهانیان نشان داد که مردم ایران خواستار نظامی مردمی و دموکراتیک بر اساس تعالیم و قوانین دین مبین اسلام هستند. حضرت امام خمینی (ره)، رهبر فقید انقلاب اسلامی ایران، در بخشی از پیام خود به مناسبت اعلام نظام جمهوری اسلامی در ایران، فرمودند: «مبارک باد برشما روزی که پس از شهادت جوانان برومند و رنجهای طاقت فرسا، دشمن خود را از پای درآوردید و با رای قاطع به جمهوری اسلامی، حکومت عدل الهی را اعلام نمودید. حکومتی که در آن جمیع اقشار ملت بطور یکسان و برابر هستند و نور عدل الهی بر همه میتابد و باران رحمت قرآن و سنت، بر همه کس به یکسان میبارد.»