درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از ولادت حضرت زین العابدین (ع) تا اعدام صدام
امروز چهارشنبه، دهم دی سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با پانزدهم جمادی الاول سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با سی ام دسامبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( دهم دی ) به شرح زیر است:
ولادت حضرت سجاد (ع)، امام چهارم شیعیان
۱۴۰۴ سال پیش در چنین روزی، پانزدهم جمادی الاول سال ۳۸ هجری قمری بنا به قولی، حضرت «علی بن الحسین (ع)» ملقب به «زین العابدین»، از اهل بیت پیامبر (ص)، در شهر مدینه قدم به عرصه گیتی نهاد.
آن حضرت فرزند سرور شهیدان، حسین بن علی (ع)، بود و در علم، تواضع، مهربانی و مردمداری سرآمد روزگار خویش بود. از ویژگیهای امام زین العابدین، عبادت و شب زنده داری بسیار بود. ایشان به خاطر سجدههای طولانی به درگاه خداوند، به سجاد یعنی بسیار سجده کننده و همچنین زین العابدین یعنی زینت عبادت کنندگان لقب یافت. امام سجاد (ع) پس از قیام بزرگ امام حسین (ع) که برای مبارزه با ظلم و فساد انجام گرفت، پیام رسان این نهضت عظیم گردید و در مواقع مختلف جنایات امویان را برملا ساخت. حضرت سجاد (ع) بیش از ۳۵ سال بعد از واقعه کربلا زندگی کرد و بنا بر روایات توسط هشام بن عبدالملک اموی به شهادت رسید.
شایان ذکر است که ادعیه عرفانی ایشان در کتابی تحت عنوان «صحیفه سجادیه» گردآوری شده است که از کتب معتبر اخلاقی و عرفانی به شمار میرود. ضمن عرض تبریک به مناسبت ولادت با سعادت امام سجاد (ع)، سخنی گرانبها از آن حضرت را نقل میکنیم که میفرماید: «حق خدای بزرگ بر تو آن است که او را بپرستی و به او شرک نورزی و، چون از روی اخلاص چنین کنی، خداوند کار دنیا و آخرتت را کفایت میفرماید.»
شهادت محمد بن ابوبکر از سرداران معروف اسلام
۱۴۰۴ سال پیش در چنین روزی، پانزدهم جمادی الاول سال ۳۸ هجری قمری «محمد بن ابوبکر»، از یاران با وفای حضرت علی (ع) و سردار معروف اسلام در جنگ با سربازان عمرو عاص به شهادت رسید.
محمد بن ابوبکر که از طرف علی (ع) حاکم مصر شده بود، در این کشور با شورشهایی مواجه شد. معاویه، حاکم اموی، نیز با سوء استفاده از فرصت، عَمرو عاص را با شش هزار سپاهی روانه مصر کرد. محمد بن ابوبکر با دو هزار نیرو به نبرد با سپاه عمرو بن عاص شتافت، اما شکست خورد و وی را پس از دستگیری، در آتش سوزاندند و به شهادت رساندند.
تولد میرزای شیرازی، صادرکننده فتوای تحریم تنباکو
۲۱۲ سال پیش در چنین روزی، پانزدهم جمادی الاول سال ۱۲۳۰ هجری قمری «میرزا محمد حسن شیرازی» معروف به «میرزای بزرگ»، از مراجع بزرگ اسلام در شیراز دیده به جهان گشود.
او در بیست سالگی درجه اجتهاد را کسب کرد. میرزای شیرازی در سال ۱۲۵۹ ه ق وارد حوزه علمیه نجف در عراق شد و درحوزه درس شیخ مرتضی انصاری شرکت جست و بعد از وفات استادش، مرجعیت و زعامت دینی مسلمانان را برعهده گرفت. حافظه قوی و بیان شیوا، از جمله خصوصیات بارز میرزای شیرازی بود. از سوی دیگر میرزای شیرازی به مسائل سیاسی توجه داشت و در مواقع مختلف در امور سیاسی مداخله میکرد. از جمله، صدور فتوای وی مبنی بر تحریم تنباکو، منجر به شکست توطئه استعمار انگلیس برای سلطه بیشتر بر ایران شد. از میرزای شیرازی آثار بسیاری بجای مانده که از میان آنها میتوان به «حاشیه بر نجات العباد» اشاره کرد. وی درسال ۱۳۱۲ هجری قمری وفات یافت.
