درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از کشف حجاب تا مقاله رشیدی مطلق
امروز چهارشنبه، هفدهم دی ماه سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با بیست و دوم جمادی الاول سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با ششم ژانویه سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( هفدهم دی ) به شرح زیر است:
تولد ژاندارک، شخصیت مبارز فرانسوی
۶۰۹ سال پیش در چنین روزی ششم ژانویه سال ۱۴۱۲ میلادی "ژاندارْکْ" (Jeanne d'Arc)، یکی از شخصیتهای نامدار فرانسه متولد شد.
ژاندْارکْ یا دوشیزه اورلئانی را زنی دیندار، متقی و اهل مکاشفه و مراقبه و مدعی نوعی الهام خوانده اند. ژاندارک ادعا می کرد الهاماتی غیبی به او می رسد که وی را به قیام برای نجات فرانسه از سلطه انگلیس، فرا می خواند. ژاندارک پس از زحمت فراوان، به فرماندهای گروهی از نیروهای فرانسوی رسید و در نبردهای متعدد، قوای انگلیس را شکست داد. وی در یکی از جنگ ها بر اثر جراحتی که برداشت به دست دشمن افتاد و او را محاکمه کردند. ژاندارک باکمال سادگی و شجاعت و جسارت از خود دفاع کرد. سرانجام دادگاه قرون وسطایی تفتیش عقاید، او را تکفیر کرد و به اتهام الحاد و ارتداد و فساد عقیده، به زنده سوختن در آتش محکوم ساخت. ژاندارک را در ۳۰ مه ۱۴۳۱ م در ۱۹ سالگی، زنده سوزاندند. این زن مبارز، پس از سال ها و قرن ها، هنوز هم قهرمان ملی و یکی از اسطوره های فرانسه به شمار می رود.
ایجاد کشور رومانی
۱۶۰ سال پیش در چنین روزی، ششم ژانویه سال ۱۸۶۱ میلادی کشور «رومانی» به وجود آمد.
طرح ایجاد این کشور روز سیزدهم دسـامبر سال ۱۸۵۹ میلادی با اتحاد دو شهر کوچک به نام مولداوی و والاشی (والاکیا)، پایه گذاری شد و پس از دو سال ایالات و شهرهای دیگری نیز به این اتحادیه ملحق شدند و بدین ترتیب دراین روز، کشور رومانی ایجاد شد.
دستور منع پوشش اسلامی برای بانوان ایرانی به دستور رضا خان
۸۵ سال پیش در چنین روزی، هفدهم دی سال ۱۳۱۴ هجری شمسی به دستور رضاخان پهلوی، بانوان ایرانی از داشتن پوشش اسلامی منع شدند.
این دستور رضاخان، پس از اجرای طرح تغییر لباس مردان صادر شد و هدف از این اقدام، محو ارزشهای اسلامی و تبعیت کورکورانه از غرب بود. رضاخان بعد از سفر به ترکیه، به تقلید از آتاتورک رئیس جمهوری غربگرای این کشور، که بانوان ترکیه را از داشتن پوشش اسلامی منع کرده بود، طرح مذکور را در ایران به اجرا درآورد. از آن پس ماموران رضاخان در سطح کشور با زنان محجبه با اهانت رفتار میکردند و رعایت پوشش اسلامی، جرم محسوب میشد. این طرح استعماری با مخالفت شدید اندیشمندان و علمای اسلام و مردم مسلمان ایران و سایر آزادیخواهان مواجه شد.
قتل غلامرضا تختی توسط عوامل رژیم شاه
۵۳ سال پیش در چنین روزی، هفدهم دی سال ۱۳۴۶ هجری شمسی جهان پهلوان «غلامرضا تختی»، قهرمان کشتی ایران با توطئه عوامل رژیم شاه به قتل رسید.
