در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از رحلت نایب خاص امام زمان (عج) تا ترور سید مهدی حکیم
امروز چهارشنبه، بیست و چهارم دی سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۲۹ جمادی الاول سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با سیزدهم ژانویه سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( بیست و چهارم دی ) به شرح زیر است:
درگذشت محمد بن عثمان، دومین نایب خاص امام زمان (عج)
۱۱۳۷ سال پیش، در روز بیست و نهم جمادی الاول سال ۳۰۵ هجری قمری «محمد بن عثمان بن سعید عَمری» دومین نایب خاص حضرت مهدی (عج) دیده از جهان فروبست.
وی پس از وفات پدرش، عثمان بن سعید، اولین نایب خاص آن حضرت در سال ۱۲۶۵ ق، به این مقام رسید. محمد بن عثمان همچون پدرش، مورد اعتماد اهل بیت پیامبر (ع) بود و در طول ۴۰ سال نیابت امام زمان (ع) با وجود سختگیریهای عباسیان، به خوبی از عهده وظایفش و انتقال پیامهای آن حضرت به مردم برآمد. وی کتابهایی نیز در فقه نگاشته که «کتاب الاَشرَبه» ازجمله آنها است. لازم به ذکر است که امام زمان (عج) از زمان شهادت پدر بزرگوارشان، امام حسن عسکری (ع) در سال ۲۶۰ ق، تا سال ۳۲۹ هجری قمری در غیبت صُغری به سر بردند که در این مدت، چهار نایب یکی بعد از دیگری به عنوان واسطۀ ایشان با مردم فعالیت میکردند. اما از سال ۳۲۹ ق به بعد، غیبت کبرای حضرت مهدی (ع) شروع شد که در این مدت نایب خاصی وجود نداشته است.
تولد بارتولومیو دیاز، کاشف پرتغالی دماغه امید نیک
۵۷۱ سال پیش، در روز سیزدهم ژانویه سال ۱۴۵۰ میلادی «بارتولومیو دیاز» (Bartholomew Diaz)، دریانورد و کاشف پرتغالی، متولد شد.
وی پس از پیمودن اقیانوس اطلس به سوی جنوب، در سال ۱۴۸۸ میلادی دماغه امید نیک را در جنوبیترین قسمت از خاک قاره آفریقا کشف کرد. واسکو دو گاما دریانورد هموطن دیاز، ده سال بعد از همین مسیر، راه دریایی هندوستان را کشف کرد. کشف این راه از آن جهت برای غرب مهم بود که حکومت عثمانی در پی تصرف قسطنطنیه در سال ۱۴۵۳ میلادی، راه اروپا به آسیا را بسته بود. دیاز در سال ۱۵۰۰ میلادی درگذشت.
درگذشت جورج فاکس، رهبر کواکرهای مسیحی
۳۳۰ سال پیش، در روز سیزدهم ژانویه سال ۱۶۹۱ میلادی «جورج فاکس» (George Fox) مصلح مسیحی انگلیسی درگذشت.
وی در سال ۱۶۲۴ در خانوادهای مذهبی متولد شد. فاکس تناقضهای موجود در گفتار و رفتار کشیشان و مردم و همچنین جنگهای حاکمان را برنمی تابید و در نوزده سالگی برای یافتن حقیقت به جستجو پرداخت. وی معتقد بود که باید به تعالیم اصیل مسیح بازگشت، از خونریزی پرهیز و در مقابل ستم ایستادگی کرد. البته فاکس نیز در عقاید خود دچار اشتباهاتی شد، اما به هر حال افکارش مخالف تعالیم کلیسای آن روز بود. بویژه آنکه وی و پیروانش که «کواکر» (Quakers) خوانده میشدند، جلسات کلیسا را برهم میزدند و به روحانیون مسیحی اعتراض میکردند. فاکس چند بار به زندان افتاد و صدها تن از پیروانش نیز در زندان شکنجه میشدند. جنبش اصلاح طلب دینی او پس از مرگش نیز ادامه یافت و همچنان این فرقه مذهبی فعال است.
ترور آیت الله حکیم، عضو برجسته مجلس اعلای اسلامی عراق
۳۴ سال پیش در چنین روزی، بیست و نهم جمادی الاول سال ۱۴۰۸ هجری قمری آیت الله «سید مهدی حکیم»، عضو برجسته مجلس اعلای اسلامی عراق و فرزند آیت الله العظمی سید محسن حکیم، از مراجع گرانقدر اسلام، در خرطوم پایتخت سودان توسط ماموران امنیتی رژیم صدام ترور شد و به شهادت رسید.
سید مهدی حکیم از شاگردان شهید آیت ا... صدر و از مخالفان سرسخت رژیم صدام، دیکتاتور معدوم عراق بود. از جمله فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی وی میتوان به ایجاد جماعت علمای بغداد و کاظمین و نیز تاسیس مراکز علمی و آموزشی برای طلاب علوم دینی اشاره کرد.