انتشار نخستین شماره عروۀ الوثقی
۱۴۱ سال پیش در چنین روزی، پانزدهم جمادی الاول سال ۱۳۰۱ هجری قمری نخستین شماره روزنامه «عروة الوثقی» به مدیریت سید جمال الدین اسدآبادی و شیخ محمد عبده، در پاریس منتشر شد.
سید جمال به منظور تحقق آرمان خود مبنی بر اتحاد ملل اسلامی، انجمنی بنام عروه الوثقی دایر کرد و روزنامهای نیز به همین نام منتشر ساخت. این دو با درج مقالات و مصاحبه با دانشمندان و سیاستمداران، نظر مسلمانان را به اندیشههای خود و شعار اتحاد ملل اسلامی، جلب کردند. سرانجام این روزنامه در اثر فشارهای سیاسی برخی از دولتهای آن زمان، در ماه ذیحجه همان سال (۱۳۰۱) پس از چند ماه انتشار در اروپا، هند، مصر، ایران و چندین کشور عربی، توقیف شد.
تاسیس مجمع جهانی اهل بیت
۳۰ سال پیش در چنین روزی، دهم دی ماه ۱۳۶۹ خورشیدی؛ مجمع جهانی اهل بیت (ع) به دستور مقام معظم رهبری انقلاب اسلامی ایران، آیت اللَّه خامنه ای تأسیس شد.
مجمع جهانی اهل بیت (ع) در دهم دی ماه ۱۳۶۹، با هدف تجمّع شیعیان، ایجاد رابطه بین جهان تشیع، رونق بخشیدن به حوزه های علمیه شیعه، حل مشکلات شیعیان با سایر فِرَق اسلامی و استفاده از امکانات حقیقی و حقوقی اهل تشیع به وجود آمد.
اعدام صدام
۱۴ سال پیش، در روز سی ام دسامبر سال ۲۰۰۶ میلادی در پی صدور حکم اعدام صدام حسین دیکتاتور خونریز عراق در دادگاه، وی به مجازات جنایات متعدد خود رسید.
صدام در سال ۱۹۳۷ در نزدیکی شهر تکریت - در ۱۴۰ کیلومتری شمال بغداد - متولد شد و در ۲۰ سالگی به حزب بعث عراق پیوست. وی در پی کودتای این حزب به فرماندهی احمد حسن البکر در سال ۱۹۶۸، معاون وی شد. صدام در سال ۱۹۷۹ به ریاست جمهوری رسید. دیکتاتور عراق که ریاست حزب بعث، فرماندهی ارتش عراق و چند پست کلیدی دیگر را در اختیار داشت، در اوایل حکومت توسعه طلبانه خود، با حمایت قدرتهای غربی به ایران انقلابی حمله کرد و فجایع بسیاری به بار آورد. صدام با کمک دولتهای غربی به سلاح شیمیایی دست یافت و از این سلاح ممنوعه علیه دو ملت ایران و عراق استفاده کرد. صدام حدود دو سال پس از پایان جنگ با ایران، به کویت حمله کرد، اما این بار با واکنش شدید بین المللی رو به رو شد. پس از اخراج نیروهای عراقی از کویت، شورای امنیت سازمان ملل متحد، تحریمهایی را علیه عراق تصویب کرد. این تحریمها بیش از همه به مردم عراق آسیب رساند. از طرف دیگر، دیکتاتور سابق عراق از زمان کودتای حزب بعث تا سرنگونی اش در جریان حمله آمریکا و انگلیس در سال ۲۰۰۳، دهها هزار عراقی را به قتل رساند و یا به زندانهای مخوف انداخت. با وجود این صدام در دادگاه، فقط برای یکی از دهها جنایت خود، یعنی قتل عام اهالی روستای الدجیل در عراق در سال ۱۹۸۲ م، محکوم و در چنین روزی اعدام شد.