او در خانوادهای متوسط در تهران به دنیا آمد. تختی سرشار از پاکی و صداقت بود و دلی بی باک و جسور داشت. او دارای قلبی رئوف و لبریز از عشق به مردم بود و در زندگی خود، بیش از قهرمانی، به انسان زیستن و از خودگذشتگی میاندیشید. تختی با وجود سرافرازی در میادین بین المللی کشتی، هیچگاه فروتنی و تواضع خود را در برابر مردم از دست نداد. وی در دوران قهرمانی خود، ۹ مدال طلا و نقره جهانی و بازیهای المپیک را کسب کرد و از جمله ورزشکاران ایرانی است که بیشترین مدالهای طلا و نقره را در بازیهای مهم بین المللی، برای ایران به ارمغان آورده اند. محبوبیت روزافزون تختی درمیان مردم و مخالفت وی با رژیم وابسته شاه سرانجام باعث شد عوامل رژیم پهلوی، وی را به قتل برسانند.
انتشار مقاله رشیدی مطلق علیه امام خمینی (ره )
۴۳ سال پیش در چنین روزی، هفدهم دی سال ۱۳۵۶ هجری شمسی درپی درج مقالهای توهین آمیز علیه امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی در یکی از روزنامههای تهران، اعتراض ملت مسلمان ایران در سراسر کشور آغاز شد و انقلاب اسلامی در مسیر پیروزی نهایی قرار گرفت.
رژیم شاه که از نفوذ و محبوبیت امام خمینی (ره) در میان مردم آگاه بود، تصور میکرد با بی احترامی به ساحت امام خمینی (ره)، از علاقه عمیق و آگاهانه مردم ایران به ایشان کاسته خواهد شد. برای تحقق چنین هدفی، در شماره هفدهم دی ماه سال ۱۳۵۶ هجری شمسی روزنامه اطلاعات که مانند سایر نشریات ایران، تحت کنترل رژیم پهلوی بود، مقالهای آکنده از توهین و بی احترامی به امام خمینی (ره) درج شد. این مقاله همچون جرقهای، آتش انقلاب را شعله ور ساخت و سرانجام در ۲۲ بهمن سال ۱۳۵۷، رژیم وابسته شاه با قیام مردم ایران سرنگون شد.
درگذشت آیت الله بهجت، مجتهد و عارف بزرگ شیعه
۱۲ سال پیش در چنین روزی بیست و دوم جمادی الاول سال ۱۴۳۰ هجری قمری آیت الله شیخ محمدتقی بهجت، مرجع تقلید، مجتهد و عارف بزرگ جهان اسلام به دیار باقی شتافت.
محمدتقی بهجت فومنی در اواخر سال ۱۳۳۴ق در شهر فومن در استان گیلان چشم به جهان گشود. در شانزده ماهگی مادرش را از دست داد. تحصیلات ابتدایی را در مکتبخانه فومن به پایان برد و سپس در همان شهر به تحصیل علوم دینی پرداخت. در سال ۱۳۴۸ق در ۱۴ سالگی به عراق مشرف شد و در کربلای معلی اقامت گزید و پس از چهار سال برای ادامه تحصیل به نجف اشرف رفت. شیخ محمدتقی بهجت فومنی بعد از تکمیل دروس دینی، در سال ۱۳۶۳قمری به ایران مراجعت کرد و چند ماهی در زادگاه خود، فومن اقامت گزید و سپس به قم رفت. برخی تألیفات این عالم و عارف زمان عبارتند از: یک دوره کامل اصول، حاشیه بر مکاسب شیخ انصاری، حاشیه بر کتاب ذخیرةالعباد مرحوم شیخ محمدحسین غروی، تقریباً یک دوره فقه فارسی، آیت الله شیخ محمدتقی بهجت همواره از پذیرش مرجعیت دوری میکرد تا اینکه در پی فوت مرجع عالیقدر، حضرت آیتالله العظمی اراکی، اجازه نشر رساله خویش را داد. مرجع عالیقدر جهان تشیع، حضرت آیتالله العظمی شیخ محمدتقی بهجت فومنی، سرانجام در روز یکشنبه بیست و دوم جمادیالاولی سال ۱۴۳۰ هجری قمری چشم از جهان فروبست.