درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از تشکیل شورای سلطنت تا حمله شیمیایی عراق به ایران
امروز سه شنبه، بیست و سوم دی ماه سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با بیست و هشتم جمادی الاول سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با دوازدهم ژانویه سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( بیست و سوم دی ) به شرح زیر است:
درگذشت دوفرما، واضع نظریه احتمالات در ریاضی
۳۵۶ سال پیش در چنین روزی، دوازدهم ژانویه سال ۱۶۶۵ میلادی «پیر دو فرما» (Pierre de Fermat)، ریاضیدان فرانسوی و طراح نظریه اعداد و احتمالات درگذشت.
او در سال ۱۶۰۱ متولد شد و از کودکی به آموزش ریاضیات پرداخت. فرما با دکارت، معاصر و با وی و آثارش آشنا بود، اما ظاهراً پیش از دکارت اصول هندسه تحلیلی را وضع کرد. شهرت فرما به جهت تحقیقاتش در زمینه خصوصیات اعداد صحیح است. وی دراین باره قضایای متعددی را بیان کرده است که ریاضیدانهای بعد از فرما آنها را به اثبات رسانیده اند. او همچنین پایه گذار حساب دیفرانسیل و آنالیز است. از کتابهای فرما میتوان به «مکانهای مسطح و حجم» و «درباره ماکزیممها و مینیمم ها» اشاره کرد. همچنین مجموعهای از مهمترین آثار وی تحت عنوان «عملیات گوناگون ریاضی» در سال ۱۶۷۹ میلادی به چاپ رسید.
تولد جک لندن، خالق سپید دندان
۱۴۵ سال پیش در چنین روزی، دوازدهم ژانویه سال ۱۸۷۶ میلادی «جک لندن» (Jack London)، نویسنده آمریکایی، متولد شد.
وی سالهای بسیاری را در سرزمینهای قطب شمال و دریاهای ناآرام جنوب سپری کرد و با اقوام گوناگون آشنا شد. لندن بسیاری از صحنههایی را که در کتاب هایش به تصویر کشیده، به چشم دیده و با برخی از قهرمانان داستان هایش نیز آشنا بود. جک لندن ۴۰ سال عمر کرد و طی ۱۸ سال کار نویسندگی، ۵۱ داستان بلند و ۱۲۵ داستان کوتاه نوشت. «آوای وحش» و «سپید دندان» از مشهورترین تالیفات اوست. وی در سال ۱۹۱۶ درگذشت.
درگذشت میرزا محمد حسن شیرازی، صادرکننده فتوای تحریم تنباکو
۱۲۳ سال پیش در چنین روزی بیست و هشتم جمادی الاوّل سال ۱۳۱۹ هجری قمری عالم جلیل "میرزا محمد حسن شیرازی" مرجع و مجاهد عالی قدر شیعه درگذشت.
آیت اللَّه میرزا محمدحسن شیرازی در نیمهی جمادی الاول سال ۱۲۳۰ ق در شیراز به دنیا آمد. از چهار سالگی شروع به تحصیل کرد و در ۸ سالگی مقدمات را به پایان برد. وی در پانزده سالگی، شرح لمعه را تدریس کرد و سپس به اصفهان رفت. میرزای شیرازی در ۲۹ سالگی وارد کربلا شد و پس از آن به نجف رفت و در درس شیخ اعظم انصاری شرکت جست و از شاگردان خواص او شد. پس از فوت شیخ مرتضی انصاری در ۱۲۸۱ ق زعامت شیعه به میرزای بزرگ شیرازی محول شد و نزدیک به ۳۰ سال در این مقام به رفع مشکلات مردم و ادارهی حوزه های علمیه مشغول بود. مهمترین حادثه ای که در ایام زعامتِ آن پیشوای بزرگ شیعه رُخ داد، جنبش تنباکو بود. فتوای تاریخی ایشان در معاهده انحصار تنباکو در زمان ناصرالدین شاه، چنان مردم را به صحنه کشاند که شاه قاجار، مجبور به فسخ قرارداد تنباکو شد. نهضت تنباکو یکی از نقاط عطف در شکل گیری انقلاب مشروطه است.
