درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از پیمان استارت ۲ تا روز جهاد کشاورزی
امروز یکشنبه، چهاردهم دی سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۱۹ جمادی الاول سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با سوم ژانویه سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( چهاردهم دی ) به شرح زیر است:
درگذشت سیوطی، لغت شناس مسلمان
۵۳۱ سال پیش در چنین روزی، نوزدهم جمادی الاول سال ۹۱۱ هجری قمری «ابوالفضل عبدالرحمان سیوطی» ملقب به جلال الدین، فقیه، محدث و لغت شناس معروف در قاهره درگذشت.
او در سال ۸۴۹ هجری قمری متولد شد و در نوجوانی قرآن کریم را حفظ کرد. سیوطی سالها در فقه، حدیث، تفسیر، نحو و لغت دانش آموخت و در این علوم بر معاصرین خود برتری یافت. تالیفات او را سیصد تا پانصد عنوان ذکر کرده اند که از بین آنها میتوان به «الاقتراح»، «الکتاب الکبیر» و «تاریخ الخلفاء» اشاره کرد.
درگذشت لاروس، ادیب فرانسوی
۱۴۶ سال پیش در چنین روزی، سوم ژانویه سال ۱۸۷۵ میلادی «پیر لاروس» (Pierre Larousse)، ادیب و لغت شناس فرانسوی، درگذشت.
او در سال ۱۸۱۷ میلادی متولد شد. وی همزمان با تحصیل، در کارگاه پدرش نیز کار میکرد. لاروس از این زمان درصدد تهیه کتاب لغت برآمد و پس از سالها تلاش و مطالعه، «فرهنگ بزرگ لاروس» را تدوین کرد. لاروس از جمله افرادی بود که روش تدریس را در مدارس فرانسه تغییر داد و کتب درسی را خلاصه و ساده کرد.
ورود مخفیانه ژنرال هایزر به ایران
۴۲ سال پیش در چنین روزی چهاردهم دی سال ۱۳۵۷ هجری شمسی با اوج گیری قیام مردم ایران علیه شاه، ژنرال "هایزر" مستشار عالی رتبه نظامی آمریکا به صورت مخفیانه وارد تهران شد.
ژنرال رابرت هایزر، معاون وقت فرمانده نیروی هوایی آمریکا در اروپا بود و برای مأموریتی ویژه به تهران آمد تا دولت آمریکا را در تصمیم گیری های بعدی و اطلاع از اوضاع ایران در زمان مبارزات انقلابی مردم مسلمان ایران، یاری کند. هایزر در مدت اقامت سی و چند روزه خود در ایران فقط یک بار با شاه ملاقات کرد و در این جلسه، روز و ساعت خروج محمدرضا پهلوی از ایران تعیین شد. هرچند سفر هایزر به ایران محرمانه بود، ولی خبر ورود وی، دو روز بعد یعنی شانزدهم دی ماه فاش شد. هایزر در کتاب خاطراتش می نویسد: "من برای بررسی اینکه کودتا چگونه میسر است و آیا اصلاً به مصلحت هست یا نه ؛ مخفیانه به ایران آمدم. پس از بررسیهای بسیار، از واشنگتن دستور رسید که دولتی قوی به رهبری شاپور بختیار تشکیل شود. در صورتی که این کار شکست بخورد، کودتای نظامی انجام خواهد شد. با این حال نهضت اسلامی ملت ایران به حدی گسترش یافت که کاری از دست ژنرال هایزر و کاخ سفید برنیامد و او چند روز قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، از تهران گریخت.
امضای پیمان استارت ۲
۲۸ سال پیش، در روز سوم ژانویه سال ۱۹۹۳ میلادی پیمان کاهش تسلیحات اتمی (استارت ۲) به امضای بوریس یلتسین و جورج بوش پدر، رؤسای جمهوری وقت روسیه و آمریکا رسید.
بر اساس این پیمان، دو کشور متعهد شدند دو سوم از تسلیحات زرادخانه هستهای خود بکاهند. آمریکا به این دلیل با انعقاد این پیمان موافقت کرد که درپی فروپاشی شوروی، یلتسین سیاست همکاری با غرب را درپیش گرفته بود و روسیه، خطر مهمی برای آمریکا محسوب نمیشد. با این حال آمریکا به جای نابودی سلاحهای هستهای خود، به ذخیره سازی آنها پرداخت و روسیه نیز در اعتراض به این پیمان شکنی واشنگتن، انهدام جنگ افزارهای هستهای خود را متوقف کرد. روسای جمهوری آمریکا و روسیه در آوریل سال ۲۰۱۰ پیمان استارت جدیدی را امضا کردند که به موجب آن تعداد کلاهکهای هستهای هر طرف به ۱۵۵۰ کلاهک کاهش مییابد.
روز جهاد کشاورزی
امروز، ۱۴ دی، در تقویم ایرانی، روز جهاد کشاورزی است.
بیست سال پیش در چنین روزی، ۱۴ دی سال ۱۳۷۹ جهاد سازندگی با وزارت کشاورزی ادغام شد و وزارت خانهای به نام جهاد کشاورزی شکل گرفت که هدف آن، بررسی مسائل و مشکلات کشاورزان بود.
جهاد سازندگی نهادی انقلابی است که در تاریخ ۲۷ خرداد ۱۳۵۸ به فرمان امام خمینی (ره) برای رسیدگی به مناطق محروم و دورافتاده ایران تاسیس شد. اما بعدها به منظور رفع نابسامانیها و نارساییها در بخش کشاورزی براساس قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در جهت اصلاح نظام اداری، کاهش تصدیهای غیر ضروری، ارتقای بهرهوری و کارایی نیروی انسانی و مدیریت دستگاههای اجرایی، حذف موازی کاریها و تجمع امور کشاورزی، دام، توسعه و عمران روستایی لایحه ادغام وزارت جهاد سازندگی و وزارت کشاورزی و تشکیل وزارت جهاد کشاورزی توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی تهیه شد و در تاریخ ۲۶ مرداد ۱۳۷۹ با قید یک فوریت به مجلس شورای اسلامی رفت. این لایجه در تاریخ ۶ دی ۱۳۷۹ به تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی رسید و در تاریخ ۱۰ دی ۱۳۷۹ توسط شورای نگهبان تایید شد و وزارت جهاد کشاورزی در روز چهاردهم دی تشکیل شد.