تشکیل شورای سلطنت توسط شاه رو به افول
۴۲ سال پیش در چنین روزی، بیست و سوم دی سال ۱۳۵۷ هجری شمسی شاه ایران که توان مقاومت در مقابل امواج خروشان انقلاب اسلامی را نداشت، تنی چند از مهرههای سیاسی مورد اعتماد خود را مأمور تشکیل شورای سلطنت کرد تا به تصور خود، امواج اعتراضهای مردمی را فرو بنشاند.
این شورا قرار بود مقدمات انتقال قدرت از شاه به فرزندش را فراهم کند و بدین ترتیب، ملت مسلمان و مبارز ایران را به ادامه حیات رژیم شاهنشاهی متقاعد سازد. اما مردم آگاه ایران، با تجمع در خیابانها ضمن مخالفت با این اقدام، حمایت خود را از حضرت امام خمینی (ره) اعلام کردند. امام خمینی (ره)، در همین روز در پاریس اعلام نمودند که به زودی یک دولت جدید انقلابی تشکیل خواهند داد. پس از انتشار این خبر، جلال الدین تهرانی رئیس شورای سلطنت شاه، برای دیدار با امام خمینی (ره) راهی فرانسه شد و خواستار ملاقات با ایشان شد. اما امام خمینی (ره) دو شرط را برای پذیرفتن جلال الدین تهرانی تعیین کردند: یکی استعفای جلال الدین تهرانی از ریاست شورای سلطنت و دیگری اعلام غیرقانونی بودن این شورا از جانب او . جلال الدین تهرانی نیز از سمت خود استعفا کرد و بدین ترتیب شورای سلطنت عملاً منحل شد.
درگیری میان مردم با عوامل رژیم شاه در سراسر ایران در آستانه پیروزی انقلاب اسلامی
۴۲ سال پیش در چنین روزی، بیست و سوم دی سال ۱۳۵۷ هجری شمسی در جریان برگزاری تظاهرات و راهپیمایی در چندین شهر ایران، درگیری شدیدی میان ماموران رژیم شاه و مردم ایران درگرفت و عدهای از مردم مبارز، شهید و یا مجروح شدند.
همچنین در همین روز دانشجویان و مردم تهران که در گردهمایی بزرگ خود در دانشگاه تهران اجتماع کرده بودند، مخالفت خود را با رژیم شاه اعلام کردند و مصرانه خواستار بازگشت حضرت امام خمینی (ره) از پاریس به ایران شدند. این حرکت دانشجویان در حالی بود که محدوده دانشگاه توسط سربازان مسلح و نیروهای نظامی محاصره شده بود. پس از این تظاهرات گسترده، حضرت امام خمینی (ره) رهبر فقید انقلاب اسلامی، طی پیامی، ضمن فرا خواندن مردم به هوشیاری، ملت ایران را از وقوع توطئهها و شایعات تفرقه افکنانه از سوی ایادی رژیم آگاه کردند. ایشان در بخشی از پیام خود فرمودند: «من به ملت شریف و جمیع جناحهای قوای نظامی و اجتماعی به حکم تکلیف الهی و ملی هشدار میدهم که با بیداری و شجاعت اخلاقی، توطئههایی را که علیه انقلاب اسلامی انجام میگیرد، خنثی کنید.»
حمله شیمیایی صدام به ایران
۴۰ سال پیش، در روز بیست و سوم دی سال ۱۳۵۹ هجری شمسی اولین حمله شیمیایی ارتش رژیم صدام در مدت کمتر از چهار ماه از آغاز تهاجم این ارتش به خاک ایران، انجام شد.
این حمله غیرانسانی که در ۵۰ کیلومتری غرب شهر ایلام در غرب ایران انجام شد، منجر به شهید و مجروح شدن تعدادی از نظامیان ایرانی شد. ارتش رژیم بعث عراق به کمک و پشتوانه دولتهای غربی و شوروی، در طول هشت سال جنگ تحمیلی بارها از سلاح ممنوعه شیمیایی علیه مردم و رزمندگان ایرانی استفاده کرد که در مجموع، حدود ده هزار نفر شهید و ۱۳۰ هزار تن مجروح شدند. کم توجهی مجامع بین المللی به کاربرد سلاح شیمیایی توسط عراق، بویژه شورای امنیت که اکثر اعضای ثابت آن خود در زمینه تهیه و ساخت این سلاح کشتار جمعی به صدام کمک میکردند، عامل مهمی در تشویق وی برای استفاده گستردهتر از سلاح شیمیایی بود.